Hoppa till sidinnehåll
Kompetensutveckling och fortbildning

Motiverande samtal stärker lärares självtillit

Publicerad: 15 april
Susanne Sawander
Skribent: Susanne Sawander

Många lärare känner sig inte tillräckligt förberedda inför det relationella arbetet i skolan. Utbildning i Motiverande samtal (MI) kan vara ett konkret sätt att stärka lärares självtillit när det gäller att engagera elever och hantera olika klassrumssituationer. Det visar Martina Jordan i sin doktorsavhandling.

Martina Jordan.
Martina Jordan

Född 1986
Bor i Karlstad

Disputerade 2025-04-11
vid Karlstads universitet

Avhandling

Motiverande samtal som relationellt verktyg för lärare i grundskolan

Varför blev du intresserad av ämnet?

– Jag har tidigare arbetat med Motiverande samtal (MI) inom idrott och hälsofrämjande arbete och sett att metoden kan ge goda resultat. Det väckte en nyfikenhet om hur metoden skulle fungera i skolan och vilka effekter den eventuellt skulle kunna ge.

Vad handlar avhandlingen om?

– Den handlar om lärares tillämpning och implementering av samtalsmetoden Motiverande samtal (MI) i skolan. MI är en målinriktad samtalsstil som används för att hjälpa människor till förändring och utveckling och som lägger stor vikt vid att stärka individens egen motivation och tilltro till den egna förmågan.

– Avhandlingen bygger på tre delstudier, i den första intervjuas lärare som redan tillämpade MI i skolan. Hur och i vilka situationer använder de metoden och vad anser de att MI kan bidra med i skolan? I den andra delstudien har jag utbildat 14 lärare i MI. Genom enkäter före, under och efter utbildningsinsatsen har jag undersökt om en MI-baserad intervention kan påverka lärarnas självtillit och öka deras autonomistödjande undervisningsbeteenden, samt om interventionen kunde öka elevernas inre studiemotivation och upplevelse av autonomistöd i klassrummet.

– Fokus i den tredje studien är implementeringen av MI på en skola där rektor initierat utbildning i samtalsmetoden för samtliga lärare i årskurs 7–9. Genom fokusgruppsintervjuer har jag undersökt vilka upplevelser lärare har av att implementera MI i skolan efter att ha deltagit i en kompetensutvecklingsinsats som initierats av rektorn.

MI är ett konkret och hjälpsamt verktyg i det relationella arbetet – från att hantera olika klassrumssituationer till enskilda samtal med elever och vårdnadshavare samt vid konflikter och i bemötande av utåtagerande elever.

Vilka är de viktigaste resultaten?

– Avhandlingen visar att lärare upplever att MI är ett konkret och hjälpsamt verktyg i det relationella arbetet – från att hantera olika klassrumssituationer till enskilda samtal med elever och vårdnadshavare samt vid konflikter och i bemötande av utåtagerande elever. Resultaten visar även att lärarna anser att MI skulle vara relevant att inkludera i lärarutbildningen, för att kunna förbereda nya lärare bättre inför motivations- och relationsarbetet i skolan. Att på egen hand arbeta upp sin relationskompetens tar tid, och även erfarna lärare pekade på vikten av utbildning. Resultaten visar vidare att MI ökar lärarnas självtillit, vilket i förlängningen är en viktig faktor för lärares undervisningspraktik och elevers engagemang.  

– Avhandlingen synliggör komplexiteten vid implementering av MI-baserade kompetensutvecklingsinsatser i skolan. En slutsats är att det krävs tydliga mål, väl avsatt tid och fortlöpande färdighetsträning för att insatsen ska bli långsiktig. Sammanfattningsvis belyser min avhandling att MI kan vara ett sätt att rusta lärare med fler relationella verktyg som kan stärka deras självtillit, vilket kan underlätta deras arbete i vardagen med elever och vårdnadshavare.

Vad överraskade dig?

– Främst att majoriteten av de lärare som deltog i studierna, såväl nyexaminerade som erfarna, uppgav att de saknade verktyg för att hantera det relationella arbetet som ingår i lärarrollen. En positiv överraskning var att en kort utbildning i MI kunde ge signifikant effekt på lärarnas självtillit i flera olika situationer.

Vem har nytta av dina resultat?

– Jag tänker att såväl yrkesverksamma lärare som lärarstudenter, lärarutbildare, skolledare och skolpolitiker kan ha nytta av resultaten. Avhandlingen är också ett bidrag till den framtida forskningen om lärares motivations- och relationsarbete.