Hoppa till sidinnehåll
Examen, karriär och livsval

Låga förväntningar ökar utanförskap

Publicerad:2010-04-08
Uppdaterad:2012-03-28
Ebba Reinolf
Skribent:Ebba Reinolf

Eleverna från den socialt utsatta förorten hade högre tilltro till framtiden än de som kom från den välbeställda förorten och från glesbygden. Ändå hamnade eleverna från det utsatta området utanför i utbildning och arbetsliv, enligt Joakim Lindgrens avhandling Spaces, mobilities and youth biographies in the New Sweden . En av orsakerna är att lärare hade låga förväntningar och krav på de här eleverna, menar han.

Joakim Lindgren

Född 1971
i Skellefteå

Disputerade
2010-04-09

vid Umeå universitet med avhandlingen:

Avhandling

Spaces, mobilities and youth biographies in the New Sweden: Studies on education governance and social inclusion and exclusion

Varför blev du intresserad av ämnet?

– Från början tror jag att intresset kommer från min pappa som var slöjdlärare. Han försökte stötta de elever som hade tuffa hemförhållanden. Skolans förmåga att möta barn med olika förutsättningar är så viktig och komplicerad.

Vad handlar avhandlingen om?

– Om relationer mellan utbildningspolitiska förändringar och socialt innanförskap och utanförskap. Om hur unga människors drömmar om utbildning och arbete formas, förverkligas och omintetgörs i ett segregerat, decentraliserat och individualiserat skollandskap. I fokus är unga människor från tre skolor i områden med väldigt olika sociala och strukturella villkor. De gick i skolan under 1990-talets kris.

Vilka är de viktigaste resultaten?

– Att ungdomarna i det utsatta området hade de mest ambitiösa framtidsvisionerna, men att de i större utsträckning hamnade utanför fortsatt utbildning och arbetsliv. Mina resultat tyder på att de här eleverna diskvalificerades genom sina ofullständiga betyg, men också genom lärarnas låga förväntningar och krav. Skolan verkar också ha anpassat arbetsformerna så att de här eleverna inte fick ta ansvar för planering och genomförande av undervisningen. Det är lite paradoxalt eftersom just detta, enligt styrdokumenten, ska förbereda och integrera unga människor i dagens samhälle. I grunden är det naturligtvis de lokala villkoren som sätter ramarna för det pedagogiska handlingsutrymmet.

Vad överraskade dig?

– Tilltron till utbildning i det utsatta området. De intervjuade från det här området hade flytt med sina familjer undan krig och politisk förföljelse. Deras berättelser gav mig verkligen perspektiv på frågor om motivation. Det är inte så enkelt som att individer kan skapa sin egen motivation.

Vem har nytta av dina resultat?

– Skolpersonal och även politiskt ansvariga kan ha utbyte av mitt arbete. Trenden är annars att man skriver på engelska för internationell publicering. Det har jag också gjort. En risk med den utvecklingen är att forskningen avskärmar sig från de som kan ha nytta av den. Därför är till exempel Skolporten viktig som en länk mellan forskning och det övriga samhället.

Forskningsbevakningen presenteras i samarbete med

forskningsinstitutet Ifous

Läs mer
Stockholm

Skolbibliotek

Välkommen till Skolportens konferens för dig som leder eller arbetar i Skolbibliotek! Delta på plats i Stockholm eller digitalt via webbkonferensen. Ta del av den senaste forskningen och utvecklas i din yrkesroll. Missa inte att boka till bästa pris redan idag!
Läs mer och boka
Åk F–Vux
6–7 maj 2025

Högläsning i förskolan

I den här kursen med kursledare Ann S. Pihlgren får du handfast information om hur högläsningsstunderna kan bli så språkutvecklande som möjligt, och ett viktigt nav som förskolans undervisning kan kretsa runt. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. Pris 749 kr ex. moms!
Läs mer och boka
Fsk
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev