Hoppa till sidinnehåll
Förskola

Hela arbetslaget ansvarar för förskolans undervisning

Publicerad:2021-02-25
Susanne Sawander
Skribent:Susanne Sawander

Leda & lära nummer 10/2020: Förskolan blir en egen skolform. En kvalitativ studie om förskollärares uppfattningar om undervisning i förskolan

Varvara Koselkova och Bushra Khadum.

Hela arbetslaget har ansvar för undervisningen i förskolan, inte bara förskolläraren. Det konstaterar förskollärarna Bushra Khadum och Varvara Koselkova som skrivit en utvecklingsartikel om förskollärares uppfattningar av begreppet undervisning.

Varför ville ni skriva en utvecklingsartikel?

– Genom vårt deltagande i Ifous FoU-program Flerstämmig undervisning i förskolan fick vi erbjudandet att skriva en artikel. Extra inspirerade blev vi vid en föreläsning där tidigare skribenter av utvecklingsartiklar berättade om sitt arbete. Vi läser även mastersprogrammet i didaktik och har ett stort intresse om undervisning i förskolan.

Vad handlar artikeln om?

– Övergripande om undervisning i förskolan. Mer specifikt hur förskollärare uppfattar begreppet – vad undervisning anses vara och innehålla samt vilka i förskolan som förväntas utföra för undervisning. Artikeln bygger på intervjuer med sju förskollärare inom samma förskoleenhet.

Vilka resultat har ni sett?

– Förskollärarna är eniga om att huvudansvaret för undervisningen ligger på förskolläraren men att det är hela arbetslagets ansvar att vara en del av och utföra undervisning. Den här bilden stämmer dock inte med hur det faktiskt ser ut. Några av förskolepedagogerna i studien hade svårt att tolka undervisningsbegreppet. En slutsats vi drar är att kunskapsnivån skulle kunna höjas mer hos barnskötarna kring undervisning. 

Insikten om att undervisning är något som sker dagligen på förskolanbelyser vikten av att regelbundet reflektera och sätta ord på det vi gör i förskolans vardag i relation till läroplansmålen.

– I början av Ifous FoU-programmet upplevde vi att förskolepedagoger inte var helt bekväma med att använda begreppet undervisning. Men efterhand ändrades förskolepedagogernas inställning. De såg att undervisning är något som sker dagligen på förskolan såväl spontant som under planerade tillfällen. Insikten om att undervisning handlar om interaktion och kollegialt lärande belyser vikten av att regelbundet reflektera och sätta ord på det vi gör i förskolans vardag i relation till läroplansmålen.

Hur har ert arbete förändrats av projektet?

– Framför allt arbetar vi både mer aktivt med att involvera alla i arbetslaget i förskolans undervisningsaktiviteter. Den ökade kunskapen om att undervisning i förskolan är något som vi faktiskt hela tiden gjort, har inneburit att rädslan för begreppet inte längre är lika stor. Vi har också stor nytta av den så kallade poststrukturella mallen som togs fram gemensamt inom Ifous FoU- programmet. Mallen fungerar som ett konkret verktyg som alla i arbetslaget kan använda för att strukturera upp och analysera olika undervisningsaktiviteter. Den här mallen hänger lättillgänglig på väggen och har nu blivit ett självklart arbetsverktyg för alla i arbetslaget.

Hur för ni ert arbete vidare på er arbetsplats?

– Vi kommer att presentera vårt arbete och våra resultat under våra gemensamma arbetsträffar som vi har varje termin och som alla medarbetare vid samtliga förskolor deltar i. Vi kommer även att dela våra erfarenheter med kollegor inom programmet, eftersom undervisning är ett kollegialt lärande.

Bushra Khadum är förskollärare och arbetar på Stureby förskolor
Varvara Koselkova är förskollärare och arbetar på Stureby förskolor

Susanne Sawander

Forskningsbevakningen presenteras i samarbete med

forskningsinstitutet Ifous

Läs mer
Stockholm

Fritidshem

Välkommen till Skolportens konferens för dig som arbetar i fritidshem! Ta del av föreläsningar om bland annat tillgängliga lärmiljöer och hur man kan arbeta förebyggande mot våld och kränkningar! Delta på plats i Stockholm 4 februari eller digitalt via webbkonferensen 11 februari - 4 mars.
Läs mer och boka
Åk F–6
4 feb 2025

Arbeta mot hedersrelaterat våld och förtryck i skolan

NY KURS HOS SKOLPORTEN! En kurs för lärare och övrig personal i grundskolan som behandlar hedersrelaterat våld och förtryck i skolsammanhang. Du lär dig att identifiera hedersrelaterade beteenden, arbeta förebyggande och hjälpa utsatta elever att komma ur sin situation. Kursledare är Issis Melin.
Läs mer och boka
Åk F–9
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev