Hoppa till sidinnehåll
Svenska som andraspråk

Att arbeta med drama i andraspråksundervisningen

Publicerad:2023-09-13
Uppdaterad:2023-10-19
John Miller
Skribent:John Miller

Hallå där, Alexandra Ljungkvist Sjölin, leg. lärare. Du kommer att tala på Skolportens konferens Svenska som andraspråk 12–13 oktober 2023.

Vad ska din föreläsning handla om?

– Föreläsningen handlar om hur man kan arbeta med estetiska uttryck med nyanlända ungdomar. Jag och språkforskaren Maria Rydell kommer att tala om användningen av dramaövningar i undervisningen. Att börja använda det nya språket kan ju underlättas väldigt mycket om man tillämpar teater som ett verktyg. Vi ska också presentera ett poesiprojekt som jag har gjort med mina elever.

Vilka är fördelarna med att arbeta med dramaövningar i andraspråksklassrummet?

– Jag upplever att det finns ett enorm behov av att vilja uttrycka sig, att få vara komplex, och då kan det vara en stor fördel att börja med kroppen. Att lära sig ett nytt språk kan ju vara lite som att spela teater, att man går in i olika roller. Det är en enorm fördel att få uttrycka sig tidigt med ett bredare register av uttryck. Det ger en känsla av att man fortfarande kan uttrycka sig mer komplext än bara ”Mycket bra, inte bra”. Att känna ett självförtroende i sin kropp hjälper när man ska utforska språket och våga använda nya sätt att uttrycka sig på.

Vad vill du att konferensdeltagarna får med sig från din föreläsning?

– Jag vill att deltagarna ska inspireras att våga testa andra arbetssätt, att våga ta tillvara på elevernas resurser. Och att tänka lite mer på hur man kan använda estetiska uttryckssätt i skolan.

Du kan lyssna till Alexandra Ljungkvist SjölinSkolportens konferens Svenska som andraspråk 12–13 oktober 2023.

Konferensen berör:

  • Förberedelseklass eller direktplacering – vad är bäst enligt aktuell forskning?
  • Bygga svenska – stöd för planering, genomförande och bedömning.
  • Läsinlärning för elever med annat modersmål än svenska.
  • Sva-elever med dyslexi och språkstörning.
  • Elever med erfarenhet av krig och flykt – så kan du bemöta dem.
  • Drama med andraspråkselever – förslag på arbetssätt och metoder.
  • Litteraturläsning i praktiken – att samtala och skriva om noveller och romaner.
  • Praktisk ordundervisning i sva-klassrummet.

Konferenser

Läs mer

Skolportens konferenser har ett starkt forskningsfokus. De innehåller en bredd av föreläsningar med inbjudna experter, riktade mot just din yrkesroll. Du väljer om du vill delta på plats under en till två dagar, eller via våra webbkonferenser. Där får du ta del av de inspelade föreläsningarna när det passar dig under en treveckorsperiod. Båda alternativen ger möjlighet att nätverka med föreläsare och kollegor från hela Sverige.

Några av våra kommande konferenser

AllaFskÅk F–3Åk 4–6Åk 7–9GyVux

Temaföreläsningar

Läs mer
Tema

Matematikångest

Skolportens digitala temaföreläsning för dig som vill lära dig mer om matematiksvårigheter ur ett kognitionspsykologiskt perspektiv. Vad är matematikångest, och hur bemöter vi det på bästa sätt? Föreläsningen finns tillgänglig mellan 28 oktober och 2 december 2024.

Läs mer och boka din plats här

Några av våra kommande temaföreläsningar

AllaFskÅk F–3Åk 4–6Åk 7–9GyVux

Digitala kurser

Läs mer
Digital kurs | Malin Gren Landell

Främja närvaro i förskolan

NY KURS HOS SKOLPORTEN! Den här kursen med kursledare Malin Gren Landell handlar om hur förskolor systematiskt kan arbeta för att främja barns närvaro, vilket gynnar alla barns utveckling och lika möjligheter. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. Pris 749 kr ex. moms!

Läs mer och ta del av materialet här
Stockholm

Fritidshem

Skolportens konferens för dig som arbetar i fritidshem! Ta del av föreläsningar om bland annat tillgängliga lärmiljöer och hur man kan arbeta förebyggande mot våld och kränkningar! Delta på plats i Stockholm 4 februari eller digitalt via webbkonferensen 11 februari–4 mars. Läs mer och boka via skolporten.se!
Läs mer och boka
Åk F–6
4 feb 2025

Arbeta mot hedersrelaterat våld och förtryck i skolan

NY KURS HOS SKOLPORTEN! En kurs för lärare och övrig personal i grundskolan som behandlar hedersrelaterat våld och förtryck i skolsammanhang. Du lär dig att identifiera hedersrelaterade beteenden, arbeta förebyggande och hjälpa utsatta elever att komma ur sin situation. Kursledare är Issis Melin.
Läs mer och boka
Åk F–9
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev