Religionskunskap
Välkommen till Skolportens digitala fortbildning för dig som undervisar i religionskunskap! Här kan du ta del av den senaste forskningen som rör religionsdidaktik, samt få ämnesfördjupning, praktiska verktyg och utvecklas i din yrkesroll.
Konferensen vänder sig främst till lärare på högstadiet och gymnasiet men kan även passa för vuxenutbildningen.
Med deltagarlicens och lösenord kan du ta del av 4 föreläsningar när det passar dig under konferensperioden. Föreläsningarna är 60–90 minuter långa. Totalt motsvarar detta en dags fortbildning.
Webbkonferensen passar bra att arbeta med i grupp. Är ni 5 personer eller fler som vill delta? Kontakta oss för specialerbjudande!
Missa inte! Undervisar du i både religion och historia? 20% rabatt om du bokar båda konferenserna. Bokningskod: HisRel20 (Koden anges på båda bokningarna). Programmet för Historia hittar du här!
Det bästa jag någonsin varit på, toppbetyg från mig.
Sagt av tidigare deltagare
Innehåll:
- Fördjupade kunskaper om samisk religion och andlighet.
- Hantera kontroversiella frågor och skapa en öppen atmosfär i klassrummet.
- Skapa engagerande etikundervisning med hjälp av skönlitteratur.
- Undervisa om levd religion med fokus på buddhismen.
Medverkande:

Olof Franck
PROFESSOR

Åsa Virdi Kroik
FÖRFATTARE, FIL. DR

Katarina Plank
DOCENT

Björn Westerström
SAMORDNARE, PROJEKTLEDARE
Program
Logga in via länken som mejlas kl 08.00 på konferensens första dag. Du kan välja fritt bland föreläsningarna och titta när du vill samt så många gånger du vill.
1. Kontroversiella frågor i klassrummet – praktiska råd för undervisningen (ca 90 min.)
För att lära eleverna att utveckla demokratiska tänkesätt och förmågor behöver vi klara av att lyfta kontroversiella ämnen i religionskunskapen. Men hur möter vi de pedagogiska utmaningarna som följer med att förebygga och ta hand om konflikter? Hur gör vi när diskussioner kantrar och hur hanterar vi kränkningar?
Föreläsningen ger en genomgång av ett relationellt arbetssätt med praktiska råd för undervisningen. Vi fokuserar framförallt på de svårigheter som finns med att tala om Israel och Palestina-konflikten i form av projiceringsyta, krigsretorik, oförsonlighet, antisemitism och antimuslimsk rasism. Vi tittar också på andra frågor som kan aktivera hat mot judar och muslimer, som till exempel hederskultur, konspirationsteorier, djurrättsfrågor, hbtqi+-frågor och brit mila/omskärelse av pojkar.

Björn Westerström
SAMORDNARE, PROJEKTLEDARE
Björn Westerström samordnar Malmö stads skolors arbete mot antisemitism och antimuslimsk rasism. Han är också projektledare på Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet med uppdrag att vara stöd åt Sveriges kommuner i arbetet mot antisemitism.
2. Etik och skönlitteratur – undervisning som kan skärpa den etiska blicken och rösten (ca 60 min.)
Etik är ett av läroplanernas tydligast framskrivna perspektiv och ämnesområdet har en särskild hemvist i religionskunskapen. Men etikundervisning kan vara utmanande – hur kan den genomföras på ett nyanserat och kreativt sätt som engagerar eleverna?
Föreläsningen diskuterar hur begreppet etisk kompetens kan förstås och presenterar en modell för hur etikundervisning kan utgå ifrån skönlitteratur. Du får också praktiska exempel på lektionsupplägg hämtade från ett forskningsprojekt där elever har arbetat med etik utifrån läsning av skönlitteratur.

Olof Franck
PROFESSOR
Olof Franck är professor i ämnesdidaktik med inriktning mot samhällsorienterande ämnen och verksam vid Institutionen för didaktik och profession vid Göteborgs universitet. Olof har bland annat varit engagerad som ämnesexpert i utvecklandet av de första nationella proven i religionskunskap och i kursplanearbetet för Lgr11. Tillsammans med Annika Lilja är Olof redaktör för antologin Etik, berättelser och samtal. Att använda skönlitteratur i etikundervisning (2022).
3. Levd religion med fokus på buddhism (ca 60 min.)
Religiösa läror och praktiker utgör grunden för den ämnesteoretiska kunskap religionslärare ska undervisa om – samtidigt som undervisningen ska vara sekulär. Ta del av en föreläsning som belyser hur erfarenheter från religiösa miljöer kan användas för att undervisa om buddhism. Utifrån ett levd religion-perspektiv berörs teman som migration, hälsa, mat och meditation. Föreläsningen baseras på omfattande fältbaserad forskning.
- Hur kan ett levd religion-perspektiv användas för att undervisa om buddhism?
- Kan undervisningen göras mer konkret och begriplig genom att använda sig av egna, kroppsbaserade erfarenheter från religiösa miljöer?
- Vilka teman är viktiga att belysa om vi inte utgår ifrån en textbetonad förståelse av religion?

Katarina Plank
DOCENT
Katarina Plank är docent i religionsvetenskap vid Karlstads universitet. Hennes forskning fokuserar på om buddhism, samtida andlighet och de gränsland där religiösa praktiker upplöses i sekulära tillämpningar. Hon har gett ut ett flertal böcker, bland annat Levd religion (2018) och Buddhism in the Nordic Countries (2025).
4. Samisk religion och andlighet (ca 60 min.)
Ta del av en föreläsning som beskriver hur begreppet samisk religion uppstod inom akademin och hur det har förändrats fram till idag.
Vi går igenom källor till studiet av samisk religion och tittar på några bärande idéer. I föreläsningen förklaras och diskuteras viktiga begrepp som schamanism,animism, Saajve och Sjiele. Här problematiseras också den tystnad som gör det svårt att tala om samisk religion, samt tar upp frågor om samisk religion och andlighet i dagens samiska samhälle.

Åsa Virdi Kroik
FÖRFATTARE, FIL. DR
Åsa Virdi Kroik är fil. dr, förläggare, författare, redaktör och översättare med inriktning mot samiska och andra urfolksreligioner. 2022 disputerade hon vid Uppsala universitet med avhandlingen Dihte gievrie – det vi möter i respekt. Berättelser om en sydsamisk trumma och året efter kom den populärvetenskapliga utgåvan Dihte gievrie – Trumman, med fokus på hur samisk religion utövas idag.
PRAKTISK INFORMATION
Här har vi samlat svar på vanliga frågor. Om du inte hittar svaret på din fråga eller vill ha personlig kontakt, kontakta oss här.
-
När du anmält dig får du en bekräftelse direkt via e-post. Om inte, kontrollera gärna din skräpkorg då vissa mejl fastnar i spamfilter.
Ytterligare information skickas ut via e-post cirka 10 dagar före start. Inloggningsuppgifter skickas ut kl 08.00 på den första dagen.
Om du inte kan boka plats eller har frågor i övrigt, kontakta oss gärna via e-post: kompetens@skolporten.se. Notera att utbildningsplattformen kräver den senaste versionen av Chrome, Firefox eller Edge för att fungera som den ska.
-
Licensen är individuell och gäller för 1 deltagare. Det är inte tillåtet att dela på en licens. Deltagarplatsen kan överlåtas till en kollega. För att underlätta kommunikationen på vår utbildningsplattform kommer ditt namn att vara synligt för övriga deltagare och talare i en deltagarlista. Du kan enkelt själv ändra på detta när du loggat in.
Du kan avboka fram till 30 dagar före start. Vid avbokning fram till 30 dagar före start återbetalas fakturerad deltagaravgift minus en administrativ avgift på 500 kr. Avbokas platsen senare än 30 dagar före start sker ingen återbetalning.
Om tillfället ställs in, återbetalas hela beloppet.
-
Vi reserverar oss för programändringar, t.ex. ändringar av innehåll på grund av att en talare blivit sjuk eller byte av lokal. Vår ambition är att informera med god marginal, men det kan ske med kort varsel. Vi ber om förståelse för detta. Vårt mål är alltid att presentera ett kvalitativt innehåll på bästa möjliga sätt.
-
Cirka en vecka innan föreläsningen/föreläsningarna startar får du ett informationsmejl. Titta gärna i din skräppost om du inte hittar det. Hör annars av dig till oss.
Kl. 08.00 på den första dagen får du din inloggningslänk. Obs! Länkens avsändare är InvitePeople. Inloggningen är personlig och gäller för 1 deltagare. Du kan inte logga in från flera olika enheter med samma lösenord. Föreläsningen/föreläsningarna finns tillgänglig senast kl. 08.00 den första dagen och stänger kl. 24.00 den sista dagen.
Föreläsningen/föreläsningarna är förinspelad och finns publicerad under hela perioden. Du kan stoppa filmen/filmerna när du behöver ta en paus. Det går också bra att se dem flera gånger om. Föreläsningen/föreläsningarna finns tillgänglig dygnet runt och du kan titta när det passar dig.
Åhörarkopior och diskussionsfrågor finns på din inloggning och kan skrivas ut. Du kan kommunicera med andra deltagare och talare via en chatt samt en meddelandefunktionen. Vill du inte vara synlig i deltagarlistan kan du välja att vara anonym.
Utvärdera föreläsningen/föreläsningarna direkt på webbplattformen.
-
Ja, programmet är detsamma på webbkonferensen som på den fysiska konferensen. Vissa undantag kan förekomma, exempelvis om en föreläsning innehåller bilder eller material som inte får riskera att spridas. Information om detta anges i dessa fall i programmet.
-
Nej, vi spelar in föreläsningarna under den fysiska konferensen och redigerar dem innan vi publicerar dem på webbportalen. Därför öppnar webbkonferensen någon vecka senare. Du kan se filmerna när det passar dig under hela webbkonferensens öppettid.
-
Licensen är individuell och gäller för en deltagare. Det är inte möjligt att logga in från flera enheter samtidigt på samma lösenord.
-
I mån av plats kan vi flytta dig till den fysiska konferensen. Då mat och fika ingår i det fysiska evenemanget tillkommer en kostnad för detta, samt en administrativ avgift på 500 kr.
-
Kl 08.00 på webbkonferensens första dag får du ett mejl med en inloggningslänk. Notera att mejlet kommer från avsändaren InvitePeople, inte från Skolporten. Du väljer själv lösenord när du loggar in första gången.
-
Webbkonferensen stänger kl 24.00 på konferensens sista dag.
-
Skolporten skriver ett avtal med talarna som ger oss tillåtelse att visa deras föreläsningar under en begränsad tid. Vi kan inte förlänga konferensens öppettid utan talarnas godkännande.
-
Nej, filmerna är inte textade. Eftersom vi vill ha ett aktuellt innehåll även för webbpubliken, är tiden mellan fysisk konferens och webbkonferens för kort för att hinna lägga text på alla föreläsningar.
-
Du kan kommunicera med talare och övriga deltagare via en chatt eller privata meddelanden. I undantagsfall kan talaren ha avböjt att svara på frågor på grund av tidsbrist.
-
Om du inte gör några ändringar i dina inställningar syns ditt namn i deltagarlistan, men du kan enkelt gå in under Mina Verktyg och ändra så att du blir anonym.
-
Chrome fungerar bäst för att spela upp filmerna. Om du har någon annan webbläsare, exempelvis Safari, föreslår vi att du byter till Chrome inför konferensen.
-
Titta i skräpposten – ibland hamnar utskicket där. Hittar du det inte där kan du kontakta konferensens projektledare, så skickar vi ett nytt mejl.
-
Du väljer själv lösenord när du loggar in första gången. Om du glömmer bort det, hör av dig till projektledaren, så skickar vi en ny länk.
-
Ja, det går bra att pausa och spola.
-
Ja, du kan se föreläsningarna så många gånger du vill under perioden.