Hoppa till sidinnehåll
Skolpolitik

”En satsning på skolan är inte en kostnad”

Publicerad:2012-03-28
Uppdaterad:2023-08-31
Moa Duvarci Engman
Skribent:Moa Duvarci Engman

Per Thullberg Lotta Edholm Gustav Fridolin

Ska den svenska skolan bli statlig? Hur ska lärare få tid att möta eleverna, och hur ser framtidens skola ut? Det var några av frågorna som debatterades under Lärarnas Riksförbunds seminarium om den svenska grundskolan i går.

Grundskolan fyller 50 år. Men från att ha visat goda resultat, särskilt när det gäller likvärdighet i skolan, dalar nu siffrorna. Internationella kunskapsmätningar visar också att svenska elevers kunskaper har försvagats.
I dag går cirka 14 000 elever ut grundskolan varje år utan att ha behörighet att läsa vidare vid ett av gymnasieskolans nationella program. Det är oroväckande siffror, menar Mikael Damberg, gruppledare i riksdagen, som deltog i gårdagens seminarium och är en av de medverkande i den nya antologin ”Grundskolan 50 år – från folkskola till folkets skola”.
Han oroar sig för de växande klyftorna i samhället:
– Lyckas vi inte skapa en vändning nu så cementeras ett klassamhälle. Vi måste skapa attraktivitet i läraryrket för att få de bästa lärarna till de tuffaste skolorna.
Initiativet till antologin har tagits av Lärarnas Riksförbund.
– Vi vill fira vår jubilar med många namnkunniga skribenter och markera att grundskolan är viktig, säger Metta Fjelkner, ordförande i Lärarnas Riksförbund.
Och debatten om skolan är hetare än på länge. Förre generaldirektören på Skolverket, Per Thullberg, skrev nyligen den uppmärksammade artikeln ”Det är dags att förstatliga den svenska skolan” på DN Debatt.
Kommunaliseringen och decentraliseringen av skolan har bidragit till att kunskapsresultaten sjunker, menar Per Thullberg.
– Det är en dyster utveckling. De svagare eleverna har blivit fler och skillnaden mellan skolorna större.
Men miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin skulle hellre se att man lade mer tid och resurser på att höja lärarlönerna än på att förstatliga skolan. Att lyfta en del administration från lärarna och frigöra tid för möten mellan lärare och elever var också två punkter som Fridolin pekade på:
– En satsning på skolan är inte en kostnad, utan den viktigaste investering vi kan göra.
Skolborgarrådet Lotta Edholm (FP), som liksom Gustav Fridolin och Per Thullberg också medverkar i antologin, talade om vikten av att göra förskoleklassen obligatorisk.
– Svenska elever börjar skolan sent, och forskning visar att förskolan är viktig för barnens möjligheter att lyckas i skolan.

Text och foto: Moa Duvarci Engman
moa.engman@skolporten.se

Stockholm

Företagsekonomi

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som undervisar i företagsekonomi! Konferensen berör bland annat: Gy25 – vad ändras och varför?, att undervisa i företagsekonomi med ett brett hållbarhetsperspektiv, att kommunicera hållbarhet, undervisning i entreprenörskap – hur och varför? Delta på plats i Stockholm 21 november eller via webbkonferensen 28 november–20 december! Sommarerbjudande: 15% rabatt på din bokning när du anger rabattkod SOMMAR i bokningsformuläret!
Läs mer & boka
Åk 7–Vux
21 nov

Rättssäker betygssättning

Förbättra din förmåga att sätta likvärdiga och rättssäkra betyg genom en handfast kurs som leds av betygsexperterna Per Måhl och Bo Sundblad. Tillgång till kursen i 6 månader och kursintyg ingår! KAMPANJPRIS: 599 kr t.o.m. 15 augusti.
Mer info
Åk 4–Vux
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev