Hoppa till sidinnehåll
Bedömning

Tuff fjälltur ökade motivationen och antalet godkända elever

Publicerad:2014-01-27
Uppdaterad:2014-01-30
John Miller
Skribent:John Miller

Artikel nr 10 2014: Naturkunskap i fält

Jonas Kemi

En strapatsrik fjällresa långt bortom mobiltelefoner och internet blev ett lyckosamt grepp i undervisningen.
– Överraskande många elever blev godkända men framför allt stärktes både självkänsla och sammanhållning, säger Jonas Kemi, naturkunskapslärare vid Nacka Gymnasium.

Varför ville du skriva en utvecklingsartikel?

– Det var först efter att jag genomfört projektet som tanken dök upp. En kollega tipsade mig att söka ”Kvalitetsfjädern” som delas ut av Nacka kommun varje år. Jag fick priset som också innebar att jag skulle skriva en artikel om projektet.

Vad handlar artikeln om?

– Om en fjällresa i ämnet naturkunskap med en klass elever från el-programmet. De här eleverna var ganska omotiverade i just detta ämne och syftet med projektet var att uppnå en större andel godkända elever genom att erbjuda en alternativ undervisningsmetod i en helt främmande och för de flesta elever helt ny miljö.

Vilka resultat har du sett?

– Framför allt har relationen mellan eleverna och oss tre lärare som var med stärkts. Det märks också att eleverna är stolta över sin prestation. Resan blev tuff, vädret bitvis extremt med stark vind och snöstorm men alla klarade vandringen från Storulvån till Sylarna och tillbaka igen. Vi gjorde dessutom vandringar upp på Sylarna. Något som överraskade mig stort var också att alla elever var väldigt fokuserade på det vi gjorde. En mycket högre andel än jag förväntat mig klarade också det teoriprov som avslutade resan.

Hur har ditt arbete förändrats av projektet?

– Jag har stärkts i min tro att alla elever kan lära sig. Det handlar bara om att fånga deras intresse. Fjällmiljön visade sig vara perfekt, här finns inget som stör, framför allt ingen mobiltelefontäckning eller internet. Det senare var en stark bidragande orsak till att eleverna förmådde fokusera till hundra procent på vad vi gjorde.

Hur för du arbetet vidare på din arbetsplats?

– Jag har testat samma upplägg på en paddlingsresa. Det var också positivt men gav inte samma effekt, då skärgården inte innebar samma avskärmning som fjällmiljön. Vi tre lärare som var med i fjällen pratar mycket om att försöka komma iväg igen. Framför allt hoppas jag att vår resa inspirerar andra till att våga testa nya saker, och framför allt våga släppa taget om katedern!

Susanne Sawander

Jonas Kemi är utbildad civilingenjör och lärare i naturkunskap på Nacka gymnasium.

Forskningsbevakningen presenteras i samarbete med

forskningsinstitutet Ifous

Läs mer
Stockholm

Företagsekonomi

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som undervisar i företagsekonomi! Konferensen berör bland annat: Gy25 – vad ändras och varför?, att undervisa i företagsekonomi med ett brett hållbarhetsperspektiv, att kommunicera hållbarhet, undervisning i entreprenörskap – hur och varför? Delta på plats i Stockholm 21 november eller via webbkonferensen 28 november–20 december! Sommarerbjudande: 15% rabatt på din bokning när du anger rabattkod SOMMAR i bokningsformuläret!
Läs mer & boka
Åk 7–Vux
21 nov

Rättssäker betygssättning

Förbättra din förmåga att sätta likvärdiga och rättssäkra betyg genom en handfast kurs som leds av betygsexperterna Per Måhl och Bo Sundblad. Tillgång till kursen i 6 månader och kursintyg ingår! KAMPANJPRIS: 599 kr t.o.m. 15 augusti.
Mer info
Åk 4–Vux
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev