Hoppa till sidinnehåll
Intervju

Vanligt att unga utsatts för våld

Publicerad: 2016-03-08
Uppdaterad: 2016-03-09
Susanne Sawander
Skribent: Susanne Sawander
Helena Blom

Född 1970
i Solna

Disputerade 2015-09-18
vid Umeå universitet

Avhandling

Violence exposure among Swedish youth

Många unga har utsatts för fysiskt, psykiskt och sexuellt våld. Helena Blom visar i sin avhandling att det också finns ett samband mellan att ha varit utsatt för övergrepp och mental ohälsa.

Varför blev du intresserad av ämnet?

– Jag jobbar bland annat som läkare på en ungdomsmottagning och är intresserad av ungdomar och ungdomars hälsa. Både internationellt och nationellt är våld ett folkhälsoproblem och ungdomar och unga är den grupp som är mest utsatta för våld. När jag fick frågan att delta i projektet ”Ungdomar och våld” ville jag vara med.

Vad handlar avhandlingen om?

– Om ungdomars utsatthet för fysiskt, psykiskt och sexuellt våld i ett svenskt perspektiv och om vad det har för samband med mental ohälsa. Studien bygger på en enkätundersökning med unga mellan 15 och 23 år som sökt till nio olika ungdomsmottagningar runt om i landet. Samma enkätundersökning gjordes även med gymnasieelever i en mellanstor svensk stad.

Vilka är de viktigaste resultaten?

– Att det är vanligt med utsatthet för fysiskt, psykiskt och sexuellt våld och att det är skillnader mellan könen. De unga kvinnorna är mer utsatta för sexuellt och psykiskt våld. Unga män  utsätts oftare för fysiskt våld. Det fanns också starka samband mellan att ha varit utsatt för två eller tre typer av våld och mental ohälsa hos båda könen.

– 2007 uppgav 33 procent av de unga kvinnorna och 18 procent av männen att de utsatts för psykiskt våld det senaste året. 14 procent av kvinnorna hade utsatts för någon typ av sexuellt våld, jämfört med 4 procent av männen. När det gäller fysiskt våld uppgav 27 procent av männen att de utsatts och 18 procent av kvinnorna.

Vad överraskade dig?

– Att det var så pass vanligt. I det frågeinstrument vi använt är våldsfrågorna detaljerade och beskrivande. Jag tror att vi fångat upp fler händelser än om vi använt mer begränsande frågor.

Vem har nytta av dina resultat?

– Alla som möter unga behöver ha kunskap om att det är vanligt att unga utsatts för våld, och att det finns ett samband med ohälsa. Därför är det viktigt att man frågar om våldsutsatthet. Att man synliggör och pratar om det. Personal på ungdomsmottagningen, inom skolhälsovården och hälso- och sjukvården behöver ha den kunskapen. Men även lärare och annan personal i skolan.

Annika Larsson Sjöberg

Forskningsbevakningen presenteras i samarbete med

forskningsinstitutet Ifous

Läs mer
Stockholm

Svenska som andraspråk

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som undervisar i svenska som andraspråk! Ta del av aktuell forskning och få praktiska verktyg till din undervisning. Delta på plats i Stockholm 2–3 oktober eller via webbkonferensen 13 oktober–3 november! Konferensen riktar sig till lärare i grundskolan och gymnasiet, och kan även vara av intresse för dig som arbetar inom vuxenutbildningen.
Läs mer och boka
Åk F–Vux
2–3 okt

Tematiska projekt i fritidshemmet

I den här kursen som leds av Ann S. Pihlgren får du konkreta verktyg för att arbeta med tematiska projekt i fritidshemmet. Flexibel start, tillgång i 6 månader med avslutande kursintyg. Pris 749 kr ex. moms. Är ni en grupp som vill delta? Kontakta oss för specialerbjudande!
Läs mer och boka
Åk F–6