Hoppa till sidinnehåll
Föreläsare

Ökad förståelse om dyslexi i ny kurs

Publicerad:9 september
Uppdaterad:10 september
John Miller
Skribent:John Miller
Susanna Cederquist. Fotograf: Elisabeth Ohlson Wallin

Susanna Cederquist, lärare, föreläsare och lärarfortbildare med fokus på dyslexi, du har designat Skolportens digitala kurs Förstå dyslexi i undervisningen.

Vem riktar sig den digitala kursen till?

– Den riktar sig till lärare i alla ämnen verksamma i årskurs 4 till 9 och kräver inga förkunskaper. Kursen är väldigt konkret och utgår från olika exempel på hur man kan arbeta i klassrummet som kursdeltagarna sedan kan applicera i sin egen verksamhet.

– Goda kunskaper om dyslexi är nödvändigt för att man ska kunna bedriva likvärdig undervisning. Det är av stor vikt att som lärare förstå barn med dyslexi som man möter, både vad gäller utmaningarna kring läs- och skrivområdet, men också deras styrkor så att inte eleverna utestängs från att lära sig eller ges möjlighet att visa sin kunskap. Det gäller att få en rättvis bild av dessa elever och deras situation, särskilt just nu då ämnet kanske är mer aktuellt än någonsin. Och alla lärare möter dessa elever, även om man känner till det eller ej. 

Vad får deltagarna med sig?

– Deltagarna får ökad förståelse för barn med dyslexi, hur de fungerar och vad de kan uppleva i klassen och i skolsituationen. Deltagarna får också med sig kunskap om vad man bör vara uppmärksam på, vad som kan hända, men också verktyg för hur de kan arbeta med eleverna och hur det kan förebyggas. Elevhälsa, en likvärdig skola, och att elever ska lyckas är centralt. 

Susanna Cederquists kurs 

FÖRSTÅ DYSLEXI I UNDERVISNINGEN

MED SUSANNA CEDERQUIST

Som lärare möter du elever med dyslexi dagligen, vare sig du känner till det eller ej. Det dyslektiska tänkandet inverkar på skolans alla ämnen, både positivt och negativt. För att skapa en hållbar och likvärdig undervisning som ger trygga elever krävs förståelse. Därför är kunskapen om hur dyslexi fungerar relevant för all personal i skolan. Den här kursen ger dig insikter och verktyg för att bemöta elevers olikheter utifrån ett dyslexiperspektiv.

Konferenser

Läs mer
Konferens i Stockholm

Specialpedagogik i förskolan

Välkommen till Skolportens konferens för dig som möter barn i behov av stöd i förskolan. Ta del av aktuell forskning och få praktiska verktyg om bland annat flickor med autism och adhd, när leken inte fungerar, hur vi främjar psykisk hälsa och arbetar med explosiva barn. Delta på plats i Stockholm 26–27 november 2024 eller via webbkonferensen 4 december 2024–8 januari 2025.

Läs mer och boka din plats här

Några av våra kommande konferenser

AllaFskÅk F–3Åk 4–6Åk 7–9GyVux

Temaföreläsningar

Läs mer
Tema

Matematikångest

Skolportens digitala temaföreläsning för dig som vill lära dig mer om matematiksvårigheter ur ett kognitionspsykologiskt perspektiv. Vad är matematikångest, och hur bemöter vi det på bästa sätt? Föreläsningen finns tillgänglig mellan 28 oktober och 2 december 2024.

Läs mer och boka din plats här

Några av våra kommande temaföreläsningar

AllaFskÅk F–3Åk 4–6Åk 7–9GyVux

Digitala kurser

Läs mer
Digital kurs | Issis Melin

Arbeta mot hedersrelaterat våld och förtryck i skolan

NY KURS HOS SKOLPORTEN! En kurs för lärare och övrig personal i grundskolan som behandlar hedersrelaterat våld och förtryck i skolsammanhang. Du lär dig att identifiera hedersrelaterade beteenden, arbeta förebyggande och hjälpa utsatta elever att komma ur sin situation. Kursledare är Issis Melin.

Läs mer och ta del av materialet här
Stockholm

Spanska

Välkommen till Skolportens konferens för dig som undervisar i spanska! Ta del av didaktisk forskning, se ämnesfördjupande föreläsningar och få praktiska verktyg för att utvecklas i din yrkesroll. Konferensen vänder sig främst till lärare från åk 6 till gymnasiet, men kan även passa för vuxenutbildningen. Delta på plats i Stockholm 17–18 oktober eller via webbkonferensen 24 oktober–15 november.
Läs mer och boka
Åk 4–Vux
17–18 okt

Kommunikation med vårdnadshavare i förskolan

Den här kursen med kursledare Jakob Carlander fokuserar på kommunikation med vårdnadshavare för att skapa relation och bygga förtroende. Du får flera konkreta verktyg att ta till, inte minst när vårdnadshavare är påstridiga eller bär på olika trauman. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. Pris 749 kr ex. moms!
Läs mer och boka
Fsk
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev