Hoppa till sidinnehåll
Hem- och konsumentkunskap

Återkoppling som vässar lärandet i hem- och konsumentkunskap

Publicerad: 25 mars
Uppdaterad: 26 mars
Susanne Sawander
Skribent: Susanne Sawander

Den här utvecklingsartikeln är publicerad i serien Leda & Lära. Det betyder att den är granskad av Skolportens granskningsgrupp. Läs mer om Skolportens utvecklingsartiklar här.

Praktisk handling, bildstöd, öppna frågor och sociala medier. Det är återkopplingsformer som gör mest nytta för elevernas lärande i hem- och konsumentkunskap. Det visar hem- och konsumentkunskapslärarna Linda Forssman och Katarina Neidestam i sin utvecklingsartikel.

Linda Forssman och Katarina Neidestam.

Varför ville ni skriva en utvecklingsartikel?

– Vi hade genomfört ett tvåårigt fou-projekt om återkoppling i ämnet hem- och konsumentkunskap (HKK) och ville sprida våra erfarenheter och resultat. Här passade Skolportens utvecklingsartiklar som ju riktar sig till yrkesverksamma lärare, helt perfekt.

Vad handlar artikeln om?

– Övergripande om vilken betydelse som olika återkopplingsformer har för elevernas lärande och arbetsprocesser i HKK. Artikeln beskriver hur vi arbetat i våra respektive klasser i årskurs 9 där eleverna fick i uppgift att välja ingredienser, tillaga och värdera en måltid med hänsyn till ekonomi och miljö. Som stöd för att värdera måltiden fick eleverna bilder på olika ingredienser och information kring exempelvis märkningar, pris och ursprungsland. Vi filmade varandras lektioner och analyserade sedan materialet tillsammans, med fokus på vilken återkoppling som gav eleverna mest hjälp och stöd i deras fortsatta arbete och lärande.

Vi har blivit ännu mer medvetna om vikten av rätt återkoppling, och framför allt att den ges i rätt tid.

Vilka resultat har ni sett?

– Fyra olika återkopplingsformer framträder som de viktigaste för eleverna: Praktisk handling, det vill säga att läraren eller någon kamrat rent konkret visar hur man gör, bildstödet var också till stor hjälp för eleverna i deras arbete med att välja ingredienser. Vidare är lärarens, såväl som elevernas frågor, en viktig återkopplingsform. Men för att få eleverna att reflektera och komma vidare, måste frågorna vara öppna, exempelvis ”vad är ert nästa steg?”. Ett intressant resultat är att sociala medier, mer specifikt Tiktok, utgör en vardagsnära kunskaps-, och inspirationskälla för eleverna.

Hur har ert arbete förändrats av projektet?

– Vi har blivit ännu mer medvetna om vikten av rätt återkoppling, och framför allt att den ges i rätt tid. Tidigare hände det att vi gav återkoppling för sent på lektionen, och då hann ju inte eleverna att ta till sig den. Projektet har också inspirerat oss att arbeta vidare i samma anda och vi har under hösten 2024 genomfört ett nytt språk- och kunskapsutvecklande FoU-projekt med namnet ”Baka med bråk”. Här handlade det om ämnesövergripande arbete mellan matematik och hem- och konsumentkunskap i årskurs 6.

Hur för ni ert arbete vidare på er arbetsplats?

– Vi vill sprida våra erfarenheter och resultat kring återkopplingsformer till kollegor. Detta har vi gjort på kollegiala träffar på respektive skolor. Inom kort ska vi presentera våra projekt för en annan skola i kommunen som har blivit intresserad av att höra mer om vårt senaste projekt.