Elevhälsa
Välkommen till Skolportens digitala fortbildning för dig som arbetar inom elevhälsan! Ta del av den senaste forskningen, få praktiska verktyg och utvecklas i din yrkesroll. Dessutom kan du nätverka med kollegor från hela landet via vår digitala utbildningsplattform.
Med deltagarlicens och lösenord kan du ta del av 8 föreläsningar när det passar dig under konferensperioden. Föreläsningarna är 60–90 minuter långa. Totalt motsvarar detta två dagars fortbildning.
Webbkonferensen passar bra att arbeta med i grupp. Är ni 5 personer eller fler som vill delta? Kontakta oss för specialerbjudande!
Mycket bra och inspirerande föreläsare!
Sagt av tidigare deltagare
Konferensen berör:
- Utredningen ”En förbättrad elevhälsa” – ta del av en sammanfattning och få din chans att ställa frågor till regeringens utredare.
- Allvarliga händelser på skolan – elevhälsans viktiga roll vid krishantering och förebyggande krisstödsarbete.
- Symptomnätverk – ett alternativ till psykiatriska diagnoser.
- Giftig maskulinitet och machokultur – så arbetar vi förebyggande mot våld, kränkningar och trakasserier.
- Att vända omfattande skolfrånvaro – aktuell och samlad forskning samt elevers egna perspektiv på vad som har fått dem att komma tillbaka till skolan.
- Så får vi till ett förebyggande och främjande elevhälsoarbete i praktiken – en konkret modell som visat sig fungera.
- När ditt barn dras in i gängkriminalitet och våld – en förälders berättelse om maktlösheten, skolans roll och om något hade kunnat göras annorlunda.
- ”Snacka om sjukt” – ett upplevelsebaserat undervisningskoncept som främjar psykisk hälsa.
Medverkande:

Frida Blomberg
SPECIALPEDAGOG

Malin Ernelin
REKTOR

David Flato
JÄMSTÄLLDHETSEXPERT

Efraim Jovlunden
SPECIALISTLÄKARE

Lars Klintwall
PSYKOLOG OCH DOCENT

Sara Linderdahl
DOKTORAND

Åsa Lundkvist
UTREDARE

Pernilla Pernsjö
FÖRFATTARE

Katarina Tingström
PSYKOTERAPEUT OCH FÖRFATTARE
Program
Logga in via länken som mejlas kl 08.00 på konferensens första dag. Du kan välja fritt bland föreläsningarna och titta när du vill samt så många gånger du vill.
1. Krishantering vid allvarliga händelser – elevhälsans viktiga roll
Skolans personal behöver vara väl förberedda för att kunna hantera allvarliga händelser på skolan, allt ifrån konflikter mellan elever, till dödsfall, eller att själva bli utsatta för hot och våld. Efter en allvarlig händelse är det en utmaning att hantera stödet till elever och vårdnadshavare, samtidigt som personalen ska få hjälp med sin egen bearbetning. I det arbetet spelar elevhälsan en viktig roll.
I föreläsningen ges konkreta råd om hur elevhälsan kan arbeta med förebyggande krisstödsarbete. Du får även exempel på evidensbaserade insatser som hjälper skolan vidare efter en allvarlig händelse.

Katarina Tingström
PSYKOTERAPEUT OCH FÖRFATTARE
Katarina Tingström är leg. psykoterapeut, certifierad EMDR-terapeut och präst. Hon arbetar med trauman (PTSD), sorg och kris och har vid ett flertal tillfällen anlitats som expert i media vid skolkriser. Katarina föreläser om sorg, krishantering och PDV (pågående dödligt våld) och har skrivit böckerna Döden på arbetsplatsen – en handbok för chefer och arbetsledare (2019) och Krishantering i skolan – före, under och efter en allvarlig händelse (2024).
2. Att vända omfattande skolfrånvaro – vad visar forskningen och vad fungerar enligt eleverna själva?
Vi vet att omfattande skolfrånvaro kan knytas till många olika typer av problem för en individ, även i ett långsiktigt livsperspektiv. Samtidigt är det svårt att hitta fungerande strategier och beprövade lösningar för att komma åt problemet. I den här föreläsningen får du veta mer om den samlade forskningen om problematisk skolfrånvaro, och vad som visat sig fungera – både vad gäller förebyggande och åtgärdande insatser. Du får även ta del av tidiga resultat från en pågående studie som undersöker hur vägen genom skolan med problematisk skolfrånvaro kan se ut från elevers egna perspektiv, och vad som har hjälpt dem längs vägen.

Sara Linderdahl
DOKTORAND
Sara Linderdahl är doktorand i pedagogik med inriktning mot specialpedagogik vid Uppsala universitet. Hennes forskning rör olika former av problematisk skolfrånvaro, både i Sverige och i ett internationellt perspektiv. I en pågående studie intervjuar hon barn och unga om deras egna erfarenheter av omfattande skolfrånvaro. Sara är utbildad grund- och ämneslärare, och har tidigare arbetat både i grundskolan och på gymnasiet.
3. Våldsförebyggande arbete – maskulinitetsnormer, gift och motgift
Det finns en bild av att pojkar och män är mer våldsamma, och en förväntan att leva upp till denna maskulinitet. Forskning visar att många pojkar idag lever under en stark stress över att behöva visa sig tuffa, starka och känslokalla även om de inte är det. Det finns också ett glapp mellan vilka egenskaper vi egentligen uppskattar och vilka som ges status och utrymme i vårt samhälle. Därför måste vi rannsaka oss själva och se när vi själva är med och skapar giftig maskulinitet – ofta helt omedvetet! Ta del av en föreläsning om hur vi kan arbeta våldsförebyggande och för en bättre elevhälsa.
- Hur kan vi arbeta förebyggande mot våld, kränkningar och trakasserier?
- Hur kan vi stärka barn och ungas självkänsla så att de vågar stå upp för sig själva och andra?
- Vad innebär samtycke och hur kan vi hjälpa barn och unga att öva på det?
- Hur kan vi motverka ”giftig” maskulinitet?
- På vilket sätt kan ”feminina” egenskaper och attribut verka som motgift?

David Flato
JÄMSTÄLLDHETSEXPERT
David Flato är expert på jämställdhet, icke-diskriminering och normmedvetenhet och är legitimerad lärare. Han är en av grundarna av Jämställt som sedan 2006 arbetat med utbildning för skolor, förskolor, företag, organisationer, kommuner och myndigheter kring jämställdhet, icke-diskriminering och normmedvetenhet.
4. ”Älskade jävla unge” – när ditt barn dras in i gängkriminalitet och våld
Pernilla Pernsjö är en helt vanlig trebarnsmamma i en helt vanlig familj – och hennes son Alfred är ett helt vanligt barn. Tills allting förändras och Alfred successivt hamnar i allt större problem med kriminalitet och droger. Familjen dras in i en kaotisk spiral där det mesta kretsar kring att hjälpa honom. Idag är Alfred dömd för inblandning i flera sprängningar och medhjälp till mord. Hur kunde det gå så snett?
Ta del av en förälders berättelse om maktlösheten när kärleken inte räcker till, utan några enkla svar eller ett lyckligt slut. Föreläsningen fokuserar särskilt på samarbetet med skolan, om vilka insatser som gjordes och om något hade kunnat göras annorlunda.

Pernilla Pernsjö
FÖRFATTARE
Pernilla Pernsjö är författare och lönespecialist och har skrivit boken Älskade jävla unge – att vara mamma till en kriminell (2024).
5. En förbättrad elevhälsa – förslag från regeringens utredning
Dagens elevhälsa har ibland svårt att räcka till. Det förebyggande och främjande arbetet fungerar inte alltid, stödinsatser sätts ofta in för sent och tillgången till elevhälsa kan variera stort mellan skolor. Regeringen har därför beslutat att utreda elevhälsan, med syfte att analysera och ta ställning till vad syftet och uppdraget ska vara, vilka insatser som kan stärkas och vilka kompetenser som ska ingå. Ta del av en föreläsning som beskriver och går igenom de förslag som utredningen har kommit fram till, med fokus främst på följande:
- Regleringarna för extra anpassningar, särskilt stöd och särskild undervisningsgrupp.
- En ny elevhälsogaranti som ska säkerställa likvärdig tillgång till elevhälsa.
- Utformningen av elevhälsans huvudmannaskap och ledning.
- Förbättrad samverkan mellan elevhälsan och andra aktörer, som hälso- och sjukvården, BUP, barn- och ungdomshabiliteringen och socialtjänsten.

Åsa Lundkvist
UTREDARE
Åsa Lundkvist är barn- och utbildningsdirektör i Västerås stad, och regeringens särskilda utredare för ”En förbättrad elevhälsa”.
6. FEA – ett systematiskt arbetssätt för ett förebyggande och hälsofrämjande elevhälsoarbete
Elevhälsoarbetet ska främst vara förebyggande och hälsofrämjande, vilket inte alltid är enkelt att få till i skolans värld. I Trollhättans stad har rektor Malin Ernelin med medarbetare utvecklat ett systematiskt arbetssätt för elevhälsoarbete som går under namnet FEA, förebyggande elevhälsoarbete. FEA utgår ifrån att elevhälsa börjar i klassrummet, att läraren har en nyckelroll i att bidra till elevers välmående, och att elevhälsa är en gemensam angelägenhet för hela organisationen. Metoden är utvecklad för att skapa struktur och systematik, ge överblick över elevernas nuläge och behov, omsätta teori till praktik samt integrera elevhälsan i skolans systematiska kvalitetsarbete.
Ta del av en praktiknära föreläsning som beskriver FEA och dess fördelar.
- Hur bygger vi en organisation där elevhälsans arbete och det pedagogiska arbetet stärker varandra?
- Hur utvecklar vi det tvärprofessionella samarbetet och minskar glappet mellan lärarna och elevhälsoteamet?
- Hur skapar vi hållbara strukturer och arbetssätt där lärare, arbetslag och elevhälsoteam ser eleven i ett större sammanhang?
- Hur kopplar vi elevhälsoarbete till hela skolans gemensamma uppdrag och alla aktiviteter på skolan?

Malin Ernelin
REKTOR
Malin Ernelin är rektor på Sjuntorpskolan i Trollhättans stad. Hon har tidigare arbetat som skolledare för en central SU-grupp samt utredningspedagog på en SIS-skola.

Frida Blomberg
SPECIALPEDAGOG
Frida Blomberg är specialpedagog på Sjuntorpskolan i Trollhättans stad och har tidigare arbetat som lärare.
7. Symptomnätverk som alternativ till psykiatriska diagnoser
Varje barn eller tonåring är unik, och när psykisk ohälsa uppstår beror det ofta på många olika faktorer som samverkar. De senaste åren har metoden ”symptomnätverk” utvecklats för att analysera den här sortens komplexitet. Genom att skapa ett nätverk för varje elev och hur hens olika problem och styrkor hänger ihop, slipper vi fastna i diskussioner om diagnoser som exempelvis adhd, autism eller social ångest. I stället blir det tydligt vilka negativa spiraler just denna elev behöver hjälp att bryta. LTFöreläsningen går igenom teorin bakom symptomnätverk, ser på några konkreta exempel och visar metoder för att skapa symptomnätverk med barn och ungdomar.

Lars Klintwall
PSYKOLOG OCH DOCENT
Lars Klintwall är leg. psykolog och forskare vid Centrum för psykiatriforskning, Karolinska Institutet. Han är årets vinnare av ”Scientist-Practitioner Award”, utdelat av ”European Association for Behavioural and Cognitive Therapies” och har bland annat skrivit böckerna Stjärnan som var rädd för publiken: hjälp ditt barn att hantera social ångest (2021) och Pappan som var rädd för hejdå: hjälp ditt barn att hantera separationsångest (2023). Lars driver även podden ”Barnpsykologerna” tillsammans med Liv Svirsky.
8. ”Snacka om sjukt” – ett upplevelsebaserat undervisningskoncept om psykisk hälsa
Den psykiska ohälsan i Sverige är rekordhög. Svenska ungdomar mår sämst i Europa och varannan 15-åring upplever psykiska besvär. Hur kan elevhälsan arbeta mer förebyggande och fånga upp psykisk ohälsa i ett så tidigt skede som möjligt? Föreläsningen lyfter psykisk ohälsa hos barn och ungdomar på ett forskningsbaserat och intresseväckande sätt, och har som mål att ungdomarna själva tar större ansvar för sin psykiska hälsa. ”Snacka om sjukt” är ett upplevelsebaserat undervisningskoncept som bygger på medicinska grunder, och som engagerar åhörarna med hjälp av pedagogiska verktyg, humor och en mer allvarsam reflektion över dagens verklighet. Elevhälsopersonal kan i sin tur sprida vidare undervisningskonceptet på sina skolor.

Efraim Jovlunden
SPECIALISTLÄKARE
Efraim Jovlunden är specialistläkare i allmänmedicin med en specialinriktning inom pedagogik och ledarskap, och driver undervisningskonceptet ”Snacka om sjukt”. Han arbetar för närvarande också som distriktsläkare i Region Östergötland och är lärare vid Linköpings universitet.
PRAKTISK INFORMATION
Här har vi samlat svar på vanliga frågor. Om du inte hittar svaret på din fråga eller vill ha personlig kontakt, kontakta oss här.
-
När du anmält dig får du en bekräftelse direkt via e-post. Om inte, kontrollera gärna din skräpkorg då vissa mejl fastnar i spamfilter.
Ytterligare information skickas ut via e-post cirka 10 dagar före start. Inloggningsuppgifter skickas ut kl 08.00 på den första dagen.
Om du inte kan boka plats eller har frågor i övrigt, kontakta oss gärna via e-post: kompetens@skolporten.se. Notera att utbildningsplattformen kräver den senaste versionen av Chrome, Firefox eller Edge för att fungera som den ska.
-
Licensen är individuell och gäller för 1 deltagare. Det är inte tillåtet att dela på en licens. Deltagarplatsen kan överlåtas till en kollega. För att underlätta kommunikationen på vår utbildningsplattform kommer ditt namn att vara synligt för övriga deltagare och talare i en deltagarlista. Du kan enkelt själv ändra på detta när du loggat in.
Du kan avboka fram till 30 dagar före start. Vid avbokning fram till 30 dagar före start återbetalas fakturerad deltagaravgift minus en administrativ avgift på 500 kr. Avbokas platsen senare än 30 dagar före start sker ingen återbetalning.
Om tillfället ställs in, återbetalas hela beloppet.
-
Vi reserverar oss för programändringar, t.ex. ändringar av innehåll på grund av att en talare blivit sjuk eller byte av lokal. Vår ambition är att informera med god marginal, men det kan ske med kort varsel. Vi ber om förståelse för detta. Vårt mål är alltid att presentera ett kvalitativt innehåll på bästa möjliga sätt.
-
Cirka en vecka innan föreläsningen/föreläsningarna startar får du ett informationsmejl. Titta gärna i din skräppost om du inte hittar det. Hör annars av dig till oss.
Kl. 08.00 på den första dagen får du din inloggningslänk. Obs! Länkens avsändare är InvitePeople. Inloggningen är personlig och gäller för 1 deltagare. Du kan inte logga in från flera olika enheter med samma lösenord. Föreläsningen/föreläsningarna finns tillgänglig senast kl. 08.00 den första dagen och stänger kl. 24.00 den sista dagen.
Föreläsningen/föreläsningarna är förinspelad och finns publicerad under hela perioden. Du kan stoppa filmen/filmerna när du behöver ta en paus. Det går också bra att se dem flera gånger om. Föreläsningen/föreläsningarna finns tillgänglig dygnet runt och du kan titta när det passar dig.
Åhörarkopior och diskussionsfrågor finns på din inloggning och kan skrivas ut. Du kan kommunicera med andra deltagare och talare via en chatt samt en meddelandefunktionen. Vill du inte vara synlig i deltagarlistan kan du välja att vara anonym.
Utvärdera föreläsningen/föreläsningarna direkt på webbplattformen.
-
Ja, programmet är detsamma på webbkonferensen som på den fysiska konferensen. Vissa undantag kan förekomma, exempelvis om en föreläsning innehåller bilder eller material som inte får riskera att spridas. Information om detta anges i dessa fall i programmet.
-
Nej, vi spelar in föreläsningarna under den fysiska konferensen och redigerar dem innan vi publicerar dem på webbportalen. Därför öppnar webbkonferensen någon vecka senare. Du kan se filmerna när det passar dig under hela webbkonferensens öppettid.
-
Licensen är individuell och gäller för en deltagare. Det är inte möjligt att logga in från flera enheter samtidigt på samma lösenord.
-
I mån av plats kan vi flytta dig till den fysiska konferensen. Då mat och fika ingår i det fysiska evenemanget tillkommer en kostnad för detta, samt en administrativ avgift på 500 kr.
-
Kl 08.00 på webbkonferensens första dag får du ett mejl med en inloggningslänk. Notera att mejlet kommer från avsändaren InvitePeople, inte från Skolporten. Du väljer själv lösenord när du loggar in första gången.
-
Webbkonferensen stänger kl 24.00 på konferensens sista dag.
-
Skolporten skriver ett avtal med talarna som ger oss tillåtelse att visa deras föreläsningar under en begränsad tid. Vi kan inte förlänga konferensens öppettid utan talarnas godkännande.
-
Nej, filmerna är inte textade. Eftersom vi vill ha ett aktuellt innehåll även för webbpubliken, är tiden mellan fysisk konferens och webbkonferens för kort för att hinna lägga text på alla föreläsningar.
-
Du kan kommunicera med talare och övriga deltagare via en chatt eller privata meddelanden. I undantagsfall kan talaren ha avböjt att svara på frågor på grund av tidsbrist.
-
Om du inte gör några ändringar i dina inställningar syns ditt namn i deltagarlistan, men du kan enkelt gå in under Mina Verktyg och ändra så att du blir anonym.
-
Chrome fungerar bäst för att spela upp filmerna. Om du har någon annan webbläsare, exempelvis Safari, föreslår vi att du byter till Chrome inför konferensen.
-
Titta i skräpposten – ibland hamnar utskicket där. Hittar du det inte där kan du kontakta konferensens projektledare, så skickar vi ett nytt mejl.
-
Du väljer själv lösenord när du loggar in första gången. Om du glömmer bort det, hör av dig till projektledaren, så skickar vi en ny länk.
-
Ja, det går bra att pausa och spola.
-
Ja, du kan se föreläsningarna så många gånger du vill under perioden.