Hoppa till sidinnehåll

Försäljnings- och serviceprogrammet

Konferens i Stockholm

Försäljnings- och serviceprogrammet

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som undervisar på försäljnings- och serviceprogrammet! Under två dagar får du ta del av föreläsningar om den senaste forskningen som rör utbildningen, utvecklas i din yrkesroll och möta kollegor från hela landet. 

Konferensen riktar sig till yrkeslärare på gymnasiet och i vuxenutbildningen.

Fantastiska lokaler och mycket god mat. Bra medarbetare som fixade allt som hörde till. Jag är mycket nöjd med dagarna. Klart den bästa konferensen jag deltagit på.

Sagt av tidigare deltagare

Innehåll:

  • Hur utbildar vi för framtidens försäljnings- och servicesektor och vilka kompetenskrav finns?
  • En termin med Gy25 – få svar på dina frågor om reformen och hur den påverkar FS-programmet.
  • Arbeta metodiskt med stöd inför och under APL.
  • Praktisk workshop om AI i yrkesundervisningen.
  • Så kan du undervisa om hållbar handel och cirkulär ekonomi.
  • Nycklar för att äga klassrummet och bygga relationer som stärker lärandet på FS-programmet.
  • Metoder och strategier för att bemöta dina elever med NPF.
  • Ge språklig stöttning till språksvaga elever i yrkesämnena.

Medverkande:

Charlotte Arkenback

UNIVERSITETSLEKTOR

Annsofie Engborg

LÄRARFORTBILDARE, FÖRFATTARE

Carina Karlsson Flink

LÄRARE

Anna Karlefjärd

UTBILDNINGSLEDARE

Emma Leifler

LÄRARUTBILDARE, FÖRFATTARE

My Olofsson

SPECIALPEDAGOG, LÄRARE

Andreas Stenberg

VERKSAMHETSCHEF

08.15 Registrering med kaffe och smörgås

09.20 Skolporten hälsar välkommen

09.30 Passet presenteras inom kort.

Anna Karlefjärd

UTBILDNINGSLEDARE

Anna Karlefjärd är fil.lic och idag anställd som utbildningsledare vid rektorsutbildningen vid Karlstads universitet. Hon har en bakgrund som lärare och utvecklingschef och har varit delaktig i framtagandet av Skolverkets allmänna råd om betyg och betygssättning, grundskolans reviderade kursplaner samt Betygsutredningens betänkande 2020. Anna är aktuell med boken Ämnesbetyg i gymnasieskolan – en handbok (2024).

10.45 Kaffepaus

11.15 Relationer som stärker lärandet och ökar motivationen

Många elever på försäljnings- och serviceprogrammet har en god hemsituation, men för andra kan vi lärare vara den trygga vuxna person som gör att eleven kommer till skolan. Ibland kan det vara en svår balansgång mellan att visa intresse och engagemang för elevens lärande och samtidigt arbeta med gränssättning och ställa krav. Så hur vinner vi elevernas respekt? Kan vi komma för nära?

Föreläsningen beskriver nycklar för att bygga relationen, motivera eleverna och äga sitt klassrum, utifrån praktiska erfarenheter hos en FS-lärare.

Carina Karlsson Flink

LÄRARE

Carina Karlsson Flink arbetar som yrkeslärare på Försäljnings- och serviceprogrammet på VBU (Västerbergslagens utbildningsförbund) i Ludvika. Hon fick priset ”Årets yrkeslärare i Sverige” på Lärargalan 2023, och har även utsetts till ”Årets Ludvikaprofil” 2023, och ”Årets UF-lärare” 2016 och 2024. 

12.15 Gemensam lunch

13.15 Elevaktiva arbetssätt med muntlig kommunikation och språklig stöttning i yrkesämnen 

Att undervisa med ett elevaktivt arbetssätt gör eleverna mer delaktiga i sitt lärande och låter dem utveckla språket samtidigt som de lär sig sitt yrke. I den här workshoppen får du prova på hur språk- och yrkesintegrerad undervisning kan genomföras, vilka metoder och arbetssätt som utvecklar elevernas språk samt hur du kan undervisa med hög grad av muntlig kommunikation och stöttning. Under passet besvaras följande frågor: 

  • Vad menas med språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt inom ramen för yrkesutbildning? 
  • Hur kan språk- och yrkesintegrerad undervisning genomföras? 
  • Vad menas med ”stöttning” (eng. scaffolding) och hur kan det tillämpas i yrkesämnen på försäljnings- och serviceprogrammet?

Annsofie Engborg

LÄRARFORTBILDARE, FÖRFATTARE

Annsofie Engborg är lärarfortbildare och författare med en masterexamen i språkdidaktik. I sin masterstudie undersöker hon yrkeslärares undervisning och hur muntlig kommunikation kan stötta lärandet. Annsofie arbetar även som redaktör på Sfi-lärartidningen och är författare till Att undervisa vuxna – språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt (2020), samt Samtal som verktyg i vuxnas lärande (2024). 

14.15 Fikapaus

14.45 Att möta elevers behov i yrkesutbildning – metoder, strategier och stödstrukturer

Vad innebär begreppet neurodiversitet och vad kan kognitionsvetenskapen bidra med i skolan? Hur förvandlar vi kunskaper om olika funktionsvariationer till praktik och konkreta handlingar? Föreläsningen tar avstamp i forskning om elever med NPF och diskuterar hur undervisningen kan planeras utifrån kunskaper om elevers behov.

Du får möta specialdidaktiska metoder, strategier och stödstrukturer som kan kopplas till yrkesutbildningens unika förutsättningar, både på gymnasie- och vuxennivå.

Emma Leifler

LÄRARUTBILDARE, FÖRFATTARE

Emma Leifler har en bakgrund som klasslärare och specialpedagog och är nu verksam som lärarutbildare vid Göteborgs universitet. Emma disputerade 2022 vid KIND (Center of Neurodevelopmental Disorders) på Karolinska institutet och har skrivit böckerna Lärarprofession (2021), Praktisk inkludering (2022), Specialdidaktik (2023) samt Specialdidaktik: en handbok (med Johanna Lindgren Chin, 2025).

15.45 Konferensens första dag avslutas

08.50 Stöd inför och under det arbetsplatsförlagda lärandet 

Arbetsplatsförlagt lärande är en viktig del av utbildningen på försäljnings- och serviceprogrammet, men för vissa elever innebär APL en stor utmaning både socialt och arbetsmässigt. I skolan får elever med svårigheter hjälp och stöd för att klara sin examen, men vad händer med stödet vid APL?  

Föreläsningen presenterar ett första resultat av en pågående studie om hur lärare och elever på yrkesprogram upplever stödet inför och under APL. Du får också konkreta exempel på hur du som yrkeslärare kan förbereda dina elever inför och stötta dem under APL. 

My Olofsson

SPECIALPEDAGOG, LÄRARE

My Olofsson är leg. yrkeslärare och specialpedagog och numera doktorand i pedagogik. Hon är verksam vid Linköpings universitet, där hon forskar om erfarenheter av stöd inför och under APL inom yrkesutbildningar i gymnasieskolan. 

09.50 Kaffe och smörgås

10.20 Gy25 och framtidens servicemöte – hur utbildning, yrkesroller och kompetens förändras (eller inte) 

Trots digitaliseringens framfart har utbildningsmodeller och yrkesroller inom försäljning och service förändrats förvånansvärt lite, samtidigt som nya krav ställs på säljare att navigera i så kallade postdigitala servicemiljöer, där säljaren interagerar med kund och teknik samtidigt. I Gy25 finns nya formuleringar om digital teknik, men hur förbereds elever egentligen för framtidens servicemöten under sin utbildning?  

I föreläsningen får du: 

  • en diskussion om hur undervisningen kan utvecklas för att bättre spegla branschens förändrade behov när AI och digitala serviceekosystem förändrar säljares roller – med konkreta exempel och strategier för undervisningen
  • en genomgång av hur digital utbildning för servicemötet har utvecklats – vilka pedagogiska modeller används och varför har vissa metoder förändrats så lite? 
  • en analys av yrkesrollen – vilka kompetenser har format säljprofessionen, varför dominerar traditionella roller och varför inkluderas inte nya kompetenskrav? 

Charlotte Arkenback

UNIVERSITETSLEKTOR

Charlotte Arkenback är fil.lic i pedagogiskt arbete och fil.dr i tillämpad IT med inriktning mot utbildningsvetenskap. Hon är lektor vid Göteborgs universitet och undervisar inom yrkeslärar- och specialpedagogprogrammen. Med en bakgrund inom folkbildning, grundskola, gymnasium och vuxenutbildning forskar Charlotte om hur digitalisering och AI omvandlar undervisning och lärande. För närvarande undersöker hon hur AI-assistenter kan stödja lärare i planering och uppföljning av VFU/APL-besök samt trepartssamtal. 

11.20 Gemensam lunch

12.20 AI i undervisningen – från osäkerhet till möjligheter 

AI väcker både nyfikenhet och osäkerhet i skolan. Diskussionerna kretsar ofta kring elevers användning och rättssäkerhet, medan potentialen att använda AI som ett stöd för läraren sällan lyfts fram. Här får du en praktisk introduktion till hur AI kan användas i undervisningen på försäljnings- och serviceprogrammet – inte för bedömning, utan som ett arbetsverktyg som kan avlasta i planering, formativ återkoppling och administration. 

Därefter får du själv testa en AI-assistent framtagen för att stödja lärare vid APL-besök och trepartssamtal. Med vägledning och praktiska övningar lär du dig att gå från enkel promptning till färdigt upplägg – antingen individuellt eller tillsammans med en kollega. 

Du behöver en laptop med internetuppkoppling för att delta i en praktiska delen av passet. 

Andreas Stenberg

VERKSAMHETSCHEF

Andreas Stenberg har en bakgrund som matematiklärare, rektor och utvecklingschef med över tio års erfarenhet inom vuxenutbildning. År 2010 grundade han, tillsammans med två kollegor, en lärplattform för vuxenutbildning inom Academediakoncernen, vilken idag har vuxit till företaget Omniway. Andreas håller regelbundet föreläsningar och workshops om pedagogisk utveckling och ny teknologi.

Charlotte Arkenback

UNIVERSITETSLEKTOR

Charlotte Arkenback är fil.lic i pedagogiskt arbete och fil.dr i tillämpad IT med inriktning mot utbildningsvetenskap. Hon är lektor vid Göteborgs universitet och undervisar inom yrkeslärar- och specialpedagogprogrammen. Med en bakgrund inom folkbildning, grundskola, gymnasium och vuxenutbildning forskar Charlotte om hur digitalisering och AI omvandlar undervisning och lärande. För närvarande undersöker hon hur AI-assistenter kan stödja lärare i planering och uppföljning av VFU/APL-besök samt trepartssamtal. 

13.50 Fikapaus

14.10 Passet presenteras inom kort.

15.10 Konferensen avslutas

PRAKTISK INFORMATION

Här har vi samlat svar på vanliga frågor. Om du inte hittar svaret på din fråga eller vill ha personlig kontakt, kontakta oss här.

  • Vi reserverar oss för programändringar, t.ex. ändringar av innehåll på grund av att en talare blivit sjuk eller byte av lokal. Vår ambition är att informera med god marginal, men det kan ske med kort varsel. Vi ber om förståelse för detta. Vårt mål är alltid att presentera ett kvalitativt innehåll på bästa möjliga sätt.

  • När du anmält dig får du en bekräftelse direkt via e-post. Om inte, kontrollera gärna din skräpkorg då vissa mejl fastnar i spamfilter.

    Om du inte kan boka en plats eller har frågor i övrigt, kontakta oss gärna via e-post kompetens@skolporten.se.

  • Konferensen kan övergå till att arrangeras enbart digitalt. Du behåller då din plats och meddelas omgående. Mellanskillnaden i pris återbetalas. Om både den fysiska och webbaserade konferensen ställs in, återbetalas hela beloppet.

    Skolporten förbehåller sig rätten att filma konferensen på plats. Det innebär att frågor som ställs kan komma att höras på filmerna och dessa filmer kan användas i Skolportens regi.

    Du kan avboka fram till 30 dagar före start. Vid avbokning fram till 30 dagar före start återbetalas fakturerad deltagaravgift minus en administrativ avgift på 500 kr. Avbokas platsen senare än 30 dagar före start sker ingen återbetalning.

  • Om du blir sjuk eller av annan anledning inte kan komma på den fysiska konferensen flyttar vi över dig till webbkonferensen utan kostnad, om du vill. Kontakta konferensens projektledare!

  • Ja, det går bra att en kollega ersätter. Ange namnet på den person som står på bokningen vid registreringen på plats och uppge namn och e-post för ersättaren.

  • På en tvådagarskonferens går det bra att du och kollega deltar var sin dag. Bokningen sker då i namnet på den deltagare som deltar dag 1. Kom ihåg att anmäla om ersättaren önskar specialkost!

  • Nej, webbkonferensen är ett separat evenemang. För att få tillgång till de inspelade föreläsningarna behöver du boka plats på webbkonferensen.

  • Alla fysiska konferenser filmas för att kunna erbjudas som webbkonferens. Kamerorna är riktade mot scenen, så du kommer inte att synas i bild. Däremot kan din röst höras på filmen om du ställer en fråga under föreläsningen. Efter varje föreläsning erbjuds en frågestund som klipps bort från filmen.

  • Vi delar inte ut kopior på plats. Direkt efter konferensen får du ett mejl med åhörarkopior för presentationerna, som du kan skriva ut.

  • Ja, du anger önskemål om specialkost vid bokning. Specialkost betyder kost som är medicinskt motiverad, exempelvis gluten, laktos, fisk- och nötallergi eller annan överkänslighet, samt vegetarisk/vegankost och religiöst/etisk motiverad specialkost. Vi kan inte erbjuda alternativ för olika former av dieter, exempelvis LCHF, GI, Atkins, etc. Senast två dagar före konferensen behöver vi ha din anmälan om specialkost.

  • Skolportens konferenser äger rum i olika lokaler i Stockholm, Göteborg och Malmö. Hör av dig till konferensens projektledare för att få information om vilka anpassningar som finns i den lokal du ska besöka.

Dela via: 

Bokningsinfo

  • Plats
    Stockholm
  • Lokal
    IVA Konferenscenter, Grev Turegatan 16, Stockholm
    Hitta hit
  • Datum
    13–14 nov 2025
  • Tid
    09:20–15:10
  • Pris (exkl. moms)
    4 345,00 kr

Prisnivåer

  • Boka nu-pris (exkl. moms)
    Till och med 2025-04-26
    4 345,00 kr
  • Boka tidigt-pris (exkl. moms)
    Till och med 2025-10-13
    4 845,00 kr
  • Ordinarie pris (exkl. moms)
    Till och med 2025-11-12
    5 995,00 kr

I priset ingår förmiddagskaffe, lunch och eftermiddagskaffe i två dagar samt dokumentation.

 

 

Frågor om konferensen?