Hoppa till sidinnehåll

Språkstörning/DLD

Webbkonferens

Språkstörning/DLD

Välkommen till Skolportens digitala fortbildning för dig som möter elever med språkstörning/DLD! Ta del av den senaste forskningen som rör språkstörning/DLD och utvecklas i din yrkesroll. Webbkonferensen riktar sig till speciallärare, specialpedagoger och lärare i både grundskolan och gymnasieskolan, och kan även vara av intresse för dig som undervisar vuxna. 

Med deltagarlicens och lösenord kan du ta del av 4 föreläsningar när det passar dig under konferensperioden. Föreläsningarna är 60–90 minuter långa. Totalt motsvarar detta en dags fortbildning.

Webbkonferensen passar bra att arbeta med i grupp. Är ni 5 personer eller fler som vill delta? Kontakta oss för specialerbjudande!

Missa inte! Vill du även ta del av vår webbkonferens om Läs- och skrivsvårigheter? 15% rabatt om du bokar båda konferenserna. Bokningskod: RABATT15 (koden anges på båda bokningarna). Programmet för Läs- och skrivsvårigheter hittar du här!

En mycket givande konferens, en av de bättre jag har deltagit i faktiskt!

Sagt av tidigare deltagare

Konferensen berör:

  • Språklig tillgänglighet i klassrummet, aktuell forskning och vikten av self-advocacy hos elever med språkstörning/DLD.
  • Flerspråkiga elever med språkstörning – upptäckt, stöttning och ordförrådsutveckling. 
  • Språkstörning/DLD i matematikundervisningen – SPSM presenterar elevexempel och handfasta stödstrategier. 
  • Äldre elever med språkstörning – kognitiva funktioner och konsekvenser av mer avancerad syntax i högstadiet och gymnasiet.
  • Att leva med språkstörning/DLD – en personlig berättelse.

Medverkande:

Jessica Borglund

RÅDGIVARE SPSM

Anna Eva Hallin

LEG. LOGOPED OCH BITRÄDANDE LEKTOR

Hanna Helttunen

LEG. LOGOPED

Sofia Nyman

RÅDGIVARE SPSM

Christina Reuterskiöld

PROFESSOR

Albert Telon

ORDFÖRANDE I FÖRENINGEN UNGA MED SPRÅKSTÖRNING

Logga in via länken som mejlas kl 08.00 på konferensens första dag. Du kan välja fritt bland föreläsningarna och titta när du vill samt så många gånger du vill.

1. Språklig tillgänglighet och vikten av self-advocacy hos elever med språkstörning 

Språkstörning är en av de vanligaste utvecklingsrelaterade funktionsnedsättningarna, men har inte fått samma uppmärksamhet som till exempel autism eller adhd. Men den samlade forskningen gör att vi nu har evidensbaserad kunskap om bland annat upptäckt, konsekvenser och insatser. Föreläsningen lyfter aktuell forskning ur ett flertal perspektiv, och beskriver hur den kunskapen kan användas konkret i klassrummet. Du får också veta mer om self-advocacy (självförespråkande), vad det innebär och varför det är en så viktig förmåga att utveckla för elever med språkstörning. Föreläsningen kommer att genomföras digitalt. 

  • Finns det olika sorters språkstörning? 
  • Skillnaden mellan språkstörning/DLD, talstörning och dyslexi.
  • Vad visar forskning om upptäckt och insatser i skolan – vad kan vi göra i klassrummet?
  • Self-advocacy – hur kan lärare och specialpedagoger arbeta med det? 

Anna Eva Hallin

LEG. LOGOPED OCH BITRÄDANDE LEKTOR

Anna Eva Hallin är leg. logoped och biträdande lektor vid Karolinska Institutet där hon forskar och undervisar om språk- läs- och skrivutveckling, samt om språksvårigheter hos barn och ungdomar; ett område där hon även har mångårig klinisk erfarenhet. Från juli 2025 är hon Visiting Fellow vid Southern Cross University i Australien. Anna Eva driver även webbsidan språkforskning.se och har bland annat skrivit böckerna Förstå och arbeta med språkstörning (2019) och Värt att veta om språkstörning (2021) tillsammans med Christina Reuterskiöld.

2. Språkstörning och ordförrådsutveckling hos flerspråkiga barn

Vissa aspekter av andraspråksutveckling överlappar med svårigheter som kan ha sin grund i språkstörning/DLD. Kunskap om vilka faktorer som påverkar språkutvecklingen hos flerspråkiga elever hjälper oss att förstå när språkliga svårigheter behöver utredas vidare, så att rätt stöd kan sättas in i ett tidigt skede. Ta del av en föreläsning som går igenom konkreta metoder och strategier för att upptäcka och stötta flerspråkiga elever med språkstörning. Föreläsningen kommer också belysa hur vi kan arbeta med ordförrådsutveckling i klassrummet.

  • Hur kan vi skilja språkstörning från enbart bristande exponering för det svenska språket?
  • Vilka undervisningsmetoder hjälper flerspråkiga elever med språkstörning?
  • Vilka strategier kan vi använda för att utveckla ordförrådet hos flerspråkiga elever, både med och utan språkstörning?
  • Vad innebär dynamisk bedömning och hur kan vi använda det som en pusselbit i språkutredningen?

Hanna Helttunen

LEG. LOGOPED

Hanna Helttunen är leg. logoped och en del av elevhälsoteamet på Hällsboskolan Kungsholmen i Stockholm, en statlig specialskola för elever med språkstörning. Hon har flerårig erfarenhet av att utreda och arbeta med flerspråkiga barn, både på logopedmottagning och inom specialskolan. I sitt masterprojekt vid Karolinska Institutet har hon fördjupat sig i dynamisk bedömning av ordförråd hos elever med grav språkstörning.

3. Arbeta med språkstörning/DLD i matematikundervisningen

Matematik är ett språkintensivt ämne med flera språkliga nivåer att förhålla sig till, vilket kan medföra att elever med språkstörning/DLD får problem. Ta del av en föreläsning där rådgivare från Specialpedagogiska skolmyndigheten presenterar elevexempel på hur matematiksvårigheter kan yttra sig hos elever med språkstörning/DLD. Du får också konkreta förslag på hur du kan ge stöd till dessa elever.

  • Vilka språkliga krav ställs i ämnet matematik?
  • Vad kan vara särskilt problematiskt i matematikundervisningen för elever med språkstörning?
  • Hur ökar vi förutsättningarna för lärande och utveckling för eleverna?
  • Hur kan matematikundervisningen anpassas för att minimera hindren som språket utgör?
  • Hur kan vi göra matematikundervisningen mer språkutvecklande?

Jessica Borglund

RÅDGIVARE SPSM

Jessica Borglund är rådgivare på Specialpedagogiska skolmyndigheten. Hon är lärare, specialpedagog och speciallärare i matematikutveckling och har lång erfarenhet av undervisning av elever på både högstadiet, gymnasiet och inom vuxenutbildning.

Sofia Nyman

RÅDGIVARE SPSM

Sofia Nyman är lärare i matematik och specialpedagog med många års erfarenhet av arbete med elever med språkstörning. Sofia har bland annat arbetat som matematiklärare på Hällsboskolan, en statlig specialskola för elever med språkstörning. I dag arbetar hon som rådgivare på Resurscenter tal och språk.

4. Kognitiva funktioner och språkstörning i högre årskurser – hur stöttar vi de äldre eleverna?

En språkstörning kan kvarstå från skolåren till vuxenlivet, men svårigheterna visar sig på olika sätt i olika åldrar. Ett område som är relativt obeforskat i svensk kontext är hur språkstörning/DLD yttrar sig i de högre årskurserna, från högstadiet till gymnasiet. Ju högre upp i skolan du kommer desto mer avancerat språk krävs för att klara målen. Hur kan vi arbeta för att stötta elever även i högre årskurser? Föreläsningen belyser internationell forskning om mer avancerade språkliga förmågor som inkluderar grammatik, textproduktion och bearbetning av information, samt ger handfasta råd.

  • Hur fungerar hjärnan, minnet och kognitiva funktioner hos elever med språkstörning i olika åldrar?
  • Hur yttrar sig språkstörning och språklig sårbarhet hos elever i de högre årskurserna?
  • Hur kan vi konkret arbeta med dessa elever för att stötta dem på bästa sätt?

Christina Reuterskiöld

PROFESSOR

Christina Reuterskiöld är professor i logopedi vid Linköpings universitet. I nära två decennier har hon forskat och undervisat vid The Department of Communicative Sciences and Disorders vid New York University (NYU). Christina är medförfattare till ett flertal böcker, bland annat Grundbok i logopedi (2024) och Värt att veta om språkstörning (2021) tillsammans med Anna Eva Hallin.

5. Att leva med språkstörning – en personlig berättelse

Albert Telon har generell språkstörning och har haft svårigheter med det mesta som handlar om språk. Ta del av en berättelse där han delar med sig av hur det är att växa upp med en språkstörning, och hur hans liv ser ut idag. I föreläsningen fokuserar Albert till stor del på hur språkstörningen påverkat honom under skoltiden, och delar med sig av råd och insikter om hur lärare, specialpedagoger och annan skolpersonal kan tillgodose behoven hos elever med samma typ av svårigheter.

  • Hur är det att leva med språkstörning/DLD i en språktung värld?
  • Hur gör man sin röst hörd vid språkstörning/DLD?
  • Vad kan skolan och omgivningen göra?

Albert Telon

ORDFÖRANDE I FÖRENINGEN UNGA MED SPRÅKSTÖRNING

Albert Telon är ordförande i föreningen Unga med Språkstörning (UMS). Han studerar till socionom, och föreläser om sina erfarenheter vid sidan av studierna för att sprida kunskap om diagnosen.

PRAKTISK INFORMATION

Här har vi samlat svar på vanliga frågor. Om du inte hittar svaret på din fråga eller vill ha personlig kontakt, kontakta oss här.

  • När du anmält dig får du en bekräftelse direkt via e-post. Om inte, kontrollera gärna din skräpkorg då vissa mejl fastnar i spamfilter.

    Ytterligare information skickas ut via e-post cirka 10 dagar före start. Inloggningsuppgifter skickas ut kl 08.00 på den första dagen.

    Om du inte kan boka plats eller har frågor i övrigt, kontakta oss gärna via e-post: kompetens@skolporten.se. Notera att utbildningsplattformen kräver den senaste versionen av Chrome, Firefox eller Edge för att fungera som den ska.

  • Licensen är individuell och gäller för 1 deltagare. Det är inte tillåtet att dela på en licens. Deltagarplatsen kan överlåtas till en kollega. För att underlätta kommunikationen på vår utbildningsplattform kommer ditt namn att vara synligt för övriga deltagare och talare i en deltagarlista. Du kan enkelt själv ändra på detta när du loggat in.

    Du kan avboka fram till 30 dagar före start. Vid avbokning fram till 30 dagar före start återbetalas fakturerad deltagaravgift minus en administrativ avgift på 500 kr. Avbokas platsen senare än 30 dagar före start sker ingen återbetalning.

    Om tillfället ställs in, återbetalas hela beloppet.

  • Vi reserverar oss för programändringar, t.ex. ändringar av innehåll på grund av att en talare blivit sjuk eller byte av lokal. Vår ambition är att informera med god marginal, men det kan ske med kort varsel. Vi ber om förståelse för detta. Vårt mål är alltid att presentera ett kvalitativt innehåll på bästa möjliga sätt.

  • Cirka en vecka innan föreläsningen/föreläsningarna startar får du ett informationsmejl. Titta gärna i din skräppost om du inte hittar det. Hör annars av dig till oss.

     

    Kl. 08.00 på den första dagen får du din inloggningslänk. Obs! Länkens avsändare är InvitePeople. Inloggningen är personlig och gäller för 1 deltagare. Du kan inte logga in från flera olika enheter med samma lösenord. Föreläsningen/föreläsningarna finns tillgänglig senast kl. 08.00 den första dagen och stänger kl. 24.00 den sista dagen.

     

    Föreläsningen/föreläsningarna är förinspelad och finns publicerad under hela perioden. Du kan stoppa filmen/filmerna när du behöver ta en paus. Det går också bra att se dem flera gånger om. Föreläsningen/föreläsningarna finns tillgänglig dygnet runt och du kan titta när det passar dig.

     

    Åhörarkopior och diskussionsfrågor finns på din inloggning och kan skrivas ut. Du kan kommunicera med andra deltagare och talare via en chatt samt en meddelandefunktionen. Vill du inte vara synlig i deltagarlistan kan du välja att vara anonym.

     

    Utvärdera föreläsningen/föreläsningarna direkt på webbplattformen.

     

  • Ja, programmet är detsamma på webbkonferensen som på den fysiska konferensen. Vissa undantag kan förekomma, exempelvis om en föreläsning innehåller bilder eller material som inte får riskera att spridas. Information om detta anges i dessa fall i programmet.

  • Nej, vi spelar in föreläsningarna under den fysiska konferensen och redigerar dem innan vi publicerar dem på webbportalen. Därför öppnar webbkonferensen någon vecka senare. Du kan se filmerna när det passar dig under hela webbkonferensens öppettid.

  • Licensen är individuell och gäller för en deltagare. Det är inte möjligt att logga in från flera enheter samtidigt på samma lösenord.

  • I mån av plats kan vi flytta dig till den fysiska konferensen. Då mat och fika ingår i det fysiska evenemanget tillkommer en kostnad för detta, samt en administrativ avgift på 500 kr. 

  • Kl 08.00 på webbkonferensens första dag får du ett mejl med en inloggningslänk. Notera att mejlet kommer från avsändaren InvitePeople, inte från Skolporten. Du väljer själv lösenord när du loggar in första gången.

  • Webbkonferensen stänger kl 24.00 på konferensens sista dag.

  • Skolporten skriver ett avtal med talarna som ger oss tillåtelse att visa deras föreläsningar under en begränsad tid. Vi kan inte förlänga konferensens öppettid utan talarnas godkännande.

  • Nej, filmerna är inte textade. Eftersom vi vill ha ett aktuellt innehåll även för webbpubliken, är tiden mellan fysisk konferens och webbkonferens för kort för att hinna lägga text på alla föreläsningar.

  • Du kan kommunicera med talare och övriga deltagare via en chatt eller privata meddelanden. I undantagsfall kan talaren ha avböjt att svara på frågor på grund av tidsbrist.

  • Om du inte gör några ändringar i dina inställningar syns ditt namn i deltagarlistan, men du kan enkelt gå in under Mina Verktyg och ändra så att du blir anonym.

  • Chrome fungerar bäst för att spela upp filmerna. Om du har någon annan webbläsare, exempelvis Safari, föreslår vi att du byter till Chrome inför konferensen.

  • Titta i skräpposten – ibland hamnar utskicket där. Hittar du det inte där kan du kontakta konferensens projektledare, så skickar vi ett nytt mejl.

  • Du väljer själv lösenord när du loggar in första gången. Om du glömmer bort det, hör av dig till projektledaren, så skickar vi en ny länk.

  • Ja, det går bra att pausa och spola.

  • Ja, du kan se föreläsningarna så många gånger du vill under perioden.

Dela via: 

Bokningsinfo

  • Datum
    29 okt – 21 nov 2025
  • Tid
    08:00–23:59
  • Pris (exkl. moms)
    2 795,00 kr

Prisnivåer

  • Boka-tidigt-pris (exkl. moms)
    Till och med 2025-09-22
    2 795,00 kr
  • Ordinarie pris (exkl. moms)
    Till och med 2025-11-21
    3 495,00 kr
PRISET AVSER EN PERSONLIG LICENS.

I priset ingår 4 föreläsningar à 60–90 minuter samt dokumentation.

 

GRUPPRABATT
Vi erbjuder gärna rabatter för grupper. Är ni 5 personer eller fler som vill delta? Kontakta oss för specialerbjudande!

 

MISSA INTE!
Vill du även ta del av vår webbkonferens om Läs- och skrivsvårigheter? 15% rabatt om du bokar båda konferenserna. Bokningskod: RABATT15 (koden anges på båda bokningarna).

 

 

 

Frågor om konferensen?