Rollspel öppnar dörren för poesi i undervisningen
Den här utvecklingsartikeln är publicerad i serien Utveckla skolan. Det betyder att den är skriven av en praktiker utifrån eget utvecklingsarbete. Läs mer om Skolportens utvecklingsartiklar här.
I en blandning av lek och allvar undersökte eleverna i klass 8 hur Karin Boyes poesi kan användas i i livets olika skeden. Ett lyckat grepp, konstaterar svensklärare Martin Flodkvist Hjort på Myrsjöskolan i Nacka i sin utvecklingsartikel.

Varför ville du skriva en utvecklingsartikel?
– För att jag tycker att jag har hittat ett spännande och bra sätt att föra in poesi i undervisningen i svenska. Jag vet att det finns många lärare som tycker att det känns lite krångligt att använda sig av poesi i svenskundervisningen. Men jag menar att det verkligen inte behöver vara så svårt eller allvarligt, utan både roligt och lekfullt.
Vad handlar artikeln om?
– Den beskriver ett fyra veckors långt projekt i två klasser årskurs 8 där vi i ämnet svenska arbetade med Karin Boyes dikter med hjälp av bland annat rollspel. Enkelt beskrivet gick projektet ut på att utforska, läsa, skriva, teckna och i form av enkla rollspel framföra hennes dikter i tre vanligt förekommande riter i en människas liv: namnceremoni för ett nyfött barn, vigsel samt begravning. Genom att låta eleverna iscensätta de olika ceremonierna ville jag öka deras förståelse kring hur poesi kan användas som stöd, tröst eller för att förstärka en känsla.
Många elever tyckte att lektionerna var roliga och att rollspelen innebar ett välkommet avbrott i den traditionella undervisningen.
Vilka resultat har du sett?
– Att upplägget gav utrymme för både lek och allvar i undervisningen. Rollspelen innebar att dikterna sattes i ett sammanhang och därmed fick en tydligare mening och budskap. Det fanns absolut moment som vissa elever upplevde lite fåniga eller flummiga men alla deltog och genomförde rollspelen, vissa med mer entusiasm än andra. Jag märkte också att många elever tyckte att lektionerna var roliga och att rollspelen innebar ett välkommet avbrott i den traditionella undervisningen.
– Tydligt är att ju tryggare eleverna är med varandra i klassen, desto mer utrymme finns det för improvisation och lekfulla inslag i undervisningen. De här två klasserna var lite olika och det speglades också i resultaten.
Hur har ditt arbete påverkats av projektet?
– Framför allt har det inspirerat mig att i högre utsträckning våga blanda traditionell undervisning med lekfulla inslag.
Hur för du ditt arbete vidare på din arbetsplats?
– Jag har arbetat på liknande sätt, med fokus på en poet i varje årskurs, i flera års tid nu. En tanke som jag hoppas kunna förverkliga är att utveckla detta till ett ämnesövergripande projekt i samverkan med ämneslärarna i SO.