Hoppa till sidinnehåll
Elevinflytande

”Barns tankar och åsikter borde ges mer plats i forskningen”

Publicerad:2014-01-28
John Miller
Skribent:John Miller
Sandra Hillèn
Sandra Hillén

Född 1977
i Göteborg

Disputerade 2013-09-06
vid Göteborgs universitet

Avhandling

Barn som medforskare – en metod med potential för delaktighet

Barn fungerar alldeles utmärkt som medforskare. Det visar Sandra Hilléns studie där barn fått undersöka egna frågor med fokus på mat.
– Barns åsikter borde ges större utrymme i forskning om samhällsfrågor, min studie visar att barnen kan bidra med mycket, säger hon.

Varför blev du intresserade av ämnet?

– Genom Centrum för konsumtionsforskning har jag tidigare arbetat med ett par projekt där barn varit delaktiga som medforskare. Erfarenheterna därifrån väckte mitt intresse för en djupare studie i ämnet kring barn som medforskare.

Vad handlar avhandlingen om?

– Huvudfokus ligger på hur man kan involvera barn i forskning. I den här studien har elever från klass fem i två olika skolor fått bilda Matforskarklubbar. Eleverna har, i grupp eller enskilt, utifrån sina egna intressen och önskemål forskat kring olika frågeställningar.

– En grupp valde att ta reda på hur skolbarnen upplevde skolmaten. Det var allt ifrån hur maten smakade till hur de upplevde miljön, om de kände sig trygga, hade tillräckligt med tid att äta och så vidare. När barnen var klara med sina projekt fick de redovisa resultaten för övriga elever, lärare men även mig och några av mina forskarkollegor.

Vilka är de viktigaste resultaten?

– Att det fungerar alldeles utmärkt att ta in barn som medforskare bara de ges rätt förutsättningar, stöd men framför allt lugn och ro. Det syntes tydligt hur barnen utvecklade sina förmågor. De resonerade sig fram till sina resultat. Vad som skiljer forskningen från den vanliga undervisningen är att forskningen lägger stor vikt vid metoden. Barnen ägnade också mycket tid åt intervjuer, enkäter och fältstudier.

– Ett tydligt resultat är att det fungerade väldigt bra att låta eleverna styra forskningen utifrån sina egna intressen. Barn i den här åldern är ofta väldigt medvetna och har en massa intressanta tankar, i det här fallet kring mat. Min studie visar att barn lämpar sig mycket väl som medforskare. Barns tankar och åsikter borde ges mer plats i forskning kring exempelvis samhällsplanering eller utformning av skolan.

Vad överraskade dig?

– Att barnen valde ämnen som har med vuxnas matvanor eller syn på mat att göra. Jag hade trott att barnen skulle intressera sig mer kring vad andra barn tycker och tänker om mat.

Vilka har nytta av dina resultat?

– Lärare som är intresserade att ta in mer forskning i undervisningen. I ett vidare perspektiv alla som arbetar med barn och samhällsfrågor.

Susanne Sawander

Forskningsbevakningen presenteras i samarbete med

forskningsinstitutet Ifous

Läs mer
Stockholm

Skolbibliotek

Välkommen till Skolportens konferens för dig som leder eller arbetar i Skolbibliotek! Delta på plats i Stockholm eller digitalt via webbkonferensen. Ta del av den senaste forskningen och utvecklas i din yrkesroll. Missa inte att boka till bästa pris redan idag!
Läs mer och boka
Åk F–Vux
6–7 maj 2025

Högläsning i förskolan

I den här kursen med kursledare Ann S. Pihlgren får du handfast information om hur högläsningsstunderna kan bli så språkutvecklande som möjligt, och ett viktigt nav som förskolans undervisning kan kretsa runt. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. Pris 749 kr ex. moms!
Läs mer och boka
Fsk
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev