Hoppa till sidinnehåll
Intervju

Lång tradition bakom bibliotekariens roll

Publicerad:2010-06-22
Uppdaterad:2012-03-28
Ebba Reinolf
Skribent:Ebba Reinolf

Redan på 1500-talet talade bibliotekarier om allmänna bibliotek, om universalarkiv och vikten att stå objektiv inför urvalet. Det visar Bertil Janssons avhandling Bibliotekarien: om yrkets tidiga innehåll och utveckling.

Bertil Jansson

Född 1949
i Kalmar

Disputerade
2010-06-10

vid Göteborgs universitet med avhandlingen:

Avhandling

Bibliotekarien: om yrkets tidiga innehåll och utveckling

Varför blev du intresserad av ämnet?

– Genom mitt arbete som chefsbibliotekarie väcktes intresset för yrkets rötter, vår yrkesetik och visioner genom tiderna.

Vad handlar avhandlingen om?

– Om bibliotekariens utveckling från 1475 fram till 1780. Hur arbetsgivare formulerade bibliotekariens arbetsuppgifter, om bibliotekariernas syn på sig själva, deras visioner och deras yrkesetik. Jag har undersökt om det finns en gemensam värdegrund hos bibliotekarierna under den här perioden.

Vilka är de viktigaste resultaten

– Att det faktiskt går att spåra en gemensam kärna! Redan på 1500-talet formulerades bibliotekariens arbetsuppgifter att vårda och ta in böcker och skrifter, göra dem tillgängliga för brukarna. Att minska böckernas anonymitet, helt enkelt. Visionärerna dyker upp i början av 1600-talet med väl utvecklade idéer om allmänna bibliotek, kunskap för alla, om metoder att köpa in och bygga upp bibliotek. Det första yrkesetiska spåret om hur en bibliotekarie ska vara hittade jag i en skrift från Vatikanbibliotekets arkiv. Här talas det om allt från katalogisering till hur besökare ska bemötas. Det yrkesetiska medvetandet utvecklas snabbt och kulminerar på 1700-talet då man än tydligare formulerade vikten av ödmjukhet inför kunskapen, om respekt för besökarena och framför allt att inte lägga in sina egna värderingar i urvalet.

Vad överraskade dig?

– Att allt har tänkts förut! Redan på 1500-talet började man exempelvis fundera på universalkataloger.

Vem har nytta av dina resultat?

– Bibliotekarier, hoppas jag.

Forskningsbevakningen presenteras i samarbete med

forskningsinstitutet Ifous

Läs mer
Stockholm

Företagsekonomi

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som undervisar i företagsekonomi! Konferensen berör bland annat: Gy25 – vad ändras och varför?, att undervisa i företagsekonomi med ett brett hållbarhetsperspektiv, att kommunicera hållbarhet, undervisning i entreprenörskap – hur och varför? Delta på plats i Stockholm 21 november eller via webbkonferensen 28 november–20 december! Sommarerbjudande: 15% rabatt på din bokning när du anger rabattkod SOMMAR i bokningsformuläret!
Läs mer & boka
Åk 7–Vux
21 nov

Rättssäker betygssättning

Förbättra din förmåga att sätta likvärdiga och rättssäkra betyg genom en handfast kurs som leds av betygsexperterna Per Måhl och Bo Sundblad. Tillgång till kursen i 6 månader och kursintyg ingår! KAMPANJPRIS: 599 kr t.o.m. 15 augusti.
Mer info
Åk 4–Vux
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev