Hoppa till sidinnehåll

Poddagogen

Poddagogen

Poddagogen

En podcast om skolforskning med Janne Kontio och Sofia Lundmark, som produceras i samarbete med Skolporten.

Läs mer om forskningen i avsnitten!

Poddagogen #19. Mobiltelefoner i skolan.I detta avsnitt träffar Poddagogen forskaren Anita Grigic Magnusson och pratar om mobiltelefoner i skolan. Läs mer om hennes avhandling här: Användning av mobiltelefoner i den digitaliserade skolan: Elever och lärares perspektiv

Poddagogen #18: Studenters psykiska ohälsa. Poddagogen gästas av Fred Johansson som delar med sig av färsk forskning om studenters psykiska ohälsa. Läs mer om avhandlingen här: Aspects of the Aetiology of Mental Health Problems among University Students

Poddagogen #17: Ungas delaktighet i demokratiska processer.Poddagogen träffar Simon Magnusson som delar med sig om sin forskning om ungas delaktighet i demokratiska processer som rör allt från beslutsfattande till medborgardialoger. Läs mer om avhandlingen här: Boosting young citizens’ deontic status. Interactional allocation of rights-to-decide in participatory democracy meetings.

Poddagogen #16: Vänskapsrelationer. Forskaren Lina Lundström gästar Poddagogen och berättar om sin avhandling om vänskap och vänskapande i högstadiet: Att göra vänskap. En kultursociologisk analys av högstadieelevers sociala relationer. Hennes forskning handlar om hur högstadieelever gör, och beskriver att de gör, när de gör vänskap i skolan och vad det kan säga om hur de formar och omformar vänskapskulturer och vänskapsrelationer.

Poddagogen #15: Nyanlända elever.Forskaren Denis Tajic gästar podcasten Poddagogen och berättar om insikter från sin avhandling Mellan policy och praktik. En studie om nyanlända elevers pedagogiska och sociala inkludering i skolan. Avsnittet handlar om inkludering av nyanlända elever i grundskolan och hur olika pedagogiska stödformer implementeras i organisatoriska miljöer.

Poddagogen #14: Makerspace. Sophie Landwehr Sydow gästar Poddagogen och berättar om sin avhandling Makers, Materials and Machines. Understanding Experience and Situated Embodied Practice in the Makerspace. Avsnittet handlar om vad vi kan lära oss av så kallade makers, makerspace och makerkulturer, både i skolans värld och i andra vardagliga sammanhang.

Poddagogen #13: Skolans digitalisering. Johan Sandén gästar Poddagogen och berättar om sin avhandling Närbyråkrater och digitaliseringar. Hur lärares arbete formas av tidsstrukturer. Avsnittet handlar om hur digitaliseringen av skolan påverkar lärares arbete. Johan Sandén valdes till Lärarpanelens favorit. Läs intervjun med forskaren här!

Poddagogen #12: Språkaktivism. Forskaren Henning Årman gästar Poddagogen och berättar om sin avhandling Political corrections: Language activism and regimentation among high school youth. Avsnittet handlar om språkaktivism och språkbruk i gymnasieskolan. Läs mer här!

Poddagogen #11: Lek i en hybrid verklighet. Marina Wernholm har forskat om hur barn integrerar både den fysiska och virtuella världen i lek- och spelsammanhang. Läs mer om hennes avhandling här!

Poddagogen #10: Sex och samlevnad. Brian Unis är gäst och diskuterar sin avhandling som fokuserar på sex- och samlevnadsundervisning riktad mot tonåringar. Läs mer om forskningen här!

Poddagogen #9: Matematik och planering. Poddagogen gästas av forskaren Helena Grundén. Med sin avhandling vill Helena Grundén fördjupa förståelsen för matematikundervisning genom att fokusera på en viktig del av lärares arbete – planering. Läs mer om forskningen här!

Poddagogen #8: Respektabla frisörer. Eva Klope gästar Poddagogen och berättar om hur elever på gymnasiets frisörutbildning förhandlar och iscensätter identiteter i relation till frisöryrket och frisörutbildningen med särskilt fokus på femininet. Läs mer om avhandlingen här!

Poddagogen #7: Bild och medialitteracitet. I detta avsnitt får vi träffa Ingrid Forsler, som redogör för relationen mellan medier och skolämnet bild i Sverige och Estland, och om hur bildlärare och lärarutbildare förstår, förhandlar och möjliggör ämnets mediemiljöer och infrastrukturer. Läs mer om avhandlingen här!

Poddagogen #6: Delaktighet och digitala resurser i förskolan. I detta avsnitt berättar Petra Petersen om digitala resurser i förskolan, med fokus på flerspråkighet. Läs mer om avhandlingen här!

Poddagogen #5: Studiebesöksorienterad religionsundervisning. I detta avsnitt möter vi Thérèse Halvarson Britton som berättar om studiebesökens roll i religionsundervisningen, och hur man förstår levd religion. Läs Skolportens intervju här och klicka dig vidare till själva avhandlingen (pdf).

Janne Kontio & Sofia Lundmark

Poddagogen

Podden leds av Janne Kontio, lektor i pedagogik vid Stockholms universitet samt forskare vid Karlstads universitet, och Sofia Lundmark, lektor i medieteknik vid Södertörns högskola samt forskare vid Uppsala universitet. Tillsammans intervjuar de nydisputerade pedagogikforskare. Podden produceras i samarbete med Skolporten.

Poddar om skola, utbildning och läraryrket

Vi har samlat ett urval av podcasts om skola, utbildning och läraryrket.

Läs mer om Skolportens magasin!

Allt om forskning och lärande!

2 NR PROVA-PÅ*
99 sek
*endast för nya prenumeranter.
Beställ
HELÅR (6 NR)
590 sek
Beställ
2 ÅR (12 NR)
995 sek
Beställ
STUDENTPRIS (6 NR)
149 sek
Beställ

Senaste magasinen

Information om magasinet

Kundtjänst: prenumeration@preno.se,  08–522 531 2

  • Du kan teckna en prenumeration här: Skolporten.preno.se.

    Du kan även kontakta kundtjänst:
    Mejladress: prenumeration@preno.se
    Telefon: 08–522 531 22
    Öppettider: Måndag-torsdag: 9-17, lunchstängt 12-13
    Fredagar 9-16, lunchstängt 12-13

  • Är du redan prenumerant på Skolportens tryckta forskningsmagasin får du också tillgång till e-tidningen Skolporten. Du får tillgång till hela det digitala arkivet i din smarta telefon, surfplatta och på din dator utan extra kostnad. Ladda ner appen Skolportens magasin i Google Play eller App Store. Har du frågor kring Skolportens e-tidning, problem med att logga in eller saknar ditt kundnummer så kontakta kundtjänst prenumeration@preno.se.

    Gör så här:

    För att läsa digitala Skolporten i din smarta telefon eller surfplatta, ladda ner Skolporten i App Store eller Google Play.  För att läsa i din dator, klicka här.

    Ange din e-postadress samt ett lösenord på minst 6 tecken. När du skapat ditt konto och loggat in kan du läsa Skolportens magasin både på din dator, i din smarta telefon och på din surfplatta med samma inloggningsuppgifter.

    Om du ombeds fylla i ditt kundnummer hittar du det på din senaste faktura, eller på magasinets baksida, i det övre högra hörnet

    Din mejladress och ditt lösenord som du själv väljer använder du sedan för att komma åt ditt konto.

  • Genom att paketera lösningar anpassade efter era behov hjälper vi er att kommunicera med era målgrupper. Nå lärare och ledare i hela landet genom våra kanaler! Varje nummer av magasinet har olika teman. Kontakta annonsansvarig Fredrik Sjöman, Annonssäljarna, för att få veta mer! Mejladress: gustaf.sodergren@annonssaljarna.se och telefon: 079-334 87 615. 

  • Ja, om din skolhuvudman är medlem i Ifous så har du möjlighet att få Skolportens magasin som en medlemsförmån. Kontakta medlemsansvarig Emma Kreü på Ifous för att få veta mer om dina förmåner!
    Mejladress: emma.kreu@ifous.se. Telefon: 073-513 07 36

Konferenser

Läs mer
Konferens i Stockholm

Elevhälsa

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som arbetar inom elevhälsan! Ta del av aktuell forskning och få praktiska verktyg om bland annat förändringar i uppdraget, ungdomars oro inför framtiden och ett djuplodande integrationsarbete. Välj att delta i Stockholm, 13–14 november eller digitalt, 21 november–12 december.

Läs mer och boka din plats här

Några av våra kommande konferenser

AllaFskÅk F–3Åk 4–6Åk 7–9GyVux

Skolporten jobb

Se alla jobb

Nästa steg i din karriär!

Här hittar du din nya utmaning
Hitta ditt drömjobb idag
Dela via: 

Nyhetsbrev