Hoppa till sidinnehåll
Genus

Lite utrymme för olikheter i biologin

Publicerad:2011-05-23
Uppdaterad:2012-03-27
Ebba Reinolf
Skribent:Ebba Reinolf

Skolbiologin har en förenklad förklaringsmodell som påverkar innehållet och det ges lite utrymme för olikheter i undervisningen. Det konstaterar Auli Arvola-Orlander i sin avhandling Med kroppen som insats. Diskursiva spänningsfält i biologiundervisningen på högstadiet .

Auli Arvola-Orlander

Född 1960
i Helsingfors

Disputerade
2011-05-20

vid Stockholms universitet

Läs abstract och ladda ner avhandlingen nedan

Avhandling

Med kroppen som insats. Diskursiva spänningsfält i biologiundervisningen på högstadiet

Varför blev du intresserad av ämnet?

– När jag arbetade som lärare i grundskolan funderade jag mycket på vad som händer medämnesinnehållet i olika skolpraktiker.

Vad handlar avhandlingen om?

– Jag har följt biologiundervisningen i en klass i årskurs 9 när de läste om människokroppen. Iavhandlingen ger jag konkreta exempel på hur elevers skolvardag kan se ut och diskuterar vadsom blir tillgängligt för dem och vad det är som utesluts.

Vilka är de viktigaste resultaten?

– Jag har bland annat tittat på faktainriktningen i undervisningen av människokroppen vad detär man väljer att presentera och hur eleverna tar emot det. Om syftet är att eleverna ska lärasig basfakta om könsorganen så har jag, utifrån ett feministiskt perspektiv, tittat på vad somhänder i elevernas möte med basfaktan.Jag kunde se att det är en heteronormativitet som härskar i skolbiologin. Skolan utgårfrån relationen man-kvinna, där spermierna är aktiva och ägget passivt. Det är gamlaföreställningar men de finns med i skolans praktik i mötet med eleverna och här krävsen medvetenhet. Lärarna skulle i större utsträckning kunna uppmärksamma skillnader.Exempelvis när det gäller tjejers menscykel. Utgångspunkten är att alla tjejer har 27-28 dagarmellan menstruation, men det finns skillnader, eller tjejer som inte ens har mens.

Det finns även tydliga föreställningar om hur en elev ska uppföra sig i NO. Vid ett tillfälleskulle eleverna dissekera ett kalvöga, något som väckte massor med känslor hos dem. Mendet verkar som starka känslor inte hör till den naturvetenskapliga praktiken. Det finns enföreställning om att en naturvetare är nyfiken och kan skala bort de här känslorna menså enkelt är det inte. Det här påverkar elevernas möjlighet att lära sig det som det är tänktexempelvis om ögats uppbyggnad. Här utesluts de som har starka känslor som tyckerdet är för äckligt. Genom att involvera eleverna mer i det som sker kan lärare göra NO-undervisningen mer intressant.

Vad överraskade dig?

– Jag blev överraskad när jag såg att skolan fortfarande presenterar fakta på ett så oproblematisksätt.

Vem har nytta av dina resultat?

– Lärare, de som arbetar med didaktiska frågor inom lärarutbildningen och pedagogisktansvariga på skolor.

Forskningsbevakningen presenteras i samarbete med

forskningsinstitutet Ifous

Läs mer
Stockholm

Skolbibliotek

Välkommen till Skolportens konferens för dig som leder eller arbetar i Skolbibliotek! Delta på plats i Stockholm eller digitalt via webbkonferensen. Ta del av den senaste forskningen och utvecklas i din yrkesroll. Missa inte att boka till bästa pris redan idag!
Läs mer och boka
Åk F–Vux
6–7 maj 2025

Högläsning i förskolan

I den här kursen med kursledare Ann S. Pihlgren får du handfast information om hur högläsningsstunderna kan bli så språkutvecklande som möjligt, och ett viktigt nav som förskolans undervisning kan kretsa runt. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. Pris 749 kr ex. moms!
Läs mer och boka
Fsk
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev