Hoppa till sidinnehåll
Didaktik

Psykisk hälsa och SET

Publicerad: 2011-09-08
Uppdaterad: 2012-03-26
Ebba Reinolf
Skribent: Ebba Reinolf

Birgitta Kimber har i sin avhandling Primary prevention of mental health problems amongchildren and adolescents through social and emotional training in school analyserat SET-programmet (Social Emotionell Träning). Hon konstaterar att SET kan vara ett verktyg för attfrämja psykisk hälsa hos barn och ungdomar.

Birgitta Kimber

Född 1951
i Östersund

Disputerade 2011-06-10
vid Karolinska institutet

Läs abstract och ladda ner avhandlingen nedan

Avhandling

Primary prevention of mental health problems among children and adolescents through social and emotional training in school

Varför blev du intresserad av ämnet?

– Jag har jobbat med barn inom psykiatrin och socialtjänst i många år och ville arbeta med barnoch ungdomar på skolor. När jag kom tillbaka till grundskolan efter tio år inom socialtjänstoch BUP insåg jag hur den psykiska ohälsan hos barn och ungdomar försämrats, dettagjorde mig förskräckt. Det gjordes för mycket brandkårsutryckningar och nästan ingaförebyggande insatser.

Vad handlar avhandlingen om?

– Om att främja psykisk hälsa genom att arbeta strukturerat i skolan. Jag har utbildat lärare i attträna upp barns sociala och emotionella förmågor och i att hantera sina känslor.

Vilka är de viktigaste resultaten?

– Jag kunde se tydliga resultat när det gäller både inåtvänd och utåtvänd problematik efter femår. I experimentskolorna där eleverna fick SET-undervisning en till två gånger per veckakunde jag se att eleverna generellt mådde bättre. I kontrollskolorna som inte arbetade medSET mådde eleverna sämre samtidigt som den förändringen uteblev eller var signifikant lägrehos tonåringarna i experimentskolorna.

Vad överraskade dig?

– Att det var så stor skillnad mellan eleverna när det gäller skoltrivsel till fördel för SET-eleverna.

Vem har nytta av dina resultat?

– Barn och ungdomar, och skolan i förlängningen. Framöver hoppas jag kunna studeraelevernas skolresultat och jämföra dem för att se om det finns någon koppling mellan socialaoch emotionella färdigheter och skolresultat.

Forskningsbevakningen presenteras i samarbete med

forskningsinstitutet Ifous

Läs mer
Stockholm

Juridik

Välkommen till Skolportens konferens för dig som undervisar i juridik! Ta del av aktuell forskning och få praktiska verktyg för att utvecklas i din yrkesroll. Delta på plats 29 april eller via webben 6–27 maj.
Läs mer och boka
Gy–Vux
29 apr

Arbeta mot hedersrelaterat våld och förtryck i skolan

En kurs för lärare och övrig personal i grundskolan som behöver kunna bemöta hedersrelaterat våld och förtryck. Du lär dig att identifiera hedersrelaterade beteenden, arbeta förebyggande och hjälpa utsatta elever att komma ur sin situation. Kursledare är Issis Melin. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i 6 månader. Pris 749 kr ex. moms. Vi erbjuder rabatter för grupper. Är ni en grupp som vill delta? Kontakta oss för specialerbjudande!
Läs mer och boka
Åk F–9