Hoppa till sidinnehåll
Didaktik

Film som dokumentationsverktyg

Publicerad:2015-05-20
Uppdaterad:2015-05-21
Moa Duvarci Engman
Skribent:Moa Duvarci Engman

Bidrag nr 1 2015: Film som dokumentationsverktyg. Låt barnen bli producenter istället för konsumenter

Det är spökena som ger oss dofterna
”Det är spökena som ger oss dofterna” är en av filmerna som barnen gjort.

förskolanVintergatan i Kärrtorp, Stockholms stad, har barnen fått arbeta med film, en medieform som med bilder och ljud talar direkt till barnen. Utifrån barnens egna hypoteser om dofter har de skapat korta filmer som därefter har gjorts publika på Youtube.

Charlotte Hector är pedagog på Vintergatans förskola i Kärrtorp.
Charlotte Hector är pedagog på Vintergatans förskola.

Syfte: Jag vill att barnen blir delaktiga i ett större sammanhang, att alla bidrar till den gemensamma slutprodukten som blir filmen. Arbetsprocessen blir ett sätt att ge tillbaka dokumentation till barnen som gör det möjligt för dom att få syn på sitt eget lärande samtidigt som dom förmedlar kunskap. Jag tycker att det är viktigt att ge barnen möjlighet att ta ett steg bakom medievärlden och låta barnen bli producenter istället för att bara konsumera media.

Arbetssätt:
Ambitionen med filmprojektet var att synliggöra barnens hypoteser och tankar. Under arbetets gång fick barnen hela tiden ta hjälp av varandra i de tekniska detaljerna, och jag som pedagog höll mig mer i bakgrunden. Film, foto, ljud är medieformer som talar direkt till barnen. Nu fick de möjlighet att jobba med det själva. Det är något som barnen känner sig stolta över och det blir på riktigt. Det blir en riktig film som visas för en riktig publik.

Film som dokumentationsverktyg_1Film som dokumentationsverktyg2Film som dokumentationsverktyg3Film som dokumentationsverktyg4Film som dokumentationsverktyg5Film som dokumentationsverktyg6

Se bidragen här:
Filmerna finns tillgängliga på Youtube, Vintergatans AnimeringStudio

Pedagog: Charlotte Hector
Vintergatans förskola, Kärrtorp

Forskningsbevakningen presenteras i samarbete med

forskningsinstitutet Ifous

Läs mer
Stockholm

Fritidshem

Välkommen till Skolportens konferens för dig som arbetar i fritidshem! Ta del av föreläsningar om bland annat tillgängliga lärmiljöer och hur man kan arbeta förebyggande mot våld och kränkningar! Delta på plats i Stockholm 4 februari eller digitalt via webbkonferensen 11 februari - 4 mars.
Läs mer och boka
Åk F–6
4 feb 2025

Arbeta mot hedersrelaterat våld och förtryck i skolan

NY KURS HOS SKOLPORTEN! En kurs för lärare och övrig personal i grundskolan som behandlar hedersrelaterat våld och förtryck i skolsammanhang. Du lär dig att identifiera hedersrelaterade beteenden, arbeta förebyggande och hjälpa utsatta elever att komma ur sin situation. Kursledare är Issis Melin.
Läs mer och boka
Åk F–9
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev