Hoppa till sidinnehåll
Intervju

Learning study ger lärande på djupet

Publicerad:2010-06-22
Uppdaterad:2012-03-28
Ebba Reinolf
Skribent:Ebba Reinolf

Insikter som lärare får genom en så kallad learning study kan ha stor betydelse för elevernas lärande. Kunskaperna kan också överföras mellan lärare och vara till nytta för fler elever. Det visar Angelika Kullberg, som i augusti disputerar med en avhandling om kritiska aspekter inom matematikundervisningen. What is taught and what is learned. Professional insights gained and shared by teachers of mathematics, heter den.

Angelika Kullberg

Född 1969
i Göteborg

Disputerar
2010-08-27

vid Göteborgs universitet med avhandlingen:

Avhandling

What is taught and what is learned. Professional insights gained and shared by teachers of mathematics

Varför blev du intresserad av ämnet?

– Jag är lärare och har tidigare arbetat i ett projekt med det som kallas learning study. Det är en modell för att utveckla lärares undervisning i relation till vad eleverna ska lära sig. Man arbetar tillsammans och går verkligen på djupet i innehållet. En grupp lärare kan arbeta med en lektion inom ett visst moment under en hel termin. Man planerar, genomför, analyserar och omarbetar lektionen.

Vad handlar avhandlingen om?

– Den fokuserar på undervisningens betydelse för elevernas lärande i matematik.
Det handlar om kritiska aspekter, som lärare i så kallade learning studies identifierat, och som eleverna måste lära sig urskilja i förhållande till det de ska lära sig. Jag tittar på hur andra lärare kan tillämpa den här kunskapen och vilken betydelse det får för deras elevers lärande.

Vilka är de viktigaste resultaten?

– Lärarens roll i undervisningen har stor betydelse. När lärarna i min studie lyckas få med alla de kritiska aspekterna, och eleverna lyckas erfara dem, får det stora positiva konsekvenser för lärandet. När andra lärare använder resultatet av en learning study gynnas även deras elevers lärande.
De aspekter och exempel som lärarna tar fram har stor betydelse för vad eleverna har möjlighet att lära sig. Jag tycker att undervisningens betydelse för lärandet har tonats ner på senare år. Elevens eget sökande efter kunskap har satts i fokus och många lärare har tagit ett steg tillbaka. Men det är undervisningen som gör lärandet möjligt.

Vad överraskade dig?

– Det är tydligt att också eleverna på olika sätt bidrar till att de kritiska aspekterna görs synliga under lektionen, detta sker i interaktionen mellan lärare och elever.

Jag ser att de exempel som lärarna använder gör det mer eller mindre troligt att eleverna kan få syn på de kritiska aspekterna.

Vem har nytta av dina resultat?

– Alla som är intresserade av elevers lärande.

Forskningsbevakningen presenteras i samarbete med

forskningsinstitutet Ifous

Läs mer
Stockholm

Skolbibliotek

Välkommen till Skolportens konferens för dig som leder eller arbetar i Skolbibliotek! Delta på plats i Stockholm eller digitalt via webbkonferensen. Ta del av den senaste forskningen och utvecklas i din yrkesroll. Missa inte att boka till bästa pris redan idag!
Läs mer och boka
Åk F–Vux
6–7 maj 2025

Högläsning i förskolan

I den här kursen med kursledare Ann S. Pihlgren får du handfast information om hur högläsningsstunderna kan bli så språkutvecklande som möjligt, och ett viktigt nav som förskolans undervisning kan kretsa runt. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. Pris 749 kr ex. moms!
Läs mer och boka
Fsk
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev