Hoppa till sidinnehåll
Föreläsare

Bli en bättre handledare i akademiskt skrivande!

Publicerad:2022-03-18
Uppdaterad:2023-08-31
John Miller
Skribent:John Miller
Maria Axinge. Foto: Stephanie Ivarsson

Maria Axinge, legitimerad gymnasielärare i svenska och historia och skrivhandledare vid Örebro universitet, du har designat Skolportens digitala kurs Gymnasiearbetets rapport. 

Vem riktar sig den digitala kursen till?

– Den riktar sig främst till gymnasielärare som handleder elever i Gymnasiearbetets rapportform som är en av de förberedande kurserna för högre studier. Men jag tänker mig att det här även är en utbildningen för alla gymnasielärare som jobbar med den vetenskapliga skrivproduktionen. Det är bara att den tar utgångspunkt i just rapportskrivningen i Gymnasiearbetet.

Vad får deltagarna med sig?

– Den digitala kursen är en ganska omfattande utbildning och består av teoretiska genomgångar, men i det finns en massa filmer, material och övningar som man kan ta med sig direkt in i klassrummet och genomföra med eleverna. Kursen är också uppdelad så att du som kursdeltagaren själv kan fokusera på specifika bitar som just du känner att du behöver fördjupa sig i. Vill du till exempel få mer instruktioner kring hur du ska tänka kring akademisk disposition så kan du direkt kliva in i ett sådant avsnitt. Det är lite utifrån vad deltagaren själv känner att den behöver, och då skulle jag gissa att det är olika beroende på de olika avsnitten av kursen. Men du får genom kursen framför allt med dig en översikt kring vad eleverna behöver få med sig för att få en så smidig övergång det går att få till deras första termin som nya studenter. Något som också problematiseras genom kursen.

Av John Miller

Maria Axinges kurs

Gymnasiearbetets rapport
Med Maria Axinge

Gymnasiearbetet på högskoleförberedande program ska redovisas i en vetenskaplig rapport. Eleverna knyter ihop sina studier på programmet och visar att de är förberedda för framtida studier. I den här kursen får du som handleder gymnasiearbetet handfasta verktyg för att lotsa eleverna genom den akademiska skrivprocessen. Genom att varva teoretiska avsnitt med filmklipp och övningar att använda i klassrummet, får du praktiska förslag på hur du kan hjälpa eleverna att välja frågeställning, söka information och disponera sin text.

Stockholm

Fritidshem

Skolportens konferens för dig som arbetar i fritidshem! Ta del av föreläsningar om bland annat tillgängliga lärmiljöer och hur man kan arbeta förebyggande mot våld och kränkningar! Delta på plats i Stockholm 4 februari eller digitalt via webbkonferensen 11 februari–4 mars. Läs mer och boka via skolporten.se!
Läs mer och boka
Åk F–6
4 feb 2025

Arbeta mot hedersrelaterat våld och förtryck i skolan

NY KURS HOS SKOLPORTEN! En kurs för lärare och övrig personal i grundskolan som behandlar hedersrelaterat våld och förtryck i skolsammanhang. Du lär dig att identifiera hedersrelaterade beteenden, arbeta förebyggande och hjälpa utsatta elever att komma ur sin situation. Kursledare är Issis Melin.
Läs mer och boka
Åk F–9
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev