Hoppa till sidinnehåll

Juridik

Webbkonferens

Juridik

Välkommen till Skolportens webbfortbildning för dig som undervisar i juridik! Ta del av fyra digitala föreläsningar med aktuell forskning och nyheter inom ditt ämne, och nätverka med kollegor från hela landet. Konferensen vänder sig till juridiklärare i gymnasieskolan eller på komvux.

Med deltagarlicensen för webbkonferens tar du del av 4 föreläsningar när det passar dig under konferensperioden. Föreläsningarna är 60-75 minuter långa. Totalt motsvarar detta en dags fortbildning

Webbkonferensen passar bra att arbeta med i grupp. Är ni 5 personer eller fler som vill delta? Kontakta oss för specialerbjudande!

Jag är gärna med igen om upplägget blir detsamma. Allt kändes relevant och intressant. Tekniken fungerade över förväntan.

Sagt av tidigare deltagare

Konferensen berör:

  • GY25 och ämnesbetyg – hur påverkas juridikämnet?
  • Lagstiftningsprocessen – hur blir en lag till, och vilka lagändringar är på gång?
  • Artificiell Intelligens – vilken roll har juridiken?
  • Juridikkunskaper för framtiden – vad behöver eleverna ha med sig från gymnasiet?  

Medverkande

Matilda Arvidsson

DOCENT I INTERNATIONELL RÄTT

Anna Karlefjärd

UTBILDNINGSLEDARE

Mikael Pauli

ÄMNESRÅD I REGERINGSKANSLIET

Mårten Schultz

PROFESSOR I CIVILRÄTT

Logga in via länken som mejlas kl 08.00 på konferensens första dag. Du kan välja fritt bland föreläsningarna och titta när du vill samt så många gånger du vill.

1. Gy25 – vad ändras och varför?

Den 1 juli 2025 införs Gy25 för gymnasieskolan och komvux på gymnasial nivå. Alla ämnesplaner utformas som sammanhållna ämnen med nivåer i stället för dagens kurser, och kursbetygen kommer att ersättas av ämnesbetyg. Ta del av en tydlig genomgång av de förändringar som kommer att genomföras i juridikämnet, och vad dessa innebär för dig i din yrkesroll.

  • Vad ändras i ämnesplanen för juridik, och varför?
  • Hur påverkas bedömning och betygssättning?
  • Hur kommer övergången från kursbetyg till ämnesbetyg att gå till
  • Hur kan du som ämneslärare förbereda dig på bästa sätt?

Anna Karlefjärd

UTBILDNINGSLEDARE

Anna Karlefjärd är fil.lic och idag anställd som utbildningsledare vid rektorsutbildningen vid Karlstads universitet. Hon har en bakgrund som lärare och utvecklingschef och har varit delaktig i framtagandet av Skolverkets allmänna råd om betyg och betygssättning, grundskolans reviderade kursplaner samt Betygsutredningens betänkande 2020. Anna är aktuell med boken Ämnesbetyg i gymnasieskolan – en handbok (2024).

2. Lagstiftningsprocessen – allt du velat veta men aldrig vågat fråga 

Den tyske rikskanslern Otto von Bismarck påstås ha sagt att folk mår bäst av att inte veta hur korvar och lagar blir till. Oavsett hur det förhåller sig med den saken, kan det konstateras att lagstiftningsprocessen aktualiseras på flera sätt i ämnet juridik på gymnasiet. Kunskaper om denna process ger eleverna en grundläggande förståelse för vissa aspekter av begreppet demokratisk rättsstat. Dessutom finns det uppenbara kopplingar till den juridiska metodläran, som har en framskjuten plats i den nya ämnesplanen.

Föreläsningen ger dig en tydlig överblick över hur en lag blir till, med exempel på omdiskuterade lagar och kritik från Lagrådet. Avslutningsvis presenteras några nya och kommande lagändringar, bland annat inom straffrätten och civilrätten.

Mikael Pauli

ÄMNESRÅD I REGERINGSKANSLIET

Mikael Pauli är ämnesråd i Regeringskansliet och före detta hovrättsassessor. Han har mångårig erfarenhet av lagstiftningsarbete i bland annat justitie- och finansdepartementen. Mikael har författat flera rättsvetenskapliga artiklar samt läromedel i juridik både för universitetet och gymnasiet – bland annat är han medförfattare till läromedelsserien LEX.

3. Lagar och andra bestämmelser relevanta för AI

Utvecklingen av AI går i en rasande fart vilket ställer många frågor på sin spets, inte minst ur ett etiskt perspektiv. Bör vi göra något bara för att vi rent tekniskt kan, och går det att juridiskt reglera användningen för att minimera de potentiella riskerna? Frågan om hur AI ska regleras genom lagar och andra bestämmelser är högaktuell, och även om framsteg görs inom EU och på andra nivåer, är vi i flera avseenden redan sent ute. Föreläsningen diskuterar juridikens roll inom AI-området och hur eleverna kan fördjupa sina kunskaper om detta komplexa ämne.

  • Hur långt har juridiken kommit idag inom AI-området och vad tror vi om framtiden?
  • Vilka etiska dilemman kan användandet av AI resultera i?
  • Vilka konkreta exempel/fall lämpar sig särskilt väl för diskussion och reflektion i klassrummet?

Matilda Arvidsson

DOCENT I INTERNATIONELL RÄTT

Matilda Arvidsson är docent i internationell rätt och biträdande lektor i allmän rättslära vid Göteborgs universitet. Hon bedriver forskning om AI och rätten, främst utifrån hur framtidens lagar kan reglera interaktionen mellan människa, djur, natur och teknik. Matilda är även redaktör för den kommande Routledge Handbook on AI, Law and Society (utgivning 2025).

 

4. Juridikkunskaper för framtiden – vad behöver eleverna ha med sig från gymnasiet?  

Kursplanen är grunden när du planerar dina juridiklektioner, men samtidigt har du som lärare frihet att välja och lägga extra tyngd vid sådant som eleverna behöver kunna inför vuxenlivet, eller inför fortsatta juridikstudier på universitetet.

Är det viktigaste att eleverna får med sig de grundläggande reglerna för det svenska statsskicket, för demokratin? Eller bör vi lägga mest fokus på vardagsfrågor, som

konsumentjuridik och familjerätt? Kanske borde mänskliga fri- och rättigheter stå i centrum? Ta del av en föreläsning där en erfaren jurist ger sin syn på saken, och diskutera frågan med juridiklärare från andra skolor.

Mårten Schultz

PROFESSOR I CIVILRÄTT

Mårten Schultz är professor i civilrätt vid Stockholms universitet och ordförande för Institutet för juridik och internet. Han har undervisat universitetsstudenter i juridik i 25 år och driver Juridikpodden, som är Sveriges största podcast om juridik. Mårten skriver också om juridiska frågor i Svenska Dagbladet, och har tilldelats flera priser för populärvetenskapliga och rättsvetenskapliga insatser.

PRAKTISK INFORMATION

Här har vi samlat svar på vanliga frågor. Om du inte hittar svaret din fråga eller vill ha personlig kontakt, kontakta oss här.

  • När du anmält dig får du en bekräftelse direkt via e-post. Om inte, kontrollera gärna din skräpkorg då vissa mejl fastnar i spamfilter.

    Ytterligare information skickas ut via e-post cirka 10 dagar före start. Inloggningsuppgifter skickas ut kl 08.00 på den första dagen.

    Om du inte kan boka plats eller har frågor i övrigt, kontakta oss gärna via e-post: kompetens@skolporten.se. Notera att utbildningsplattformen kräver den senaste versionen av Chrome, Firefox eller Edge för att fungera som den ska.

  • Licensen är individuell och gäller för 1 deltagare. Det är inte tillåtet att dela på en licens. Deltagarplatsen kan överlåtas till en kollega. För att underlätta kommunikationen på vår utbildningsplattform kommer ditt namn att vara synligt för övriga deltagare och talare i en deltagarlista. Du kan enkelt själv ändra på detta när du loggat in.

    Du kan avboka fram till 30 dagar före start. Vid avbokning fram till 30 dagar före start återbetalas fakturerad deltagaravgift minus en administrativ avgift på 500 kr. Avbokas platsen senare än 30 dagar före start sker ingen återbetalning.

    Om tillfället ställs in, återbetalas hela beloppet.

  • Vi reserverar oss för programändringar, t.ex. ändringar av innehåll på grund av att en talare blivit sjuk eller byte av lokal. Vår ambition är att informera med god marginal, men det kan ske med kort varsel. Vi ber om förståelse för detta. Vårt mål är alltid att presentera ett kvalitativt innehåll på bästa möjliga sätt.

  • Cirka en vecka innan föreläsningen/föreläsningarna startar får du ett informationsmejl. Titta gärna i din skräppost om du inte hittar det. Hör annars av dig till oss.

     

    Kl. 08.00 på den första dagen får du din inloggningslänk. Obs! Länkens avsändare är InvitePeople. Inloggningen är personlig och gäller för 1 deltagare. Du kan inte logga in från flera olika enheter med samma lösenord. Föreläsningen/föreläsningarna finns tillgänglig senast kl. 08.00 den första dagen och stänger kl. 24.00 den sista dagen.

     

    Föreläsningen/föreläsningarna är förinspelad och finns publicerad under hela perioden. Du kan stoppa filmen/filmerna när du behöver ta en paus. Det går också bra att se dem flera gånger om. Föreläsningen/föreläsningarna finns tillgänglig dygnet runt och du kan titta när det passar dig.

     

    Åhörarkopior och diskussionsfrågor finns på din inloggning och kan skrivas ut. Du kan kommunicera med andra deltagare och talare via en chatt samt en meddelandefunktionen. Vill du inte vara synlig i deltagarlistan kan du välja att vara anonym.

     

    Utvärdera föreläsningen/föreläsningarna direkt på webbplattformen.

     

  • Ja, programmet är detsamma på webbkonferensen som på den fysiska konferensen. Vissa undantag kan förekomma, exempelvis om en föreläsning innehåller bilder eller material som inte får riskera att spridas. Information om detta anges i dessa fall i programmet.

  • Nej, vi spelar in föreläsningarna under den fysiska konferensen och redigerar dem innan vi publicerar dem på webbportalen. Därför öppnar webbkonferensen någon vecka senare. Du kan se filmerna när det passar dig under hela webbkonferensens öppettid.

  • Licensen är individuell och gäller för en deltagare. Det är inte möjligt att logga in från flera enheter samtidigt på samma lösenord.

  • I mån av plats kan vi flytta dig till den fysiska konferensen. Då mat och fika ingår i det fysiska evenemanget tillkommer en kostnad för detta, samt en administrativ avgift på 500 kr. 

  • Kl 08.00 på webbkonferensens första dag får du ett mejl med en inloggningslänk. Notera att mejlet kommer från avsändaren InvitePeople, inte från Skolporten. Du väljer själv lösenord när du loggar in första gången.

  • Webbkonferensen stänger kl 24.00 på konferensens sista dag.

  • Skolporten skriver ett avtal med talarna som ger oss tillåtelse att visa deras föreläsningar under en begränsad tid. Vi kan inte förlänga konferensens öppettid utan talarnas godkännande.

  • Nej, filmerna är inte textade. Eftersom vi vill ha ett aktuellt innehåll även för webbpubliken, är tiden mellan fysisk konferens och webbkonferens för kort för att hinna lägga text på alla föreläsningar.

  • Du kan kommunicera med talare och övriga deltagare via en chatt eller privata meddelanden. I undantagsfall kan talaren ha avböjt att svara på frågor på grund av tidsbrist.

  • Om du inte gör några ändringar i dina inställningar syns ditt namn i deltagarlistan, men du kan enkelt gå in under Mina Verktyg och ändra så att du blir anonym.

  • Chrome fungerar bäst för att spela upp filmerna. Om du har någon annan webbläsare, exempelvis Safari, föreslår vi att du byter till Chrome inför konferensen.

  • Titta i skräpposten – ibland hamnar utskicket där. Hittar du det inte där kan du kontakta konferensens projektledare, så skickar vi ett nytt mejl.

  • Du väljer själv lösenord när du loggar in första gången. Om du glömmer bort det, hör av dig till projektledaren, så skickar vi en ny länk.

  • Ja, det går bra att pausa och spola.

  • Ja, du kan se föreläsningarna så många gånger du vill under perioden.

Dela via: 

Bokningsinfo

  • Datum
    6–27 maj 2025
  • Tid
    08:00–23:59
  • Pris (exkl. moms)
    2 595,00 kr

Prisnivåer

  • Boka-tidigt-pris (exkl. moms)
    Till och med 2025-03-29
    2 595,00 kr
  • Ordinarie pris (exkl. moms)
    Till och med 2025-05-27
    3 245,00 kr

PRISET AVSER EN PERSONLIG LICENS.

I priset ingår 4 föreläsningar à cirka 60 minuter samt dokumentation.

 

Välj faktura 2024 eller 2025!

 

GRUPPRABATT
Vi erbjuder gärna rabatter för grupper. Är ni 5 personer eller fler som vill delta? Kontakta oss för specialerbjudande!

 

Frågor om konferensen?

Relaterat innehåll

Nyhetsbrev