Hoppa till sidinnehåll

Skolbibliotek

Konferens i Stockholm

Skolbibliotek

Välkommen till Skolportens konferens för dig som leder eller arbetar i skolbibliotek! Ta del av föreläsningar om aktuell forskning och praktiska exempel som fördjupar din ämneskompetens, och nätverka med kollegor från hela Sverige.

ERBJUDANDE! BJUD IN DIN REKTOR GRATIS PÅ WEBBKONFERENSEN. ANGE REKTORS NAMN OCH E-POST I KOMMENTARFÄLTET FÖR DIN BOKNING!

Riktigt bra bredd, intressanta föreläsningar i aktuella ämnen!

Sagt av tidigare deltagare

Konferensen berör:

  • Hur kan vi stärka elevers läsfärdigheter i de tidiga skolåren?
  • Så bygger du ett systematisk läsfrämjande arbete för äldre elever!
  • Så kan skönlitteratur bli en del av NO-undervisningen – från förskoleklass till gymnasiet.
  • Läsfrämjande med faktaböcker – hur kan det gå till?
  • Varför ska man använda AI i skolbibliotek? Ta del av praktiska exempel!
  • Nydalaskolan – Årets skolbibliotek 2024.
  • Livelitteratur – att nå unga med läsning bortom boksidan.

På konferensen medverkar:

Cilla Dalén

SKOLBIBLIOTEKARIE

Lotta Davidson-Bask

SKOLBIBLIOTEKARIE

Jenny Edvardsson

LÄRARE & DOKTORAND

Linda Fälth

PROFESSOR I PEDAGOGIK

Linda Masalkovski

REKTOR

Felix Sjögren

SKOLBIBLIOTEKARIE

Jonna Steinrud

MIK-BIBLIOTEKARIE

Agnes Török

SVERIGES LÄSAMBASSADÖR

Klara Önnerfält

SKOLBIBLIOTEKARIE

09.20 Skolporten hälsar välkommen

09.30 Att stärka elevers läsfärdigheter i de tidiga skolåren

En allt för stor andel elever i svensk skola har utmaningar och svårigheter med sin läsning och såväl internationella som nationella mätningar visar att läsförståelsen sjunker. Att stärka eleverna läsförståelse och lässtrategier är angeläget och det arbetet bör vi starta med tidigt i skolan. Föreläsningen fokuserar på läsförståelse och hur högläsning kan bidra till att stärka läsförståelse hos elever i de tidiga skolåren.

Linda Fälth

PROFESSOR I PEDAGOGIK

Linda Fälth är professor i pedagogik vid Linnéuniversitetet och forskar inom området läsning, läsutveckling och lässvårigheter. Forskningen handlar främst om åtgärdssidan och interventioner för att främja läsutvecklingen hos såväl barn som vuxna som kämpar med sin läsning. Hon har tidigare arbetat som lågstadielärare och specialpedagog

10.30 Kaffe

11.00Så kan skönlitteratur bli en del av NO-undervisningen

Skönlitteratur har under lång tid varit en viktig del i skolan men den har framför allt använts inom språk- och SO-ämnena. Under de senaste åren har ett intresse för skönlitteratur också inom NO-ämnena börjat växa fram. I den här föreläsningen får du exempel på hur skönlitteratur kan användas i NO-undervisningen från förskoleklass upp till gymnasiet. Du får också en mängd boktips utifrån olika teman som alla går att koppla samman med NO-ämnena. Föreläsningen tar sin utgångspunkt i följande frågor:  

  • Varför ska vi använda skönlitteratur i NO-undervisningen?
  • Hur kan skönlitteratur användas i NO-undervisningen?
  • Vilka böcker passar att arbeta med i klassrummet?
  • Vilka vinster finns med ett samarbete mellan lärare och skolbibliotekarie när skönlitteratur ska bli en del av NO-undervisningen?

Jenny Edvardsson

LÄRARE & DOKTORAND

Jenny Edvardsson är legitimerad lärare och doktorand i pedagogiskt arbete vid Högskolan Kristianstad. Hennes forskning rör skönlitteratur som didaktiskt redskap i biologi-, fysik- och kemiundervisningen. Jenny tilldelades Svenska Akademiens svensklärarpris 2017 och har skrivit flera böcker om läsning och språkutvecklande arbetssätt, bland annat Sagolik NO och teknik – Skönlitteratur i undervisningen (2024), Skönlitteratur i värdegrundsarbetet (2020) och Läsa och samtala om skönlitteratur – med digitala verktyg ( 2019). Fotograf: Ej i bild

12.00 Gemensam lunch

13.00Från ett rum med böcker till Årets skolbibliotek

På drygt två år gick Nydalaskolans bibliotek från att vara ett rum med böcker till att få utmärkelsen Årets skolbibliotek. Skolan har på kort tid byggt upp en fungerande skolbiblioteksverksamhet som är integrerad i alla ämnen, i alla årskurser. Eleverna har fått ett kreativt och levande bibliotek där de aldrig vet vad de ska få möta­ – kommer de att bli inlåsta i fängelset tillsammans med Familjen Knyckertz och behöva använda matte för att ta sig ut, eller råkar de ut för den bokbrännande myndighetsmedarbetaren B. Yråkrat? Oavsett vilken skepnad biblioteket tar har effekterna varit tydliga – det ger läslust! I den här föreläsningen beskriver Nydalaskolans rektor Linda Masalkovski hur hon som skolledare bygger strukturer för skolbibliotek och säkerställer en välintegrerad verksamhet, och skolbibliotekarie Felix Sjögren berättar om hur han arbetar kreativt för att öka elevernas läslust – och i förlängningen måluppfyllelse.

Linda Masalkovski

REKTOR

Linda Masalkovski är rektor på Nydalaskolan i Malmö. Skolan fick utmärkelsen Årets skolbibliotek 2024 av Nationella skolbiblioteksgruppen.

Felix Sjögren

SKOLBIBLIOTEKARIE

Felix Sjögren är skolbibliotekarie på Nydalaskolan i Malmö. Skolan fick utmärkelsen Årets skolbibliotek 2024 av Nationella skolbiblioteksgruppen.

14.00 Eftermiddagsfika

14.30Systematiskt läsfrämjande arbete för äldre elever

Hur kan det gå till att bygga ett långsiktigt läsfrämjande arbete? Det är utgångspunkten i den här föreläsningen som fokuserar på hur man kan bedriva ett systematiskt arbete kring läsning med fokus på högstadiet och gymnasiet. Skolbibliotekarierna Lotta och Klara beskriver till exempel hur skolan kan arbeta med elever som läsfrämjare och hur man driver ämnesöverskridande läsprojekt. De utgår från hur de har utvecklat arbetet på gymnasieskolan Spyken i Lund, men arbetssätten kan tillämpas även på yngre elever.

Klara Önnerfält

SKOLBIBLIOTEKARIE

Klara Önnerfält har arbetat som skolbibliotekarie sedan 2004, från förskoleklass till gymnasiet. Klara är en flitigt anlitad föreläsare och har skrivit boken Klaras läsprepp (2020) som kommer i en ny utgåva januari 2025 och Klaras & Lottas skolbibliotek tillsammans med Lotta Davidsson-Bask. Lotta och Klara tilldelades gemensamt Svenska Akademiens bibliotekariepris 2024 och driver tillsammans skolbibliotekspodden Flödet. Fotograf: Erika Lemark

Lotta Davidson-Bask

SKOLBIBLIOTEKARIE

Lotta Davidson-Bask har arbetat som skolbibliotekarie sedan 2004, på ett integrerat folk- och skolbibliotek, på en högstadieskola och på gymnasiet. Hon har skrivit Klaras & Lottas skolbibliotek (2021) tillsammans med Klara Önnerfält. Hon är mångfaldigt prisbelönad för Årets skolbibliotek och Årets skolbibliotekarie. Lotta och Klara tilldelades gemensamt Svenska Akademiens bibliotekariepris 2024 och driver tillsammans skolbibliotekspodden Flödet.

15.30 Avslutning dag 1

09.00 Förstärkt MIK-arbete genom AI i skolbiblioteket

AI erbjuder många möjligheter till utökat lärande men kan också innebära en stor förändring av vår gemensamma digitala vardag. Ett MIK-perspektiv ger en bra grund för att arbeta med AI och anta ett skapande, utforskande men även kritiskt granskande förhållningssätt. Via MIK kan arbete med AI kopplas till områden som läsfrämjande, informationssökning och källkritik, samt delaktighet och demokrati. Genom att se på AI som medium, informationsbärare och teknologi kan vi hitta flera intressanta ingångar och skapa utrymme för både diskussioner och lärande. Föreläsningen utforskar skolbibliotekens användning av AI och ger praktiska exempel grundade i forskning och beprövad erfarenhet. Frågor som lyfts är:  

  • Hur ser praktisk användning av AI ut i skolbiblioteket?
  • Vad är AI-kunnighet?
  • Varför ska man använda AI i skolbibliotek?

Jonna Steinrud

MIK-BIBLIOTEKARIE

Jonna Steinrud är författare, föreläsare och MIK-bibliotekarie. Hon har skrivit MIK i praktiken! Biblioteken visar vägen (2024) tillsammans med Marika Alneng. Jonna har arbetat som MIK-bibliotekarie sedan 2017 och har erfarenhet av verksamhetsutveckling inom bland annat STEM/STEAM, spel och spelkultur, digitalt skapande och informationskunnighet. Fotograf: Helena Atkinson

10.30 Kaffe

11.00 Läsfrämjande arbete med fokus på facklitteratur

Det ges ut många bra faktaböcker för barn och unga i Sverige, men använder vi dem tillräckligt när vi arbetar läsfrämjande, eller när vi stöttar eleverna i deras informationssökande? I den här föreläsningen med workshopinslag får du ta del av olika sätt att använda facklitteratur i undervisningen, och för att öka elevernas läslust.

  • Läsfrämjande med faktaböcker – hur kan det gå till?
  • Hur kan vi uppmuntra lärare att använda facklitteratur i undervisningen?
  • Vad behöver eleverna lära sig för att själva kunna tillägna sig facklitteratur, till exempel vid högre studier?

Cilla Dalén

SKOLBIBLIOTEKARIE

Cilla Dalén har lång erfarenhet som bibliotekarie på grundskolor där hon har utvecklat skolbiblioteksverksamheten i nära samverkan med lärare och fritidshemspersonal. Hon har skrivit två böcker för pedagoger: Världens bästa böcker – läsglädje med ALMA (2022) och Faktaboken i skolan – för läslust och lärande (2024), där hon har använt sig av sina erfarenheter från 15 års arbete i Tensta

12.30 Gemensam lunch

13.30 Livelitteratur – nå unga med läsning bortom boksidan

Sveriges Läsambassadör Agnes Török är spoken word-poet i grunden – en resa som blev möjlig genom en fantastisk skolbibliotekarie, som en gång uppmuntrade Agnes att delta i skolans första poetry slam. I denna programpunkt går vi igenom den forskning som finns inom livelitteraturfältet – hur det går att använda sig av uppläst, framförd, gestaltad, interaktiv, immersiv eller improviserad litterär text i mötet med fysiska läsare, publikmedlemmar och deltagare. Vi lyfter konkreta exempel på hur det kan se ut och vad som redan görs på många skol- och folkbibliotek. Sist men inte minst går vi från teori till praktik och prövar några olika livelitteraturmetoder. Tillsammans utforskar vi:

  • Vad är livelitteratur?
  • Hur går det att använda det sociala läsandet, den talade texten och den gemensamma upplevelsen av en berättelse, som komplement till det tysta, individuella läsandet?

  • Hur gör andra – vad kan vi lära oss av framgångsrika livelitteraturprojekt med unga som målgrupp?

  • Vad behövs för att komma igång med livelitteratur i  skolbiblioteket?

Agnes Török

SVERIGES LÄSAMBASSADÖR

Agnes Török är Sveriges Läsambassadör 2024-2026. Hen är spoken word poet i grunden, författare till fem böcker och huvudlärare på Sveriges första högskoleutbildning inom scenpoesi. I sin roll som Sveriges Läsambassadör fokuserar hen på livelitteratur, psykisk hälsa och ungas läsande bortom storstäderna.

14.30 Konferensen avslutas

PRAKTISK INFORMATION

Här har vi samlat svar på vanliga frågor. Om du inte hittar svaret på din fråga eller vill ha personlig kontakt, kontakta oss här.

  • Vi reserverar oss för programändringar, t.ex. ändringar av innehåll på grund av att en talare blivit sjuk eller byte av lokal. Vår ambition är att informera med god marginal, men det kan ske med kort varsel. Vi ber om förståelse för detta. Vårt mål är alltid att presentera ett kvalitativt innehåll på bästa möjliga sätt.

  • När du anmält dig får du en bekräftelse direkt via e-post. Om inte, kontrollera gärna din skräpkorg då vissa mejl fastnar i spamfilter.

    Om du inte kan boka en plats eller har frågor i övrigt, kontakta oss gärna via e-post kompetens@skolporten.se.

  • Konferensen kan övergå till att arrangeras enbart digitalt. Du behåller då din plats och meddelas omgående. Mellanskillnaden i pris återbetalas. Om både den fysiska och webbaserade konferensen ställs in, återbetalas hela beloppet.

    Skolporten förbehåller sig rätten att filma konferensen på plats. Det innebär att frågor som ställs kan komma att höras på filmerna och dessa filmer kan användas i Skolportens regi.

    Du kan avboka fram till 30 dagar före start. Vid avbokning fram till 30 dagar före start återbetalas fakturerad deltagaravgift minus en administrativ avgift på 500 kr. Avbokas platsen senare än 30 dagar före start sker ingen återbetalning.

  • Om du blir sjuk eller av annan anledning inte kan komma på den fysiska konferensen flyttar vi över dig till webbkonferensen utan kostnad, om du vill. Kontakta konferensens projektledare!

  • Ja, det går bra att en kollega ersätter. Ange namnet på den person som står på bokningen vid registreringen på plats och uppge namn och e-post för ersättaren.

  • På en tvådagarskonferens går det bra att du och kollega deltar var sin dag. Bokningen sker då i namnet på den deltagare som deltar dag 1. Kom ihåg att anmäla om ersättaren önskar specialkost!

  • Nej, webbkonferensen är ett separat evenemang. För att få tillgång till de inspelade föreläsningarna behöver du boka plats på webbkonferensen.

  • Alla fysiska konferenser filmas för att kunna erbjudas som webbkonferens. Kamerorna är riktade mot scenen, så du kommer inte att synas i bild. Däremot kan din röst höras på filmen om du ställer en fråga under föreläsningen. Efter varje föreläsning erbjuds en frågestund som klipps bort från filmen.

  • Vi delar inte ut kopior på plats. Direkt efter konferensen får du ett mejl med åhörarkopior för presentationerna, som du kan skriva ut.

  • Ja, du anger önskemål om specialkost vid bokning. Specialkost betyder kost som är medicinskt motiverad, exempelvis gluten, laktos, fisk- och nötallergi eller annan överkänslighet, samt vegetarisk/vegankost och religiöst/etisk motiverad specialkost. Vi kan inte erbjuda alternativ för olika former av dieter, exempelvis LCHF, GI, Atkins, etc. Senast två dagar före konferensen behöver vi ha din anmälan om specialkost.

  • Skolportens konferenser äger rum i olika lokaler i Stockholm, Göteborg och Malmö. Hör av dig till konferensens projektledare för att få information om vilka anpassningar som finns i den lokal du ska besöka.

Dela via: 

Bokningsinfo

  • Plats
    Stockholm
  • Lokal
    Cirkeln konferens, ABF-huset, Sveavägen 41, Stockholm
    Hitta hit
  • Datum
    6–7 maj 2025
  • Tid
    09:00–16:00
  • Pris (exkl. moms)
    4 245,00 kr

Prisnivåer

  • Boka-nu-pris (exkl. moms)
    Till och med 2024-12-05
    4 245,00 kr
  • Boka-tidigt-pris (exkl. moms)
    Till och med 2025-04-06
    4 595,00 kr
  • Ordinarie pris (exkl. moms)
    Till och med 2025-05-06
    5 995,00 kr

I priset ingår förmiddagskaffe, lunch och eftermiddagskaffe i två dagar samt dokumentation.

 

Välj om du vill ha fakturan 2024 eller 2025!

 

Frågor om konferensen?

Relaterat innehåll

Nyhetsbrev