Lön och karriär
Lön och karriär
Här samlar vi lönestatistik och karriärfrågor för dig som är lärare eller skolledare.
Mest läst senaste månaden
Nyhetskategorier
Efter ny utredning: ”Satsa på förstelärarsystem i förskolan”
Se till att det finns statligt stöd för att säkerställa kvaliteten och satsa på ett förstelärarsystem i förskolan. Det säger Sarah Thorén, utbildningschef för förskolan i Karlstad, efter utredningen om likvärdig förskola och obligatorisk språkförskola.
Nationellt professionsprogram för rektorer, lärare och förskollärare
Skolverket har på uppdrag av regeringen arbetat fram ett förslag på ett nationellt professionsprogram för rektorer, lärare och förskollärare. Förslaget är ett erbjudande till rektorer, lärare och förskollärare om kvalitativ och relevant kompetensutveckling som bygger vidare på en behörighetsgivande examen. För legitimerade lärare och förskollärare som arbetat minst sex år i yrket erbjuds även ett…
Nyhetskategorier
Skolledarkvarten: Allt du behöver veta om rektorsprogrammet
Skolledarkvarten tittar närmare på den statliga utbildningen för alla rektorer och skolledare med motsvarande befattning. Jonas Juntunen, Sveriges Skolledare, samtalar med Alexandra Lindholm, samordnare för Rektorsprogrammet från Stockholms universitet, om programmet. (webb-tv)
Senaste nytt om karriär och lön
Läs fler nyheter härNyhetskategorier
Andelen ukvalifiserte lærere i skolen like høyt som i fjor
Og på barnetrinnet mangler 1 av 3 engelsklærerne nødvendig fordypning, viser ferske tall.
Nyhetskategorier
Så er det slut med billedkunst i 1. klasse
Den nye folkeskoleaftale strøg lige igennem den politiske behandling. Samtlige partier stemte for, og ingen ville gå i brechen for at beholde billedkunst i 1. klasse, selv om Danmarks Billedkunstlærere gentagne gange har forklaret dem, hvor vigtig den ene time er. En dansk- og billedkunstlærer fortæller, hvorfor det på ingen måde er nok med dansktimer.
Nyhetskategorier
Lägre betyg – då minskar chanserna till en examen
Var tionde som börjar på ett civilingenjörsprogram har betyg E, godkänt, i matematik 4 på gymnasiet. Tre fjärdedelar av den gruppen tar aldrig någon examen. Samtidigt är det stor brist på ingenjörer.
Nyhetskategorier
En elitutbildning för unga lärare? – lärdomar från Teach For America-modellen
Det finns idag en rad utmaningar inom det svenska skolsystemet. För att komma till rätta med problemen i skolan är det avgörande att vi har god tillgång till lärare med hög kompetens. I rapporten analyserar forskaren Gabriel Heller Sahlgren den försämrade statusen för det svenska läraryrket och problemen med lärarförsörjningen. (pdf)
Nyhetskategorier
Nya betygskrav i svenska för lärarstudenter – skulle halvera antalet antagna i Malmö
Blivande lärare, oavsett undervisningsämne, ska ha minst betyget C i svenska för att bli antagna till lärarutbildningen – det föreslår en ny utredning på beställning av regeringen. ”Det finns fler faktorer än gymnasiebetyg som spelar in i om man klarar utbildningen”, säger Tobias Olsson, Malmö universitet.
Nyhetskategorier
”Är ni redo för strejk, Sveriges Lärare?”
Vi kräver regleringar för hur en lärartjänst i Sverige ska få se ut, med ett konkret tak för undervisningstiden, skriver 444 lärare till Sveriges Lärares ordförande Anna Olskog inför avtalsrörelsen.
Nyhetskategorier
Fortbildningen lyfter med rätt förutsättningar
Låt lärare ta stöd av varandra och vetenskapen för att testa nya arbetssätt och lösa problem i klassrummen. Resultatet? – Både nya och erfarna lärare utvecklas och lär nytt, säger forskaren Peter Johannesson.
Nyhetskategorier
Därför bör man vara restriktiv med digitala inslag i förskolan
Läs Skolportens intervju med Agneta Gulz, professor i kognitionsvetenskap. Hon ska föreläsa på Skolportens konferens Rektor i förskolan och ska tala om varför vi bör vara restriktiva med digitala inslag i förskolan.
Skolan måste informera elever om skärmtidens effekter
Läs Skolportens intervju med Lisa Thorell, professor i utvecklingspsykologi vid Karolinska Institutet. Hon ska föreläsa på Skolportens konferens Specialpedagogik i grundskolan 11–12 mars 2025.
Nyhetskategorier
Förändrade utbildningskrav – Om nya möjligheter och växande social sårbarhet
Muvah-rapporten 2024 belyser unga vuxnas utbildnings- och etableringsmöjligheter i en tid av skärpta krav och sociala klyftor. (pdf)
Nyhetskategorier
Ny rapport om unga Malmöbors väg från grundskola till arbetsliv
Över 19000 unga Malmöbors väg från grundskolan och ut i yrkeslivet har kartlagts i en ny rapport från Malmö universitet och Malmö stad. Resultaten visar att de som inte har fullföljt gymnasiet är klart överrepresenterade bland de som är arbetslösa, beroende av försörjningsstöd och lever i ohälsa.
Konferenser
Läs merSkolportens konferenser har ett starkt forskningsfokus. De innehåller en bredd av föreläsningar med inbjudna experter, riktade mot just din yrkesroll. Du väljer om du vill delta på plats under en till två dagar, eller via våra webbkonferenser. Där får du ta del av de inspelade föreläsningarna när det passar dig under en treveckorsperiod. Båda alternativen ger möjlighet att nätverka med föreläsare och kollegor från hela Sverige.
Skolporten jobb
Se alla jobbJönköping kommun, Jönköpings länIdag
Biträdande rektor till Tabergs skolområde
Läs mer på Skolporten jobbStockholm stad, Stockholms län1 vecka
Specialpedagog till S:t Eriks gymnasium
Läs mer på Skolporten jobbSkolportens magasin
Skolporten är ett populärvetenskapligt forskningsmagasin med fokus på förskola och skola.