Hoppa till sidinnehåll

Fritidshem

Konferens i Stockholm

Fritidshem

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som leder eller arbetar i fritidshem! Ta del av föreläsningar om aktuell forskning och praktiska exempel som fördjupar din ämneskompetens, och nätverka med kollegor från hela Sverige.

Riktigt bra bredd, intressanta föreläsningar i aktuella ämnen!

Sagt av tidigare deltagare

Konferensen berör:

  • Hur kan vi skapa tillgängliga lärmiljöer i fritidshemmet?
  • Hur kan vi arbeta förebyggande mot våld, kränkningar och trakasserier i fritidshemmet?
  • Fritidspedagogisk undervisning – fokus på naturvetenskap och teknik.

  • Fritidshemmens vikt för elevernas läsutveckling!

Medverkande:

Maria Björsell

SPECIALLÄRARE

Maria Hulth

EXPERT JÄMSTÄLLDHET & NORMMEDVETENHET

Emma Leifler. Fotograf Jens C Hilner

Emma Leifler

UNIVERSITETSADJUNKT

Alma Memišević

UNIVERSITETSLEKTOR

08.30 Registrering med kaffe och smörgås

09.20 Skolporten hälsar välkommen

09.30 Tillgängliga lärmiljöer i fritidshemmet

För att kunna möta elever med större behov i fritidshemmet behövs en teoretisk grund och förståelse, men även konkreta verktyg. Ta del av en föreläsning som tar avstamp i forskning kring inkludering för elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, och kopplar denna till strategier, metoder och stödstrukturer för fritidshemmets kontext. 

  • Vad är centralt för fritidshemmet när det gäller att skapa en tillgänglig fysisk, psykosocial och pedagogisk/didaktisk lärmiljö?
  • Hur möter vi den naturliga mångfald som ingår i barn- och elevgrupper?

Emma Leifler. Fotograf Jens C Hilner

Emma Leifler

UNIVERSITETSADJUNKT

Emma Leifler har en bakgrund som klasslärare och specialpedagog och är nu verksam som lärarutbildare på Göteborgs universitet. Emma disputerade 2022 vid KIND (Center of Neurodevelopmental Disorders) på Karolinska institutet med avhandlingen Educational inclusion for students with neurodevelopmental conditions. Hon har också skrivit böckerna Lärarprofession (2021), Praktisk inkludering (2022) och Specialdidaktik (2023).

10.30 Kaffe

11.00 Fritidspedagogisk undervisning med fokus på naturvetenskap och teknik


Naturvetenskap och teknik ingår i det centrala innehållet i fritidshemmets läroplan. Där betonas också att undervisningen ska ges en vid tolkning och vara intressebaserad, upplevelsebaserad och situationsstyrd. Ta del av en föreläsning som med utgångspunkt i ny didaktisk forskning ger exempel på hur en sådan undervisning kan gå till. Dessutom problematiseras flera olika dilemman kopplade till undervisningsuppdraget, som exempelvis:

  • Hur kan du bedriva ämnesrelaterad undervisning och samtidigt värna om och synliggöra traditionella fritidspedagogiska värden som lek och sociala relationer?
  • Hur kan du arbeta målstyrt med läroplanen som utgångspunkt i naturvetenskap och teknik och samtidigt ta vara på elevers intressen och behov?
  • Hur kan du dokumentera elevers lärande och samtidigt arbeta situationsstyrt utifrån elevers intressen och behov?

Alma Memišević

UNIVERSITETSLEKTOR

Alma Memišević är universitetslektor i pedagogiskt arbete och fil.dr. i naturvetenskapernas didaktik vid Linköpings universitet. Hon disputerade 2024 med avhandlingen Det undervisande fritidshemmet i lärandets tidevarv. En diskursanalytisk studie med fokus på de naturvetenskapliga och tekniska undervisningspraktikerna.

12.00 Gemensam lunch

13.00 Läsfrämjande möjligheter i fritidshemmet

Att elevens läsutveckling påverkar hens skolgång och framtida demokratiska möjligheter är det nog ingen som ifrågasätter. Men, den pedagogiska utmaningen är inte längre att lära eleverna att läsa – det handlar mer om att få dem att vilja och orka, vilket är en utmaning som alla pedagoger behöver anta. Den här föreläsningen visar på fritidshemmets vikt för elevernas läsutveckling, och presenterar konkreta läsfrämjande aktiviteter som stöttar läsutvecklingen i och utanför klassrummet. 

  • Vilka läsfrämjande möjligheter finns det i fritidshemmet? 
  • Hur kan vi skapa goda förutsättningar för elevernas läsning?
  • Vilka är framgångsfaktorerna för att hjälpa elever att bli bokslukare?

Maria Björsell

SPECIALLÄRARE

Maria Björsell arbetar som speciallärare och kommunövergripande förstelärare i Värmdö kommun. Maria föreläser och driver läsfrämjande projekt, samt är författare till fortbildningsböcker, läromedel, lärarhandledningar och skönlitterära lättlästa böcker.

14.00 Eftermiddagsfika

14.30 Våldsförebyggande arbete i fritidshemmet – maskulinitetsnormer, gift och motgift
Det finns en bild av att pojkar och män är mer våldsamma, och en förväntan att leva upp till denna maskulinitet. Forskning visar att många pojkar idag lever under en stark stress över att behöva visa sig tuffa, starka och känslokalla även om de inte är det. Det finns också ett glapp mellan vilka egenskaper vi egentligen uppskattar och vilka som ges status och utrymme i vårt samhälle. Därför måste vi rannsaka oss själva och se när vi själva är med och skapar giftig maskulinitet – ofta helt omedvetet! Ta del av en föreläsning om hur vi kan arbeta våldsförebyggande med barn i fritidshemmet.

  • Hur kan vi arbeta förebyggande mot våld, kränkningar och trakasserier?
  • Hur kan vi stärka barn och ungas självkänsla så att de vågar stå upp för sig själva och andra?
  • Vad innebär samtycke och hur kan vi hjälpa barn och unga att öva på det?
  • Hur kan vi motverka ”giftig” maskulinitet? 
  • På vilket sätt kan ”feminina” egenskaper och attribut verka som motgift?

Maria Hulth

EXPERT JÄMSTÄLLDHET & NORMMEDVETENHET

 

Maria Hulth är expert på jämställdhet och normmedvetenhet och är utbildad genusvetare och etnolog. Hon är en av grundarna av Jämställt som sedan 2006 har arbetat med utbildning för skolor, förskolor, företag, organisationer, kommuner och myndigheter kring jämställdhet och normmedvetenhet.

16.00 Konferensen avslutas


PRAKTISK INFORMATION

Här har vi samlat svar på vanliga frågor. Om du inte hittar svaret på din fråga eller vill ha personlig kontakt, kontakta oss här.

  • Vi reserverar oss för programändringar, t.ex. ändringar av innehåll på grund av att en talare blivit sjuk eller byte av lokal. Vår ambition är att informera med god marginal, men det kan ske med kort varsel. Vi ber om förståelse för detta. Vårt mål är alltid att presentera ett kvalitativt innehåll på bästa möjliga sätt.

  • När du anmält dig får du en bekräftelse direkt via e-post. Om inte, kontrollera gärna din skräpkorg då vissa mejl fastnar i spamfilter.

    Om du inte kan boka en plats eller har frågor i övrigt, kontakta oss gärna via e-post kompetens@skolporten.se.

  • Konferensen kan övergå till att arrangeras enbart digitalt. Du behåller då din plats och meddelas omgående. Mellanskillnaden i pris återbetalas. Om både den fysiska och webbaserade konferensen ställs in, återbetalas hela beloppet.

    Skolporten förbehåller sig rätten att filma konferensen på plats. Det innebär att frågor som ställs kan komma att höras på filmerna och dessa filmer kan användas i Skolportens regi.

    Du kan avboka fram till 30 dagar före start. Vid avbokning fram till 30 dagar före start återbetalas fakturerad deltagaravgift minus en administrativ avgift på 500 kr. Avbokas platsen senare än 30 dagar före start sker ingen återbetalning.

  • Om du blir sjuk eller av annan anledning inte kan komma på den fysiska konferensen flyttar vi över dig till webbkonferensen utan kostnad, om du vill. Kontakta konferensens projektledare!

  • Ja, det går bra att en kollega ersätter. Ange namnet på den person som står på bokningen vid registreringen på plats och uppge namn och e-post för ersättaren.

  • På en tvådagarskonferens går det bra att du och kollega deltar var sin dag. Bokningen sker då i namnet på den deltagare som deltar dag 1. Kom ihåg att anmäla om ersättaren önskar specialkost!

  • Nej, webbkonferensen är ett separat evenemang. För att få tillgång till de inspelade föreläsningarna behöver du boka plats på webbkonferensen.

  • Alla fysiska konferenser filmas för att kunna erbjudas som webbkonferens. Kamerorna är riktade mot scenen, så du kommer inte att synas i bild. Däremot kan din röst höras på filmen om du ställer en fråga under föreläsningen. Efter varje föreläsning erbjuds en frågestund som klipps bort från filmen.

  • Vi delar inte ut kopior på plats. Direkt efter konferensen får du ett mejl med åhörarkopior för presentationerna, som du kan skriva ut.

  • Ja, du anger önskemål om specialkost vid bokning. Specialkost betyder kost som är medicinskt motiverad, exempelvis gluten, laktos, fisk- och nötallergi eller annan överkänslighet, samt vegetarisk/vegankost och religiöst/etisk motiverad specialkost. Vi kan inte erbjuda alternativ för olika former av dieter, exempelvis LCHF, GI, Atkins, etc. Senast två dagar före konferensen behöver vi ha din anmälan om specialkost.

  • Skolportens konferenser äger rum i olika lokaler i Stockholm, Göteborg och Malmö. Hör av dig till konferensens projektledare för att få information om vilka anpassningar som finns i den lokal du ska besöka.

Dela via: 

Bokningsinfo

  • Plats
    Stockholm
  • Lokal
    Cirkeln konferens, ABF-huset, Sveavägen 41, Stockholm
    Hitta hit
  • Datum
    4 feb 2025
  • Tid
    09:00–16:00
  • Pris (exkl. moms)
    2 995,00 kr

Prisnivåer

  • Boka-tidigt-pris (exkl. moms)
    Till och med 2025-01-04
    2 995,00 kr
  • Ordinarie pris (exkl. moms)
    Till och med 2025-02-04
    3 795,00 kr

I priset ingår förmiddagskaffe, lunch och eftermiddagskaffe i en dag samt dokumentation.

 

Välj om du vill ha fakturan 2024 eller 2025!

 

Intervju med en föreläsare

Läs Skolportens intervju med Maria Hulth, expert på jämställdhet och normmedvetenhet, genusvetare och etnolog. Hon kommer att föreläsa på Skolportens konferens Fritidshemmet, där hon kommer att tala om våldsförebyggande arbete i fritidshemmet.

Maria Hulth

Skolportens intervju med föreläsaren hittar du här.

Frågor om konferensen?

Relaterat innehåll

Nyhetsbrev