Gör konsten mer relevant för eleverna!
Hallå där, Matilda Åhall, bildlärareoch läromedelsförfattare. Du kommer att tala på Skolportens konferens Bild 24-25 september 2024.
Vad ska din föreläsning handla om?
– Min föreläsning kommer att handla om konstvetenskap och konstens plats i bildämnet i grundskolan. Den kommer också att handla om hur bildläraren kan stärka sin undervisning och arbeta med konst så att den känns mer relevant för dagens elever.
Varför är bildämnet viktigt?
– I den värld vi lever i så är mängden visuella uttryck som kommuniceras oändligt stor. Konst liksom all annan visuell kultur är en typ av kommunikation. Jag anser att eleverna har rätt att lära sig att hantera och förstå den. Bilder och visuell kultur liksom andra former av kommunikation, som exempelvis att ha orden för att kunna debattera samhällsfrågor, behöver man kunna tolka, förstå och använda.
– Bildämnet ger möjligheter för eleverna att själva lära sig kommunicera visuellt. Idag när allt ska gå snabbt och man konsumerar mängder av bilder så tror jag att det lätt uppstår en passivitet hos många, man har bråttom till nästa klipp eller bild och så vidare. I ett bildklassrum kan eleverna ägna sig åt ett fokuserat skapande och komma ner i varv. I bildämnet finns också möjligheterna att utmana elevernas hjärnkondition, menar jag. Att skapa något som finns kvar är lite ovanligt idag och där fyller bildämnet ett stort hål.
Vad vill du att konferensdeltagarna får med sig från din föreläsning?
– Jag vill att konferensdeltagarna ska få med sig en känsla av att konst är något mer än den eurocentriska konstkanon som vi har. Jag vill att de ska känna en konstglädje och en nyfikenhet. Och så klart, att de tar med sig rena lektionsexempel som de kan prova direkt i sin egen bildundervisning.
Du kan lyssna till Matilda Åhall påSkolportens konferens Bild 24-25 september 2024.
Konferensen berör bland annat:
- AI – hot eller möjlighet för skapande?
- LGR22, formativ klassrumspraktik och betygssättningsprinciper.
- Hur kan vi arbeta med konst så att den känns relevant för dagens unga?
- Att undervisa om teckning – nya idéer och perspektiv.
- Att skapa förutsättningar för bildämnets arbetsprocesser.
- Vad kan ämnesintegrering tillföra bildämnet?
- Kamratåterkoppling som stöd för att utveckla idéer.
Konferenser
Läs merSkolportens konferenser har ett starkt forskningsfokus. De innehåller en bredd av föreläsningar med inbjudna experter, riktade mot just din yrkesroll. Du väljer om du vill delta på plats under en till två dagar, eller via våra webbkonferenser. Där får du ta del av de inspelade föreläsningarna när det passar dig under en treveckorsperiod. Båda alternativen ger möjlighet att nätverka med föreläsare och kollegor från hela Sverige.
Temaföreläsningar
Läs merSkolportens teman består av en till två inspelade föreläsningar samt diskussionsmaterial. Här fördjupar du dig inom en specifik fråga som rör din yrkesroll. Föreläsningarna är cirka 60 minuter långa och går att se när det passar dig under fem veckor. Licensen är individuell, kontakta oss för gruppbokning.
Digitala kurser
Läs merFrämja närvaro i förskolan
NY KURS HOS SKOLPORTEN! Den här kursen med kursledare Malin Gren Landell handlar om hur förskolor systematiskt kan arbeta för att främja barns närvaro, vilket gynnar alla barns utveckling och lika möjligheter. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. Pris 749 kr ex. moms!
Läs mer och ta del av materialet här