Hoppa till sidinnehåll
Elevhälsa

Ökad risk för självmord bland unga som självskadar sig

Publicerad:2018-05-28
Uppdaterad:2018-05-30
Susanne Sawander
Skribent:Susanne Sawander
Karin Beckman

Bor i Stockholm

Disputerade 2018-03-23
vid Karolinska institutet

Avhandling

Self-harm in youth : predicting mental illness, social marginalisation and suicide

Risken för senare självmord är högre bland den grupp barn och unga med självskadebeteende som fått sjukvård. Det är oerhört viktigt att fånga upp dessa ungdomar på ett tidigt stadium, konstaterar forskaren Karin Beckman.

Varför blev du intresserad av ämnet?

– Jag arbetar som psykiatriker och möter många unga med tankar om självmord, som självskadar sig eller gjort självmordsförsök. Jag ville veta mer om framtida risker för den här gruppen.

Vad handlar avhandlingen om?

– Om prognoser, både på kort och lång sikt, efter självskador och självmordsförsök bland ungdomar mellan 10-24 år. Mer specifikt har jag tittat på risken för senare psykisk ohälsa, självmord, långtidsarbetslöshet, långtidssjukskrivning samt sjukpension. Materialet baseras i huvudsak på uppgifter i nationella register men även i ett material med intervjuer med patienter. Viktigt i sammanhanget är att den grupp jag studerat är de som fått sjukhusvård. Merparten av de som självskadar sig kommer aldrig till vårdens kännedom.

Vilka är de viktigaste resultaten?

– Att det finns en förhöjd risk för senare självmordsförsök och självmord hos ungdomar som skadar sig själva. Konstaterad psykiatrisk sjukdom förhöjer risken ytterligare. Det är därför oerhört angeläget att så tidigt som möjligt fånga upp de här ungdomarna. Många har en god prognos och det finns bra hjälp att få.

Vad överraskade dig?

– Jag blev tagen av den ökade risken för självmord hos de här ungdomarna.

Vem har nytta av dina resultat?

– De unga, hoppas jag. Min forskning är framför allt riktad till vårdpersonal men de här ungdomarna kan ju också fångas upp i skolan och på andra arenor.

Susanne Sawander

Forskningsbevakningen presenteras i samarbete med

forskningsinstitutet Ifous

Läs mer
Stockholm

Fritidshem

Skolportens konferens för dig som arbetar i fritidshem! Ta del av föreläsningar om bland annat tillgängliga lärmiljöer och hur man kan arbeta förebyggande mot våld och kränkningar! Delta på plats i Stockholm 4 februari eller digitalt via webbkonferensen 11 februari–4 mars. Läs mer och boka via skolporten.se!
Läs mer och boka
Åk F–6
4 feb 2025

Arbeta mot hedersrelaterat våld och förtryck i skolan

NY KURS HOS SKOLPORTEN! En kurs för lärare och övrig personal i grundskolan som behandlar hedersrelaterat våld och förtryck i skolsammanhang. Du lär dig att identifiera hedersrelaterade beteenden, arbeta förebyggande och hjälpa utsatta elever att komma ur sin situation. Kursledare är Issis Melin.
Läs mer och boka
Åk F–9
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev