Hoppa till sidinnehåll
Föreläsare

”Dyskalkyli är inte så ovanligt som många kanske tror”

Publicerad:27 juni
John Miller
Skribent:John Miller

Hallå där, Jonas Walfridsson, logoped på Logopedkliniken, Danderyds sjukhus. Du kommer att tala på Skolportens konferens Matematiksvårigheter i högstadiet och gymnasietden 4 oktober 2024.

Jonas Walfridsson

Vad ska din föreläsning handla om?

– Min föreläsning ska handla om diagnosen dyskalkyli. Jag kommer att ta upp vad den innebär och hur vanlig diagnosen är samt hur forskningsläget ser ut kring dyskalkyli.

– Dyskalkyli har varit på tapeten ganska länge, men har varit väldigt omstridd och fortfarande är den ganska kontroversiell i skolans värld. Jag kommer att presentera hur man ser på dyskalkyli idag, både ur ett kliniskt perspektiv och inom forskningen.

Hur skiljer sig dyskalkyli från vanliga matematiksvårigheter?

– Skillnaden är framför allt att man har tydliga besvär med aritmetiken, alltså räknandet på en väldigt grundläggande nivå. Vi talar om aritmetik i talområdet 0 till 20. Det kan vara så att man antingen räknar väsentligt långsammare än andra, med en högre felprocent eller med mer omständliga räknestrategier.

– Ett annat kännetecken är att matematiksvårigheterna sticker ut hos eleven som annars inte har det kämpigt med övrigt teoretiskt lärande. Det ska i någon mån vara förvånade att det är just matematiken som inte fungerar för eleven. Ytterligare kännetecken på dyskalkyli är att den ställer till det utanför skolan. Man har svårt att lära sig klockan och har ofta svårt med tidsuppfattningen. Det kan också finnas rumsliga problem, man har svårt att skilja på höger och vänster och att orientera sig i närområdet.

Är dyskalkyli lika förekommande som dyslexi?

– Andelen med dyskalkyli är något mindre, men egentligen är det ingen stor skillnad. Det finns olika uppskattningar om detta, man brukar tala om mellan 6 och 8 procent med dyslexi och mellan 3 och 6 procent med dyskalkyli. Så dyskalkyli är inte så ovanligt som många kanske tror.

Vad vill du att konferensdeltagarna får med sig från din föreläsning?

– Jag vill att deltagarna får med sig en mer nyanserad syn på dyskalkyli. Jag hoppas också att
de tar med sig tips på hur man som lärare kan fånga upp tidiga tecken på dyskalkyli hos elever
och vad man kan göra för att stötta dessa.

Du kan lyssna till Jonas Walfridsson påSkolportens konferens Matematiksvårigheter i högstadiet och gymnasiet den 4 oktober 2024.

Konferensen berör bland annat:

  • Stödmaterial Matematiksvårigheter – presentation av ett webbaserat material från SPSM.
  • Strukturerad intensivundervisning i matematik – forskning och praktiska förslag på genomförande.
  • Kreativa resonemang och testbaserat lärande – en metod för ökat lärande i matematik.
  • Dyskalkyli – definition av diagnosen och förslag på åtgärder.

Konferenser

Läs mer
Konferens i Stockholm

Undervisa i artificiell intelligens

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som planerar att undervisa i det nya gymnasieämnet artificiell intelligens! Programmet utgår från ämnets syftesbeskrivning och ger både forskningsfördjupning och praktiska verktyg för att du enklare ska kunna genomföra kurserna. Innehållet passar även dig som vill veta mer om AI i samband med undervisning generellt. Sommarerbjudande: 15% rabatt på din bokning när du anger rabattkod SOMMAR i bokningsformuläret!

Läs mer och boka din plats här!

Några av våra kommande konferenser

AllaFskÅk F–3Åk 4–6Åk 7–9GyVux

Temaföreläsningar

Läs mer
Tema

Främja psykisk hälsa i skolan

Skolportens digitala temaföreläsningar för dig som vill få verktyg för att främja elevers psykiska hälsa i skolan. Titta när det passar dig mellan 14 augusti–25 september, och ta del av diskussionsmaterial för att underlätta det fortsatta arbetet med kollegor.

Läs mer och boka din plats här!

Några av våra kommande temaföreläsningar

AllaFskÅk F–3Åk 4–6Åk 7–9GyVux

Digitala kurser

Läs mer
Digital kurs | Ann S. Pihlgren

Högläsning i förskolan

I den här kursen med kursledare Ann S. Pihlgren får du handfast information om hur högläsningsstunderna kan bli så språkutvecklande som möjligt, och ett viktigt nav som förskolans undervisning kan kretsa runt. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. KAMPANJPRIS: 599 kr t.o.m. 15 augusti!

Läs mer och ta del av materialet här!
Stockholm

Företagsekonomi

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som undervisar i företagsekonomi! Konferensen berör bland annat: Gy25 – vad ändras och varför?, att undervisa i företagsekonomi med ett brett hållbarhetsperspektiv, att kommunicera hållbarhet, undervisning i entreprenörskap – hur och varför? Delta på plats i Stockholm 21 november eller via webbkonferensen 28 november–20 december! Sommarerbjudande: 15% rabatt på din bokning när du anger rabattkod SOMMAR i bokningsformuläret!
Läs mer & boka
Åk 7–Vux
21 nov

Rättssäker betygssättning

Förbättra din förmåga att sätta likvärdiga och rättssäkra betyg genom en handfast kurs som leds av betygsexperterna Per Måhl och Bo Sundblad. Tillgång till kursen i 6 månader och kursintyg ingår! KAMPANJPRIS: 599 kr t.o.m. 15 augusti.
Mer info
Åk 4–Vux
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev