Hoppa till sidinnehåll
Vetenskaplig tidskrift

Att få sina bedömningar granskade

Publicerad: 2018-06-25
Uppdaterad: 2023-09-03
Ebba Reinolf
Skribent: Ebba Reinolf

I 2011 års regleringsbrev ålades Skolverket att granska likvärdigheten i lärares bedömningar genom att årligen med statistik synliggöra diskrepanser mellan resultat på nationella proven och elevers termins- eller slutbetyg. Skolverket skulle även granska lärares rättning av nationella proven (Regeringen 2011). Hur upplevs detta av lärarna? I denna artikel undersöks hur lärare i matematik säger sig ha blivit påverkade av att likvärdigheten i deras bedömningar granskas. Utvecklingen mot mer styrande externa prov är inte något som enbart skett i Sverige, vilket vi kommer att visa, men de nationella provens historia och de funktioner de tidigare haft är relativt unikt. Vi menar att lösningen med prov som ska reglera betygssättningen är problematisk då externa prov och internt satta betyg delvis mäter olika saker och delvis tjänar olika syften. Denna kluvenhet i provens syften är något som lärare har att hantera. Artikeln har sin grund i ett större projekt med syfte att kartlägga effekterna av de nationella proven i årskurs 6 och 9 (Bonnevier et al. 2016). I den större undersökningen studeras speciellt hur förberedelser inför proven ser ut, hur proven utförs och hur resultaten av nationella prov används utifrån elev- lärar- och skolledarperspektiv i samtliga ämnen som har prov. Frågor kring hur provresultaten används visade sig engagera lärarna i matematik i mycket stor utsträckning, vilket är en anledning till att detta fördjupas i relation till betygssättning i den här artikeln.

Författare: Frida Wetterstrand, Marcus Sundhäll och Christian Lundahl

Att få sina bedömningar granskade

Utbildning & Demokrati 2017, vol 26, nr 2

Forskningsbevakningen presenteras i samarbete med

forskningsinstitutet Ifous

Läs mer
Stockholm

Skolbibliotek

Välkommen till Skolportens konferens för dig som leder eller arbetar i Skolbibliotek! Delta på plats i Stockholm eller digitalt via webbkonferensen. Ta del av den senaste forskningen och utvecklas i din yrkesroll. Missa inte att boka till bästa pris redan idag!
Läs mer och boka
Åk F–Vux
6–7 maj
Digital temaföreläsning

Folk- och världsmusik

Skolportens digitala föreläsning för dig som är musiklärare i grundskolan! Titta när det passar dig mellan 10 februari och 17 mars. Förutom handfasta förslag på hur du kan undervisa om folk- och världsmusik får du med dig diskussionsfrågor inför samarbetet med kollegor, samt mängder av material att använda direkt i undervisningen. 
Läs mer och boka
Åk 4–9
10 feb – 17 mar
Dela via: 

Relaterade artiklar

Forskning och utveckling kategorier

Åk 4-6: Historia – Analysverktyg för att jämföra NU och DÅ (heartmaps)

2019-04-24
Att arbeta med modellen heartmaps kan göra det lättare för eleven att få syn på några av förmågorna i historia – att kunna använda en historisk referensram för att förstå nutiden. Uppgiften var att jämföra vad som var viktigt på medeltiden och var som är viktigt idag för olika personer från olika samhällsklasser.
Forskning och utveckling kategorier

Fler bråk ger bättre resultat – i matematiken

2018-01-15
Undervisningens innehåll på förskolan och på grundskolans olika stadier tenderar att vara för lika. Detta kan vara en orsak till att eleverna inte utvecklar sin förståelse för matematik från år till år. Så kan man sammanfatta resultatet av ny forskning som Caroline Nagy, universitetsadjunkt vid Högskolan i Halmstad, står bakom.

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev

Prenumerera på Skolportens nyhetsbrev!

Vi ger ut kostnadsfria nyhetsbrev dagligen, veckovis och månadsvis. Breven sammanfattar nyheter och forskning inom olika områden.