Hoppa till sidinnehåll

SALUT vann skolornas fredspris

Publicerad:2011-05-27
Uppdaterad:2012-09-18
Ebba Reinolf
Skribent:Ebba Reinolf

SALUT- en andra chans, på Ross Tensta gymnasium har vunnit Emerichfondens pris Skolornas fredspris. Priset delas ut till projekt som verkar för att bekämpa våld och mobbing och som främjar medmänsklighet och omtanke i skolan.

SALUT, som är en del av Ross Tensta Gymnasium, vill ge ungdomar som inte vill eller kan fortsätta sina studier efter grundskolan en andra chans. Vi har tre olika sätt att få tag på våra elever. En grupp får vi in via Gymnasieslussen, andra kommer in som elever med särskilda behov exempelvis ADHD-problematik. Den tredje stora gruppen är genom uppsök. Med det menas att vi genom våra kamratstödjare på fältet får reda på att någon inte går i skolan utan är en hemmasittare. Om vi då lyckas få en sådan ungdom till skolan, kan vi även få andra i liknande situation att vilja komma till oss. Här fungerar mun till mun – metoden!

SALUT är alltså en del av det kommunala uppföljningsansvaret. Våra ungdomar har en skiftande bakgrund; alltifrån en kriminell sådan till att inte ha någon vilja att gå vidare. Många av eleverna har sina rötter i andra länder än Sverige, vilket gör situationen ännu mer komplicerad. Genom vår undervisning, med små grupper och anpassade scheman, försöker vi få våra elever att komma vidare; inte nödvändigtvis till gymnasieskolan utan folkhögskola, vuxenutbildningen och bli anställningsbara kan vara nog så viktiga alternativ. Förra året gick 80 procent vidare till någon av dessa alternativ.

En viktig del av undervisningen består av studiebesök, utflykter och allmän social fostran. Med den brokiga bakgrund våra elever har, är den sociala biten av stor betydelse. Det kräver mycket av lärare och kamratstödjare; det är inte bara att hålla lektioner och övervaka. Här krävs ett engagemang utöver det vanliga. Personalen har blivit en väl sammansvetsad grupp som ofta får ta tag i saker som inte är av skolkaraktär.

– Priset vi fick är en slags erkänsla för det arbete som sker här för att få våra elever att bli goda samhällsmedborgare, säger Jan Hederoth på SALUT.

Här hittar du mer information om SALUTs verksamhet

Jan Hederoth jan.hederoth@stockholm.se

Forskningsbevakningen presenteras i samarbete med

forskningsinstitutet Ifous

Läs mer
Stockholm

Fritidshem

Skolportens konferens för dig som arbetar i fritidshem! Ta del av föreläsningar om bland annat tillgängliga lärmiljöer och hur man kan arbeta förebyggande mot våld och kränkningar! Delta på plats i Stockholm 4 februari eller digitalt via webbkonferensen 11 februari–4 mars. Läs mer och boka via skolporten.se!
Läs mer och boka
Åk F–6
4 feb 2025

Arbeta mot hedersrelaterat våld och förtryck i skolan

NY KURS HOS SKOLPORTEN! En kurs för lärare och övrig personal i grundskolan som behandlar hedersrelaterat våld och förtryck i skolsammanhang. Du lär dig att identifiera hedersrelaterade beteenden, arbeta förebyggande och hjälpa utsatta elever att komma ur sin situation. Kursledare är Issis Melin.
Läs mer och boka
Åk F–9
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev