Flyktingsorg, kulturkrockar och inkludering i skolan
Hallå där, Charbel Gabro, prisbelönt föreläsare med fokus på utanförskap, inkludering och mångfald. Du kommer att tala på Skolportens konferens Svenska som andraspråk 22–23 oktober 2024.
Vad ska din föreläsning handla om?
– Min föreläsning ska handla om interkulturell kommunikation och förståelse. Jag kommer att tala om olika verktyg för lärare att bättre förstå elever med annan etnisk bakgrund varav många bär på trauman. Jag ska också tala om det jag kallar flyktingsorg. Det är ett tillstånd som gör att eleverna inte har studiero eller gör läxor. Många är ofta förälder åt sina egna föräldrar och tar ansvar för syskon. Det gör att barnen slits mellan två världar, situationen hemma och skolan, vilket leder till att de inte är i bästa form när de kommer till klassrummet.
Hur upplevde du som nyanländ din egen skoltid?
– Mitt kall att tala om dessa frågor bygger på mina upplevelser av exkludering och dåligt bemötande i skolan. Men så klart fanns det också sådant som var positivt. De flesta av mina lärare hade förstås goda avsikter men saknade rätt förutsättningar och kunskaper. Så det blev inte bra. Jag minns framförallt min lärare Birgitta som vågade fråga och vara modig i sitt sätt gentemot mig. Hon fick mig att känna mig sedd och gav mig mod att öppna upp om min situation.
Vad vill du att konferensdeltagarna får med sig från din föreläsning?
– Jag vill att min föreläsning ska bli en aha-upplevelse för lärarna. Det finns redan en förståelse men jag kommer att knyta samman och tydliggöra för att underlätta för deltagarna att reflektera över mångfald och inkludering.
Du kan lyssna till Charbel Gabro på Skolportens konferens Svenska som andraspråk 22–23 oktober.
Konferensen berör bland annat:
- Avkodningsträning för elever med svenska som andraspråk – aktuell forskning och praktiska verktyg.
- Hur inkluderande är ditt klassrum? Få syn på dina egna normer och värderingar.
- Analfabetism – att bemöta elever vars föräldrar inte kan läsa och skriva.
- Olika sätt att organisera svenskämnena – möjligheter och utmaningar.
- Uttalsundervisning – aktiviteter för klassrummet.
- Muntlig kompetens – vilket ansvar har lyssnaren?
- Bedömning av muntliga nationella prov – handfasta råd och konkreta exempel.
Konferenser
Läs merSkolportens konferenser har ett starkt forskningsfokus. De innehåller en bredd av föreläsningar med inbjudna experter, riktade mot just din yrkesroll. Du väljer om du vill delta på plats under en till två dagar, eller via våra webbkonferenser. Där får du ta del av de inspelade föreläsningarna när det passar dig under en treveckorsperiod. Båda alternativen ger möjlighet att nätverka med föreläsare och kollegor från hela Sverige.
Temaföreläsningar
Läs merSkolportens teman består av en till två inspelade föreläsningar samt diskussionsmaterial. Här fördjupar du dig inom en specifik fråga som rör din yrkesroll. Föreläsningarna är cirka 60 minuter långa och går att se när det passar dig under fem veckor. Licensen är individuell, kontakta oss för gruppbokning.
Digitala kurser
Läs merFrämja närvaro i förskolan
NY KURS HOS SKOLPORTEN! Den här kursen med kursledare Malin Gren Landell handlar om hur förskolor systematiskt kan arbeta för att främja barns närvaro, vilket gynnar alla barns utveckling och lika möjligheter. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. Pris 749 kr ex. moms!
Läs mer och ta del av materialet här