Hoppa till sidinnehåll
Autismspektrumtillstånd (AST)

Hur kan man använda tydliggörande pedagogik i vuxenutbildningen?

Publicerad:2021-09-22
Uppdaterad:2023-08-31
John Miller
Skribent:John Miller
David Edfelt

Hallå där, David Edfelt, leg psykolog och en av författarna till den nyligen utgivna boken Tydliggörande pedagogik i vuxenutbildning. Du kommer att tala på Skolportens webbkonferens Vuxenutbildning den 2-19 november.

 Vad ska din föreläsning handla om?

– Om hur man med tydliggörande pedagogik kan stötta elever som av olika anledningar har det tufft med studier. Exempelvis elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar eller elever med dåligt självförtroende orsakat av tidigare skolmisslyckanden. Det kan också handla om personer med annat modersmål än svenska, för att nämna några exempel. Det är alltså ett oerhört heterogent klassrum som man möter som lärare inom vuxenutbildningen.

– Tydliggörande pedagogik handlar i grund och botten om att hjälpa elever bli mer självgående. Det gör man bland annat genom att vara väldigt tydlig med vad som gäller runtikring själva skoluppgifterna och ha tydliga svar på frågor från elever om vad som ska göras, hur, när och med vem och så vidare.

– Jag kommer under föreläsningen att visa exempel på olika strategier och metoder som man kan jobba med och vad som är viktigt att tänka på för att stötta eleverna på bästa sätt. Vi ska också titta förhållningssätt som kan hjälpa eleverna att lyckas bättre med studierna.

Vilken är den största utmaningen för lärarna inom vuxenutbildningen?

– Inom vuxenutbildningen måste läraren ta med sig elevens egna erfarenheter och göra saker och ting så att eleven själv blir med i processen i ännu större utsträckning. Du som lärare måste jobba med delaktighet. Och det gäller att hitta formerna för hur man gör det här på ett bra sätt med vuxna personer. En del av eleverna har ju stora erfarenheter som läraren kan använda i undervisningen.

Vad vill du att konferensdeltagarna får med sig från din föreläsning?

– Jag vill med min föreläsning att lärarna får med sig tankar och idéer om hur man kan hitta strategier och metoder för att bättre stötta vuxenstuderande som har det svårt i sin studievardag.

Av John Miller

Du kan lyssna till David Edfelt på Skolportens webbkonferens Vuxenutbildning den 2-19 november 2021!

Om konferensen och boka plats

Konferensen berör:

  • Vilka konkreta metoder kan användas för att arbeta med språket i alla ämnen?
  • Tydliggörande pedagogik i vuxenutbildning – så kan lärmiljön och undervisningen anpassas.
  • Vuxna med extrema åsikter i klassrummet – hur kan vi bemöta dem?
  • Hur kan man använda estetiska lärprocesser som metod i alla ämnen?

 

Stockholm

Fritidshem

Skolportens konferens för dig som arbetar i fritidshem! Ta del av föreläsningar om bland annat tillgängliga lärmiljöer och hur man kan arbeta förebyggande mot våld och kränkningar! Delta på plats i Stockholm 4 februari eller digitalt via webbkonferensen 11 februari–4 mars. Läs mer och boka via skolporten.se!
Läs mer och boka
Åk F–6
4 feb 2025

Arbeta mot hedersrelaterat våld och förtryck i skolan

NY KURS HOS SKOLPORTEN! En kurs för lärare och övrig personal i grundskolan som behandlar hedersrelaterat våld och förtryck i skolsammanhang. Du lär dig att identifiera hedersrelaterade beteenden, arbeta förebyggande och hjälpa utsatta elever att komma ur sin situation. Kursledare är Issis Melin.
Läs mer och boka
Åk F–9
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev