Hoppa till sidinnehåll
Didaktik

Arbetet med gruppen gav resultat

Publicerad:2014-03-28
Uppdaterad:2014-04-08
Moa Duvarci Engman
Skribent:Moa Duvarci Engman

Artikel nr 6 2014: Från krig till demokrati – om en grupprocess som bygger på struktur och tillit

Charlotte_fogelklou_stor
Charlotte Fogelklou är lärare på Maestroskolan i Nacka kommun.

Charlotte Fogelklous möte med lärarverkligheten blev inte som hon hade tänkt sig. Hennes utvecklingsartikel handlar om hur hon och eleverna lyckades vända den negativa utvecklingen i klassen och skapa ”världens bästa klass”.

Varför ville du skriva en utvecklingsartikel?

– Det var min arbetslagsledare som tyckte att jag skulle skriva om arbetet som jag gjort med min klass.

Vad handlar artikeln om?

– Den handlar om en social process i en årskurs 1 som hade stora sociala problem med mobbning och konflikter. Artikeln beskriver hur vi har arbetat för att gruppen skulle fungera. Det var min första klass efter lärarutbildningen.

– När jag tog över klättrade barnen på väggarna, de kunde inte fokusera och det var mycket bråk. Min första tanke var att jag skulle hoppa av, det var inte vad jag hade tänkt mig. Men sedan ändrade jag mig och beslutade mig för att försöka.

– Min utgångspunkt var att barnen måste få känna trygghet och lära sig att bete sig bra mot varandra för att vi skulle få arbetsro i klassrummet. Om man inte mår bra eller om man känner sig otrygg kan man inte lära sig något.

Vilka resultat har du sett?

– Min skola har en estetisk inriktning med mycket musik, dans och bild. Varje år arrangerar klasserna en konsert där eleverna spelar och sjunger. Ett år efter att jag hade tagit över klassen ville eleverna delta i konserten i en mängd olika konstellationer och alla elever var med i någon konstellation. Då kunde jag tydligt se en skillnad från tidigare – klassen höll ihop.

– När jag tog över klassen kallade de sig ”den värsta klassen”. När vi skulle göra en bakgrund till scenen inför konserten sa eleverna att vi skulle skriva klassens slogan ”vi är världens bästa klass” – det var en stor förändring. Utöver det minskade antalet åtgärdsprogram i klassen.

Hur har ditt arbete förändrats av projektet?

– Vi jobbar med grupprocessen så fort någon ny elev tillkommer. I och med att jag märkte att arbetssättet gav resultat så har jag blivit mer inriktad på att arbeta med gruppen först och främst. Det är en så pass viktig del och allt går lättare om man har jobbat med gruppen socialt.

– Jag fick frågan från en kollega hur jag hinner lägga så mycket tid på den typen av arbete när vi har så många mål att nå i skolan. Jag ser det som att det sociala kan ingå i det man gör, man kan skriva om sina känslor, man kan läsa en bok om dilemman och på så sätt kan man jobba med kunskapsmålen i de olika ämnena på samma gång.

Hur för du arbetet vidare på din arbetsplats?

– Jag har föreläst för kollegor och jag sitter med i elevvårdsteamet som representant för lärarna utifrån hur jag har arbetat med klassen. Jag tänker att man ska diskutera de här frågorna i arbetslaget för att få idéer och tips från de som har arbetat längre, men också tvärt om.

Åsa Lasson

Charlotte Fogelklou är utbildad lärare för de yngre åldrarna med inriktning svenska och SO-blocket samt en specialisering inom specialpedagogik.

charlotte.fogelklou@maestroskolan.se

Forskningsbevakningen presenteras i samarbete med

forskningsinstitutet Ifous

Läs mer
Stockholm

Fritidshem

Välkommen till Skolportens konferens för dig som arbetar i fritidshem! Ta del av föreläsningar om bland annat tillgängliga lärmiljöer och hur man kan arbeta förebyggande mot våld och kränkningar! Delta på plats i Stockholm 4 februari eller digitalt via webbkonferensen 11 februari - 4 mars.
Läs mer och boka
Åk F–6
4 feb 2025

Arbeta mot hedersrelaterat våld och förtryck i skolan

NY KURS HOS SKOLPORTEN! En kurs för lärare och övrig personal i grundskolan som behandlar hedersrelaterat våld och förtryck i skolsammanhang. Du lär dig att identifiera hedersrelaterade beteenden, arbeta förebyggande och hjälpa utsatta elever att komma ur sin situation. Kursledare är Issis Melin.
Läs mer och boka
Åk F–9
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev