Hoppa till sidinnehåll
Utvecklingsartikel

Finska skolundret: ”Lärarnas professionalitet respekteras”

Publicerad:2014-08-20
Moa Duvarci Engman
Skribent:Moa Duvarci Engman

Bidrag nr 4 2014: Varför den finska skolan är så framgångsrik. Erfarenheter och slutsatser från en jobbskuggning på Åland

Martin Klerung
Martin Klerung arbetar som gymnasielärare i Jönköping.

Martin Klerungs artikel behandlar hur det kommer sig att det finska skolsystemet är så framgångsrikt i Pisamätningarna. Författaren har genom att jobbskugga en lärare i en gymnasieskola på Åland i två veckor samt genom intervjuer med lärare, studievägledare, rektor och elever på skolan kunnat sluta sig till att en viktig framgång för det finska skolsystemet är just att lärarnas professionalitet respekteras på ett annat sätt. Det finns mer tid för för- och efterarbete kring lektioner, högre krav på gedigna ämneskunskaper hos läraren, liksom att lönerna ligger högre. Ska svenska elevers resultat i Pisamätningarna lyftas kan detta vara en modell att ta efter, menar artikelförfattaren.

Läs hela bidraget här (pdf): Varför den finska skolan är så framgångsrik. Erfarenheter och slutsatser från en jobbskuggning på Åland

Martin Klerung jobbar sedan fem år tillbaka som gymnasielärare i historia, geografi och religionskunskap på Erik Dahlbergsgymnasiet i Jönköping. Han brinner för undervisning och för att hitta metoder att utveckla och förnya sin undervisning. 

Forskningsbevakningen presenteras i samarbete med

forskningsinstitutet Ifous

Läs mer
Stockholm

Fritidshem

Välkommen till Skolportens konferens för dig som arbetar i fritidshem! Ta del av föreläsningar om bland annat tillgängliga lärmiljöer och hur man kan arbeta förebyggande mot våld och kränkningar! Delta på plats i Stockholm 4 februari eller digitalt via webbkonferensen 11 februari - 4 mars.
Läs mer och boka
Åk F–6
4 feb 2025

Arbeta mot hedersrelaterat våld och förtryck i skolan

NY KURS HOS SKOLPORTEN! En kurs för lärare och övrig personal i grundskolan som behandlar hedersrelaterat våld och förtryck i skolsammanhang. Du lär dig att identifiera hedersrelaterade beteenden, arbeta förebyggande och hjälpa utsatta elever att komma ur sin situation. Kursledare är Issis Melin.
Läs mer och boka
Åk F–9
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev