Hoppa till sidinnehåll
Idrott och hälsa

Lika barn träna bäst

Publicerad: 1 april
Staffan Eng
Skribent: Staffan Eng

Barns träning bör anpassas till deras biologiska ålder, och deras styrka kan uppskattas med ett enkelt handgreppstest. Det är några slutsatser i Daniel Janssons avhandling om fysisk förmåga och funktion hos barn.

Daniel Jansson.
Daniel Jansson

Bor i Holmsund
Född 1989

Disputerade 2025-01-17
vid Umeå universitet

Avhandling

Physical activity in children and effects of maturation on exercise. With reference to training, biomarkers, anthropometrical factors, and methods

Varför blev du intresserad av ämnet?

– Jag har länge tränat barn och ungdomar i lagidrotter och styrketräning. Det har fått mig att inse hur skilda fysiska förutsättningar barnen har: en tolvåring kan vara huvudet längre och otroligt mycket starkare än en annan tolvåring. Därför har jag blivit intresserad av vilka faktorer som påverkar barn och ungdomars fysiska prestationer.

Vad handlar avhandlingen om?

– Man kan säga att min avhandling består av två delar. Den ena handlar om vad som händer med hormoner och inflammatoriska markörer när barn tränar och hur detta påverkas av puberteten. Den andra delen handlar om hur man mäter fysisk aktivitet hos barn och ungdomar och vilka faktorer som kan förutsäga deras styrka.

Vilka är de viktigaste resultaten?

– Att barn som har kommit in i puberteten får en högre hormonell och inflammatorisk respons efter ett träningspass än dem som inte har gjort det. Vilonivåerna av hormoner och inflammatoriska markörer hos barn och ungdomar förändras dock inte särskilt mycket av långvarig träning.

– Jag såg att kroppsmått som vikt och muskelmassa är de faktorer som bäst förutsäger variationer i muskelstyrka hos barn och ungdomar. Intressant nog finns det ett starkt samband mellan handgreppsstyrka och total muskelstyrka. Det gör det möjligt att enkelt och billigt testa styrkan hos stora barngrupper med hjälp av en dynamometer.

– Ytterligare ett resultat är att det går ganska bra att mäta graden och arten av fysisk aktivitet hos små barn med en så kallad accelerometer – en apparat som man bär på handleden för att registrera kroppsrörelse under en viss period. Det kan hjälpa forskare att till exempel ta reda på om svenska förskolebarn rör på sig tillräckligt.

Jag hade inte förväntat mig att testet för handgreppsstyrka skulle ha ett så starkt samband med total muskelstyrka, eftersom det ju bara mäter styrkan i handen.

Daniel Jansson

Vad överraskade dig?

– Jag hade inte förväntat mig att testet för handgreppsstyrka skulle ha ett så starkt samband med total muskelstyrka, eftersom det ju bara mäter styrkan i handen. Jag blev också förvånad över att puberteten spelade en så stor roll för barnens respons på träning.

Vem har nytta av dina resultat?

– Forskare och alla som jobbar med träning av barn och ungdomar. Mina resultat tyder på att yngre barn inte gynnas av intensiv träning på samma sätt som barn i puberteten – men också att de har mindre behov av vila mellan träningsintervallerna. Dessutom tänker jag att test av handgreppsstyrka kan användas för att utvärdera effekten av skolgymnastiken – ett viktigt mål för undervisningen är ju ändå att eleverna ska bli starkare.

Forskningsbevakningen presenteras i samarbete med

forskningsinstitutet Ifous

Läs mer
Stockholm

Juridik

Välkommen till Skolportens konferens för dig som undervisar i juridik! Ta del av aktuell forskning och få praktiska verktyg för att utvecklas i din yrkesroll. Delta på plats 29 april eller via webben 6–27 maj.
Läs mer och boka
Gy–Vux
29 apr

Arbeta mot hedersrelaterat våld och förtryck i skolan

En kurs för lärare och övrig personal i grundskolan som behöver kunna bemöta hedersrelaterat våld och förtryck. Du lär dig att identifiera hedersrelaterade beteenden, arbeta förebyggande och hjälpa utsatta elever att komma ur sin situation. Kursledare är Issis Melin. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i 6 månader. Pris 749 kr ex. moms. Vi erbjuder rabatter för grupper. Är ni en grupp som vill delta? Kontakta oss för specialerbjudande!
Läs mer och boka
Åk F–9