Hoppa till sidinnehåll
Arbetsmiljö

Alf Solander: Ingen rök utan eld – eller?

Publicerad:2019-03-25
Uppdaterad:2023-08-31
Moa Duvarci Engman
Skribent:Moa Duvarci Engman

SKOLPORTENS EXPERTPANEL 

Alf Solander, rektor för Tumba gymnasium i Botkyrka, skoldebattör och författare, om ryktesspridning bland personalen och hur man kommer till rätta med det. 

Alf Solander, om ryktesspridning. Foto: Linnea Bengtsson.

Rykten är ett gissel på våra arbetsplatser. Ju större skola, ju fler rykten och det finns egentligen inget bra sätt för rektor att förutse vilka rykten som ska florera. Rykten är ju så beskaffade, att ju mer overkliga de är, ju mer sanna måste de vara, ty inget är mer uppenbart än att det särskilt osannolika måste ha en kärna av sanning.

Det hjälper inte att jaga ryktesspridare. Rykten är som dimman, kommer plötsligt och oväntat, förmörkar synen för ett ögonblick, försvinner.

Dessvärre innehåller ofta rykten inslag av mobbning. Rykten kan drabba enskilda medarbetare som plötsligt anses lida av olika problem, i klassrummet eller privat. Skolledare är alltid i blickfånget, vilka är favoriter, vilka gynnas eller missgynnas och av vilka skäl? Där det finns frågor ger ryktet snabba svar. Hela skolor kan hamna i oro av rykten om besparingar eller omorganisationer.

Som rektor kan du aldrig skapa en ryktesfri arbetsplats, men du kan använda en del systematik för att begränsa ryktesfloran. Var noga med att systematisera informationen och att du alltid presenterar allt som gäller skolan så offentligt som möjligt, i veckobrevet – eller om det gäller mer fundamental information, på en arbetsplatsträff när alla är samlade.

Om ryktena tar allt för mycket tid och kraft i anspråk måste du våga lyfta fram problematiken i ljuset. Vad handlar det om? Varför blir det så mycket rykten på vår arbetsplats? Vad är det som felar? Vad är det vi inte talar om och som vi måste göra annorlunda för att utvecklas?

3 tips för att motverka ryktesspridning:

  • Använd tydliga rutiner och officiella kanaler när du presenterar ny information som gäller skolan. Låt inte del av personalen få förhandsinformation.
  • Glöm inte att tala medarbetaretik. Att även ”oförargliga” rykten kan innebära mobbning, för den som blir utsatt. Vilken gemensam medarbetarkultur ska vi ha på skolan?
  • Rykten finns där det finns människor, men om ryktena blir för många och extrema bör detta lyftas fram i ljuset. Vad handlar det om? Varför har vi så många rykten? Vad kan vi göra annorlunda för att bryta detta mönster?

Fakta/Alf Solander 

Alf Solander är rektor för Tumba gymnasium i Botkyrka, skoldebattör och författare till Konsten att leda en skola – att göra det omöjliga (Lärarförlaget, 2017). Han har tidigare arbetat som gymnasielärare och gymnasiechef i Stockholmsområdet.


SKOLPORTENS EXPERTPANEL består av personer som återkommande utifrån sitt ämnesområde, sin expertis, skriver om en praxisnära fråga: utmaningar som de har stött på i yrkesutövningen och hanterar på olika sätt. Tanken är att erbjuda läsarna inspiration, konkreta råd, exempel och verktyg kring hur de kan arbeta i sin yrkesvardag.


NYHET! Nu kan du även köpa digitala lösnummer av Skolporten i App Store eller Google Play!

Eller vill du prenumerera? Missa inte kampanjpriset:

2 nr av Skolporten för prova-på-priset 99 kr!

Prenumerera

Stockholm

Skolbibliotek

Välkommen till Skolportens konferens för dig som leder eller arbetar i Skolbibliotek! Delta på plats i Stockholm eller digitalt via webbkonferensen. Ta del av den senaste forskningen och utvecklas i din yrkesroll. Missa inte att boka till bästa pris redan idag!
Läs mer och boka
Åk F–Vux
6–7 maj 2025

Högläsning i förskolan

I den här kursen med kursledare Ann S. Pihlgren får du handfast information om hur högläsningsstunderna kan bli så språkutvecklande som möjligt, och ett viktigt nav som förskolans undervisning kan kretsa runt. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. Pris 749 kr ex. moms!
Läs mer och boka
Fsk
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev