Hoppa till sidinnehåll
Bedömning

Bedömning – laddat och motsägelsefullt bland förskollärare

Publicerad:2021-04-14
Uppdaterad:2021-04-15
Susanne Sawander
Skribent:Susanne Sawander

Leda & lära nummer 2/2021: Professionell bedömningskompetens i förskolan. Vad ska bedömas?

Maria Lindström Fogelberg.

Bedömning är fortfarande ett värdeladdat och till viss del oklart begrepp bland förskollärare. Det visar Maria Lindström Fogelberg som skrivit en utvecklingsartikel om professionell bedömningskompetens i förskolan.

Varför ville du skriva en utvecklingsartikel?

– Det är många som undersöker förskolans utbildning utifrån, men det är viktigt att även vi som arbetar inom verksamheten bidrar med våra perspektiv och att skriva en artikel är en möjlighet att bidra med det. Den här studien har också utvecklat min egen yrkesroll, det är berikande att få fördjupa sig och som rektor i förskolan hoppas jag att det kan medverka till att utveckla förskolas utbildning i enlighet med styrdokumenten.

Vad handlar artikeln om?

– Vår kommun har medverkat i Ifous forskningsprogram Flerstämmig undervisning i förskolan och jag har tittat närmare på begreppet bedömning kopplat till förskolans undervisning. Artikeln är en nulägesanalys med syfte att belysa förskollärares syn på och förståelse för professionell bedömning i förskolan. Studien bygger på fokusgruppsamtal med förskollärare kring hur de uppfattar och ser på bedömning och sambedömning i relation till förskolans undervisning.

”Det är vi inom förskolan som ska skapa bästa möjliga förutsättningar för att ge varje barn möjlighet att utvecklas och lära. Bedömningen handlar alltså om oss själva och förskolans utbildning.”

Vilka resultat har du sett?

– Resultatet visar att bedömning i förskolan fortfarande kan vara ett laddat begrepp och att det finns en osäkerhet bland förskollärare vad bedömning egentligen är och innebär. Bedömningsbegreppet har inte utvecklats i samma takt och inte parallellt med undervisningsbegreppet. Men det finns också förståelse för att bedömning är ett redskap och en nödvändighet för att kunna planera en undervisning utifrån barns behov och läroplanens mål. Begreppet sambedömning har prövats under programmet och kan vara ett verktyg som kan få fortsatt stor betydelse för vår bedömningskompetens i förskolan. Det är också bra att målen i förskolans läroplan har omformulerats till att det är förskolans verksamhet som ska bedömas, inte barnen. Det är vi inom förskolan som ska skapa bästa möjliga förutsättningar för att ge varje barn möjlighet att utvecklas och lära. Bedömningen handlar alltså om oss själva och förskolans utbildning.

Hur har ditt arbete förändrats av projektet?

– Genom vår medverkan i Ifous utvecklingsprogram har vi fått pröva undervisningsupplägg utifrån olika teorier. Bedömning har haft en central del i detta arbete. Min studie belyser dock att vi behöver fortsätta arbeta parallellt med båda begreppen, bedömning och undervisning för att öka förståelsen om vad det innebär i förskolans kontext. Min intention som rektor är att fortsätta ge förutsättningar för detta även efter programmets slut.

Hur för du ditt arbete vidare på din arbetsplats?

– Jag kommer att få möjlighet att presentera mina resultat i olika forum, bland annat på ett högre seminarium inom kommunen, för rektorer samt på en spridningskonferens senare i vår. Jag hoppas givetvis också att kunna påverka och utveckla arbetet inte minst på min egen förskoleenhet.

Maria Lindström Fogelberg är rektor i Jönköpings kommun.

Susanne Sawander

Forskningsbevakningen presenteras i samarbete med

forskningsinstitutet Ifous

Läs mer
Stockholm

Fritidshem

Välkommen till Skolportens konferens för dig som arbetar i fritidshem! Ta del av föreläsningar om bland annat tillgängliga lärmiljöer och hur man kan arbeta förebyggande mot våld och kränkningar! Delta på plats i Stockholm 4 februari eller digitalt via webbkonferensen 11 februari - 4 mars.
Läs mer och boka
Åk F–6
4 feb 2025

Arbeta mot hedersrelaterat våld och förtryck i skolan

NY KURS HOS SKOLPORTEN! En kurs för lärare och övrig personal i grundskolan som behandlar hedersrelaterat våld och förtryck i skolsammanhang. Du lär dig att identifiera hedersrelaterade beteenden, arbeta förebyggande och hjälpa utsatta elever att komma ur sin situation. Kursledare är Issis Melin.
Läs mer och boka
Åk F–9
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev