Hoppa till sidinnehåll
Didaktik

”Catch a cold”: Ordkombinationer viktig del i språkundervisningen

Publicerad:2019-06-05
Uppdaterad:2019-06-12
Susanne Sawander
Skribent:Susanne Sawander
Per Snoder

Född 1974
Bor i Stockholm

Disputerade 2019-03-29
vid Stockholms universitet

 

Avhandling

L2 Instruction and Collocation Learning: Classroom intervention research on input processing with L1 Swedish adolescent learners of English

Enstaka ord är ofta i fokus när elever lär sig engelska i skolan. Men det är viktigare att kunna hur ord naturligt kombineras med vissa andra ord. Per Snoder har forskat om hur undervisning kan främja inlärning av återkommande ordkombinationer, kollokationer, i engelska.

Varför blev du intresserad av ämnet?

– Jag är utbildad språklärare och har tidigare arbetat i både grund- och gymnasieskola där jag undervisat i engelska, franska och italienska. När jag kom in på forskarutbildningen kom jag att intressera mig alltmer för vikten av att lära sig vanliga ordkombinationer, så kallade kollokationer, när man lär sig ett språk. Tidigare forskning visar att en central komponent i en förstaspråkstalares språkliga kompetens bygger på ett stort förråd av mer eller mindre fasta ordkombinationer, kollokationer.

Vad handlar avhandlingen om?

– Om vad lärare i engelska kan göra för att främja elevernas inlärning av kollokationer: fasta ordsammansättningar av ett verb och ett substantiv som exempelvis ”catch a cold”, eller ”take a shower”. Avhandlingen består av tre klassrumsstudier där jag testat sju olika metoder på sammanlagt 165 elever i årskurs 9 samt årskurs ett på gymnasiet från sex olika skolor. Eleverna har fått göra språktest både före och två till tre veckor efter metodexperimentet.

Vilka är de viktigaste resultaten?

– Att om elever görs medvetna om kollokationer, vad det är och hur olika ord hör ihop, så ökar deras språkkunskaper. Den första studien visade att de elever som lärde sig innebörden av termen ”kollokationer” lyckades bättre på eftertest. I den andra studien jämfördes två olika inlärningsmetoder. Den ena var att eleverna fick en lista med 14 kollokationer att nöta in och därefter göra ett omedelbart test. Resultaten jämfördes med att eleverna fick skriva egna meningar under utspridda inlärningstillfällen. Tidigare forskning visar att den senare metoden skulle vara mycket effektiv för ordinlärning. Men mina resultat visar att bäst effekt fick de elever som gjorde en snabb innötning.

– Studie tre bygger på en klassisk språkundervisningsteknik där eleverna fick en text uppläst och tillsammans med en klasskamrat rekonstruera egna meningar med kollokationer som ingick i texten alternativt rimma på orden. Bäst resultat här fick de elever som skrev hela meningar.

– Sammanfattningsvis visar avhandlingen att kollokationer är viktiga vid inlärning av ett andraspråk och att lärare behöver göra något aktivt för att medvetandegöra eleverna om hur ord hänger samman. En effektiv undervisningsmetod är parövningar.

Vad överraskade dig?

– Att ämnet är så obeforskat i Sverige. Jag förvånades också över resultaten i studie två som visar att snabb innötning är mer effektivt. Det pekar i helt motsatt riktning jämfört med tidigare forskning.

Vem har nytta av dina resultat?

– Framför allt lärare i engelska på högstadiet och gymnasiet. Avhandlingen innehåller tips på metoder som går att använda direkt i klassrummet. Även om min avhandling handlar om engelskundervisning så tror jag att metoderna är relevanta för moderna språk.

Susanne Sawander

Forskningsbevakningen presenteras i samarbete med

forskningsinstitutet Ifous

Läs mer
Stockholm

Företagsekonomi

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som undervisar i företagsekonomi! Konferensen berör bland annat: Gy25 – vad ändras och varför?, att undervisa i företagsekonomi med ett brett hållbarhetsperspektiv, att kommunicera hållbarhet, undervisning i entreprenörskap – hur och varför? Delta på plats i Stockholm 21 november eller via webbkonferensen 28 november–20 december! Sommarerbjudande: 15% rabatt på din bokning när du anger rabattkod SOMMAR i bokningsformuläret!
Läs mer & boka
Åk 7–Vux
21 nov

Rättssäker betygssättning

Förbättra din förmåga att sätta likvärdiga och rättssäkra betyg genom en handfast kurs som leds av betygsexperterna Per Måhl och Bo Sundblad. Tillgång till kursen i 6 månader och kursintyg ingår! KAMPANJPRIS: 599 kr t.o.m. 15 augusti.
Mer info
Åk 4–Vux
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev