Hoppa till sidinnehåll
Föräldrar

Elever fångar hembygdshistoria genom ny teknik

Publicerad:2014-12-16
Uppdaterad:2015-01-27
Ebba Reinolf
Skribent:Ebba Reinolf

Artikel nr 16 2014: QR-koden som guide – En stadsvandring i Västra Orminge

Agneta Krohn, Emma Söderholm och Stina Ekmark är lärare på Myrsjöskolan i Nacka kommun.
Arbetet med QR-koder i ämnet hembygd var inspirerande för alla, tycker lärarna Agneta Krohn, Emma Söderholm och Stina Ekmark.

Med hjälp av QR-koder tog sig Myrsjöskolan i Nacka an ämnet hembygd. Resultatet blev en stadsvandring som uppskattades stort av både elever och boende i närområdet. På köpet fann lärarna att organisationer och privatpersoner kan vara värdefulla kunskapskällor.

Varför ville ni skriva en utvecklingsartikel?

– Vi tror att vi var först med idén att kombinera QR-koder med stadsvandring i ämnet hembygd. Framför allt vill vi inspirera andra för det här var ett jätteroligt och givande projekt.

Vad handlar artikeln om?

– Om hur vi i två klasser i årskurs 7 arbetet med ämnet hembygd, i det här fallet Västra Orminge, genom att göra en stadsvandring där varje station var försedd med en QR-kod. QR-koden läses av med mobilen och länkas till en hemsida med videointervjuer, kartor och fotografier som besökaren får upp direkt i sin mobil.

– Informationen i QR-koderna har eleverna själva samlat in, bearbetat och läst in och kommer från bland annat hembygdsföreningen, kommunen och privatpersoner. QR-koderna har vi sedan satt upp runt om i Västra Orminge till en stadsvandring, öppen för alla.

Vilka resultat har ni sett?

– Framför allt har eleverna lärt sig massor om sin hembygd. Arbetet fick förstås en extra dimension genom att vandringen var öppen för alla. Vi har också fått mycket uppskattning från allmänheten, politiker och tjänstemän på Nacka kommun. En sjuksköterska på Boo vårdcentral berättade att hon rekommenderade patienterna att gå stadsvandringen för att komma igång med att promenera.

 Hur har ert arbete förändrats av projektet?

– Vi lärare har blivit modigare att använda andra kunskapskällor än de traditionella. Projektet medförde en kontakt med aktörer utanför skolan, kommunen, organisationer och privatpersoner, som känns väldigt värdefull.

Hur för ni arbetet vidare på er arbetsplats?

– Vi har presenterat projektet för all personal och många elever på skolan har givetvis gått vandringen. Projektet har inspirerat oss alla och vår ambition är att fortsätta arbeta med den här tekniken.

Susanne Sawander

Stina Ekmark är förstelärare, speciallärare, SO- och svensklärare på Myrsjöskolans högstadium, Nacka kommun.
E-post: stek@nacka.se

Agneta Krohn är SO-lärare på Myrsjöskolans högstadium, Nacka kommun.
E-post: agkr@nacka.se

Emma Söderholm är svensk- och engelsklärare på Myrsjöskolans högstadium, Nacka kommun.
E-post: emmsod01@nacka.se

Forskningsbevakningen presenteras i samarbete med

forskningsinstitutet Ifous

Läs mer
Stockholm

Företagsekonomi

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som undervisar i företagsekonomi! Konferensen berör bland annat: Gy25 – vad ändras och varför?, att undervisa i företagsekonomi med ett brett hållbarhetsperspektiv, att kommunicera hållbarhet, undervisning i entreprenörskap – hur och varför? Delta på plats i Stockholm 21 november eller via webbkonferensen 28 november–20 december! Sommarerbjudande: 15% rabatt på din bokning när du anger rabattkod SOMMAR i bokningsformuläret!
Läs mer & boka
Åk 7–Vux
21 nov

Rättssäker betygssättning

Förbättra din förmåga att sätta likvärdiga och rättssäkra betyg genom en handfast kurs som leds av betygsexperterna Per Måhl och Bo Sundblad. Tillgång till kursen i 6 månader och kursintyg ingår! KAMPANJPRIS: 599 kr t.o.m. 15 augusti.
Mer info
Åk 4–Vux
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev