Hoppa till sidinnehåll
Neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF)

Living with adhd: A meta-synthesis review of qualitative research on children’s experiences and understanding of their adhd

Publicerad: 2019-04-08
Uppdaterad: 2023-09-03
Susanne Sawander
Skribent: Susanne Sawander

Noam Ringer har utifrån barnens perspektiv undersökt hur barn och ungdomar med adhd upplever sitt liv med diagnosen. En analys och sammanställning av resultaten av alla dessa studier har visat att barn och ungdomar med adhd upplever: Svårigheter att kontrollera och reglera sin kropp, känslor, tankar, och beteende. Ambivalenta relationer till dem som står närmast som föräldrar, syskon, vänner och lärare. Dessa ambivalenta relationer består av barnens upplevelser av andra som en källa för hjälp samtidigt som de också är en källa för krav – samma krav som leder till svårigheterna och behovet av hjälp. Ambivalenta uppfattningar om egna behov. Samtidigt som barn och ungdomar med adhd uppfattar att de behöver anpassa sig efter det som är förväntat (via att kontrollera sig själva eller via mediciner), upplever de även att de behöver bli accepterade för det de är. Svårigheter att bygga en stabil själv-identitet – en stabil känsla för vilka de är.

Författare: Noam Ringer

Living with adhd: A meta-synthesis review of qualitative research on children’s experiences and understanding of their adhd

Taylor & Francis

Forskningsbevakningen presenteras i samarbete med

forskningsinstitutet Ifous

Läs mer
Stockholm

Juridik

Välkommen till Skolportens konferens för dig som undervisar i juridik! Ta del av aktuell forskning och få praktiska verktyg för att utvecklas i din yrkesroll. Delta på plats 29 april eller via webben 6–27 maj.
Läs mer och boka
Gy–Vux
29 apr
Digital temaföreläsning

Fysisk aktivitet och motorik i förskolan

Välkommen till Skolportens digitala temaföreläsning om fysisk aktivitet och motorik i förskolan. Från och med juli 2025 kommer skrivelserna om fysisk aktivitet och rörelse i förskolans läroplan att stärkas. Ta del av en föreläsning som presenterar forskningen bakom beslutet, och utveckla din förståelse för fysisk aktivitet, rörelse och motorisk träning i förskolan. Är ni en grupp som vill delta? Kontakta oss för specialerbjudande!
Läs mer och boka
Fsk
12 maj – 16 jun