Hoppa till sidinnehåll
Föreläsare

Ökad förståelse om dyslexi i ny kurs

Publicerad:9 september
Uppdaterad:10 september
John Miller
Skribent:John Miller
Susanna Cederquist. Fotograf: Elisabeth Ohlson Wallin

Susanna Cederquist, lärare, föreläsare och lärarfortbildare med fokus på dyslexi, du har designat Skolportens digitala kurs Förstå dyslexi i undervisningen.

Vem riktar sig den digitala kursen till?

– Den riktar sig till lärare i alla ämnen verksamma i årskurs 4 till 9 och kräver inga förkunskaper. Kursen är väldigt konkret och utgår från olika exempel på hur man kan arbeta i klassrummet som kursdeltagarna sedan kan applicera i sin egen verksamhet.

– Goda kunskaper om dyslexi är nödvändigt för att man ska kunna bedriva likvärdig undervisning. Det är av stor vikt att som lärare förstå barn med dyslexi som man möter, både vad gäller utmaningarna kring läs- och skrivområdet, men också deras styrkor så att inte eleverna utestängs från att lära sig eller ges möjlighet att visa sin kunskap. Det gäller att få en rättvis bild av dessa elever och deras situation, särskilt just nu då ämnet kanske är mer aktuellt än någonsin. Och alla lärare möter dessa elever, även om man känner till det eller ej. 

Vad får deltagarna med sig?

– Deltagarna får ökad förståelse för barn med dyslexi, hur de fungerar och vad de kan uppleva i klassen och i skolsituationen. Deltagarna får också med sig kunskap om vad man bör vara uppmärksam på, vad som kan hända, men också verktyg för hur de kan arbeta med eleverna och hur det kan förebyggas. Elevhälsa, en likvärdig skola, och att elever ska lyckas är centralt. 

Susanna Cederquists kurs 

FÖRSTÅ DYSLEXI I UNDERVISNINGEN

MED SUSANNA CEDERQUIST

Som lärare möter du elever med dyslexi dagligen, vare sig du känner till det eller ej. Det dyslektiska tänkandet inverkar på skolans alla ämnen, både positivt och negativt. För att skapa en hållbar och likvärdig undervisning som ger trygga elever krävs förståelse. Därför är kunskapen om hur dyslexi fungerar relevant för all personal i skolan. Den här kursen ger dig insikter och verktyg för att bemöta elevers olikheter utifrån ett dyslexiperspektiv.

Konferenser

Läs mer

Skolportens konferenser har ett starkt forskningsfokus. De innehåller en bredd av föreläsningar med inbjudna experter, riktade mot just din yrkesroll. Du väljer om du vill delta på plats under en till två dagar, eller via våra webbkonferenser. Där får du ta del av de inspelade föreläsningarna när det passar dig under en treveckorsperiod. Båda alternativen ger möjlighet att nätverka med föreläsare och kollegor från hela Sverige.

Några av våra kommande konferenser

AllaFskÅk F–3Åk 4–6Åk 7–9GyVux

Temaföreläsningar

Läs mer
Tema

Matematikångest

Skolportens digitala temaföreläsning för dig som vill lära dig mer om matematiksvårigheter ur ett kognitionspsykologiskt perspektiv. Vad är matematikångest, och hur bemöter vi det på bästa sätt? Föreläsningen finns tillgänglig mellan 28 oktober och 2 december 2024.

Läs mer och boka din plats här

Några av våra kommande temaföreläsningar

AllaFskÅk F–3Åk 4–6Åk 7–9GyVux

Digitala kurser

Läs mer
Digital kurs | Malin Gren Landell

Främja närvaro i förskolan

NY KURS HOS SKOLPORTEN! Den här kursen med kursledare Malin Gren Landell handlar om hur förskolor systematiskt kan arbeta för att främja barns närvaro, vilket gynnar alla barns utveckling och lika möjligheter. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. Pris 749 kr ex. moms!

Läs mer och ta del av materialet här
Stockholm

Fritidshem

Skolportens konferens för dig som arbetar i fritidshem! Ta del av föreläsningar om bland annat tillgängliga lärmiljöer och hur man kan arbeta förebyggande mot våld och kränkningar! Delta på plats i Stockholm 4 februari eller digitalt via webbkonferensen 11 februari–4 mars. Läs mer och boka via skolporten.se!
Läs mer och boka
Åk F–6
4 feb 2025

Arbeta mot hedersrelaterat våld och förtryck i skolan

NY KURS HOS SKOLPORTEN! En kurs för lärare och övrig personal i grundskolan som behandlar hedersrelaterat våld och förtryck i skolsammanhang. Du lär dig att identifiera hedersrelaterade beteenden, arbeta förebyggande och hjälpa utsatta elever att komma ur sin situation. Kursledare är Issis Melin.
Läs mer och boka
Åk F–9
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev