Hoppa till sidinnehåll
Utveckla skolan

Utveckling av broar väcker elevernas intresse för teknik

Publicerad: 9 april
Susanne Sawander
Skribent: Susanne Sawander

Den här utvecklingsartikeln är publicerad i serien Utveckla skolan. Det betyder att den är skriven av en praktiker utifrån eget utvecklingsarbete. Läs mer om Skolportens utvecklingsartiklar här.

Konstruktion av öppningsbara broar är både verklighetsnära och konkret. Dessutom rymmer det många delar av teknikämnets innehåll. Det visar lärarna Nicklas Bengtsson och Maria Nasca på Myrsjöskolan i Nacka i sin utvecklingsartikel.

Nicklas Bengtsson och Maria Nasca.

Varför ville ni skriva en utvecklingsartikel?

– Dels för att vi för vår del ville dokumentera projektet, dels för att visa för andra hur man kan arbeta i teknikämnet.

Vad handlar artikeln om?

– Den beskriver ett projekt i fyra klasser i årskurs 7 i ämnet teknik där eleverna fick konstruera en öppningsbar bro med ett integrerat varningssystem. Ett syfte var att få in så många olika delar av teknikämnet som möjligt i projektet: teori, konstruktion, styr- och reglering samt programmering kopplat till samhällsfunktioner. Ett annat syfte var att undersöka om elevernas förmåga att lösa problem ökade när de fick arbeta på det här sättet. Projektet pågick i sju veckor och lades upp som en trestegsraket där varje moment var tydligt avgränsat för att sedan sättas ihop till en helhet.

Att konstruera en bro med olika funktioner var både konkret och verklighetsnära och det gjorde att eleverna såg nyttan med tekniken.

Vilka resultat har ni sett?

– Efter projektet har vi märkt att eleverna visar mer intresse och glädje inför teknikämnet, flera elever har uttryckt önskemål om liknande projekt i framtiden. Att konstruera en bro med olika funktioner är både konkret och verklighetsnära och det gjorde att eleverna kunde se nyttan med tekniken. Vi har också frågat eleverna vad de själva tycker om sin kunskapsutveckling efter projektet och flertalet upplever att de stärkt sin förmåga att lösa problem.

Hur har ert arbete förändrats av projektet?

– Framför allt har det stärkt oss som lärare. Det var ju ett förhållandevis stort projekt vi genomförde och det har bidragit att det känns lättare och enklare att ta sig an liknande projekt i teknikämnet i framtiden. En stor poäng är också att vi kan återanvända delmoment från projektet i andra arbeten och undervisningssammanhang.

Hur för ni ert arbete vidare på er arbetsplats?

– Vi planerar att göra en presentation av arbetet för kollegorna på skolan. Flera andra tekniklärare har visat intresse, särskilt vad gäller programmeringsdelen i projektet. Programmering ingår ju numer i teknikämnet men många lärare känner sig osäkra på hur det kan integreras i ämnet och där tror vi att vårt projekt kan bidra till inspiration.