Hoppa till sidinnehåll
Föreläsare

Christer Fuglesang om rymdfärder, raketfysik och rymdmiljö

Publicerad:2023-11-15
Uppdaterad:2023-11-24
John Miller
Skribent:John Miller
Christer Fuglesang

Hallå där, Christer Fuglesang, professor vid Kungliga Tekniska Högskolan och föreståndare för KTH Rymdcentersamt Sveriges första astronaut.Du kommer att tala på Skolportens konferens Fysik 25 – 26 januari 2024.

Vad ska din föreläsning handla om?

– Min föreläsning handlar om forskning om rymden. Jag kommer att tala om raketfysik och rymdmiljö samt om mina egna erfarenheter av rymdfärder. Jag planerar också att tala om möjligheterna att skjuta upp rymdparasoll som ska skärma av solljus för att bromsa ökningen av den globala temperaturen.

Hur kan vi få elever från underrepresenterade grupper, som till exempel flickor, att vilja satsa på vidare studier i fysik?

– Förebilder är alltid väldigt bra! Det är viktigt att lyfta fram kvinnor som har studerat fysik och blivit framgångsrika inom sitt ämne. I år har vi till exempel en kvinnlig Nobelpristagare i fysik, Anne L’Huillier, som dessutom forskar i Sverige. Att lyfta fram liknade exempel tror jag har god effekt för att få tjejer att vilja satsa på fysik.

Är rymdsektorn en ny arena för framtida möjliga arbeten för dagens skolelever?

– Utvecklingen går väldigt fort och många fler människor kommer att åka ut i rymden i framtiden. Och det kommer inte enbart att handla om statligt anställda astronauter eller astronauter inom internationella organisationer utan även astronauter anställda av privata rymdföretag. Det kommer också bli fler och fler jobb här på jorden som är kopplade till rymden som exempelvis utveckling av raketer och bygga satelliter till att hantera och analysera data och så vidare. Det här är en verksamhet som växer explosionsartat just nu.

Vad vill du att konferensdeltagarna får med sig från din föreläsning?

– Jag vill att deltagarna får med sig inspiration och en större förståelse för rymden och fysik. Jag hoppas också att föreläsningen kan leda till nya idéer och tankar om hur man kan använda rymden i sin egen undervisning.

Du kan lyssna till Christer FuglesangSkolportens konferens Fysik 25-26 januari 2024.

Konferensen berör bland annat:

  • Rymdforskning och erfarenheter från Sveriges ende astronaut.
  • Laborationer och experiment med små resurser som ökar förståelsen hos eleverna.
  • Hur kan fysiken bli mer tillgänglig för elever från underrepresenterade grupper?
  • Digitalisering av NP – så ligger de till och så kan du förbereda dig.
  • AI i fysikundervisningen – risker och möjligheter.
  • Bemöt elever med npf och särskild begåvning i fysikundervisningen.
  • Vad gör de på MAX IV och hur fungerar synkotronljus?
  • Värmekamerans många användningsområden i undervisningen.

Konferenser

Läs mer

Skolportens konferenser har ett starkt forskningsfokus. De innehåller en bredd av föreläsningar med inbjudna experter, riktade mot just din yrkesroll. Du väljer om du vill delta på plats under en till två dagar, eller via våra webbkonferenser. Där får du ta del av de inspelade föreläsningarna när det passar dig under en treveckorsperiod. Båda alternativen ger möjlighet att nätverka med föreläsare och kollegor från hela Sverige.

Några av våra kommande konferenser

AllaFskÅk F–3Åk 4–6Åk 7–9GyVux

Temaföreläsningar

Läs mer
Tema

Matematikångest

Skolportens digitala temaföreläsning för dig som vill lära dig mer om matematiksvårigheter ur ett kognitionspsykologiskt perspektiv. Vad är matematikångest, och hur bemöter vi det på bästa sätt? Föreläsningen finns tillgänglig mellan 28 oktober och 2 december 2024.

Läs mer och boka din plats här

Några av våra kommande temaföreläsningar

AllaFskÅk F–3Åk 4–6Åk 7–9GyVux

Digitala kurser

Läs mer
Digital kurs | Malin Gren Landell

Främja närvaro i förskolan

NY KURS HOS SKOLPORTEN! Den här kursen med kursledare Malin Gren Landell handlar om hur förskolor systematiskt kan arbeta för att främja barns närvaro, vilket gynnar alla barns utveckling och lika möjligheter. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. Pris 749 kr ex. moms!

Läs mer och ta del av materialet här
Stockholm

Fritidshem

Skolportens konferens för dig som arbetar i fritidshem! Ta del av föreläsningar om bland annat tillgängliga lärmiljöer och hur man kan arbeta förebyggande mot våld och kränkningar! Delta på plats i Stockholm 4 februari eller digitalt via webbkonferensen 11 februari–4 mars. Läs mer och boka via skolporten.se!
Läs mer och boka
Åk F–6
4 feb 2025

Arbeta mot hedersrelaterat våld och förtryck i skolan

NY KURS HOS SKOLPORTEN! En kurs för lärare och övrig personal i grundskolan som behandlar hedersrelaterat våld och förtryck i skolsammanhang. Du lär dig att identifiera hedersrelaterade beteenden, arbeta förebyggande och hjälpa utsatta elever att komma ur sin situation. Kursledare är Issis Melin.
Läs mer och boka
Åk F–9
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev