Hoppa till sidinnehåll
Intervju

Svag teoretisk anknytning i lärarnas sammanhang

Publicerad:2019-01-22
Uppdaterad:2019-01-30
Susanne Sawander
Skribent:Susanne Sawander
Anna Pansell

Född 1975
Bor i Stockholm

Disputerade 2018-11-23
vid Stockholms universitet

Avhandling

The Ecology of Mary’s Mathematics Teaching: Tracing Co-determination within School Mathematics Practices

Lärares undervisning ingår i ett större ekosystem med kollegor, läroböcker och läroplanen. Det får konsekvenser för den som vill förändra undervisningen, visar en avhandling av Anna Pansell.

Varför blev du intresserad av ämnet?

– När jag läste en fortbildningskurs i didaktik och matematik ställde läraren frågan: ”På vilken grund fattar du dina beslut när du väljer att undervisa som du gör?” Den frågan har jag återkommit till många gånger som lärare och lärarutbildare.

Vad handlar avhandlingen om?

– Jag har studerat en lärare i årskurs fem, Mary, och hennes undervisning, lärargruppen som omger henne, de läroböcker hon använder och läroplanen. Tillsammans utgör de ett ekosystem där olika delar samverkar och påverkar varandra. För att avgränsa har jag valt att fokusera på tre områden inom matematiken; problemlösning, rationella tal och vinklar.

Vilka är de viktigaste resultaten?

– Det är beskrivningen av hur lärarens undervisning, Marys i det här fallet, inte står själv utan ingår i ett sammanhang. I det sammanhanget är den teoretiska anknytningen svag. Det förs inga diskussioner om, eller görs beskrivningar av varför man gör på ett visst sätt. Det gäller även läroböckerna och läroplanen där man kanske kunde förvänta sig något annat. Den teoretiska dimensionen behövs och lärare frågar efter fördjupade samtal, exempelvis när de frågar efter fler pedagogiska diskussioner.

– I detta är tidspressen såklart en faktor men det kan inte vara så tidspressat att lärare inte hinner läsa till exempel teoretiska artiklar. Så arbetar inte en professionell yrkeskår. Lärare behöver både tid att läsa och att diskutera med varandra för att få en bredare grund för sina beslut. Det pratas också ofta om att lärare behöver utbildas. Vi har lärarlyft och andra satsningar, men det ger ingen större förändring om sammanhanget läraren befinner sig i är oförändrat. Sammanhanget begränsar lärarna och om man vill förändra lärarnas möjligheter att undervisa behöver man göra förändringar i hela systemet runt dem.

Vad överraskade dig?

– Att läroplanen inte hade ett större djup. Det borde jag ha vetat eftersom jag är lärare i botten och har läst läroplanen många gånger. Jag hade nog en naiv tro på att läroplanen erbjöd lärare mer teoretisk grund än den gör.

Vem har nytta av dina resultat?

– Mina kollegor på lärarutbildningen och beslutsfattare. Vi behöver fundera ett varv till på hur vi kan visa lärare vilken nytta de kan ha av de teoretiska aspekterna och av att få diskutera dem med varandra.

Annika Sjöberg

Forskningsbevakningen presenteras i samarbete med

forskningsinstitutet Ifous

Läs mer
Stockholm

Fritidshem

Välkommen till Skolportens konferens för dig som arbetar i fritidshem! Ta del av föreläsningar om bland annat tillgängliga lärmiljöer och hur man kan arbeta förebyggande mot våld och kränkningar! Delta på plats i Stockholm 4 februari eller digitalt via webbkonferensen 11 februari - 4 mars.
Läs mer och boka
Åk F–6
4 feb 2025

Arbeta mot hedersrelaterat våld och förtryck i skolan

NY KURS HOS SKOLPORTEN! En kurs för lärare och övrig personal i grundskolan som behandlar hedersrelaterat våld och förtryck i skolsammanhang. Du lär dig att identifiera hedersrelaterade beteenden, arbeta förebyggande och hjälpa utsatta elever att komma ur sin situation. Kursledare är Issis Melin.
Läs mer och boka
Åk F–9
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev