Fysiska och digitala material skapar olika möjligheter till lärande
Det tar längre tid för elever att göra en uppgift med ett fysiskt material än med ett digitalt, och eleverna får inte samma möjlighet till repetition och lärarbaserad feedback. Men det är en lärprocess som kan ge en djupare inlärning, visar Eva-Maria Ternblads forskning.

Bor i Lund
Född år 1969
Disputerade 2024-12-13
vid Lunds universitet
What happens if we put it on-screen? Exploring students’ perception of and interaction with representations, feedback, and characters in virtual learning environments
Varför blev du intresserad av ämnet?
− Jag är civilingenjör i grunden men började om från början eftersom jag tyckte att kognitionsvetenskap var så intressant. Jag hade länge funderat över vad som händer när saker och ting digitaliseras. Man kan inte jämställa interaktion i digitala system med interaktion med fysiska böcker och papper eller annat material som finns i rummet. Jag var intresserad av att försöka belysa de här skillnaderna.
Vad handlar avhandlingen om?
− Det är en sammanläggningsavhandling där jag i ett antal studier har jämfört fysiskt material med digitalt material. En studie handlar om barn på mellanstadiet och geometri, en annan är gjord i förskoleklass och handlar om uppskattning av tal på tallinjen. Två studier handlar om läraktiga agenter, specifika komponenter som kan finnas i digitala läromedel, och slutligen en studie som handlar om skillnader när man jobbar i par eller ensam med digitala läromedel.
Vilka är de viktigaste resultaten?
− Att det är väldigt svårt att jämföra fysiskt material med digitalt material. Så fort man översätter exempelvis en fysisk mattebok till en digital motsvarighet så är det mycket som förändras, vilket innebär att det blir väldigt komplext att jämföra. Man kan naturligtvis mäta kunskap före och efter för att få en uppfattning om något är bättre än något annat, men det blir sällan en rättvis jämförelse.
− Eleverna som deltog i en av studierna kanske inte lärde sig att beräkna area och parallellogrammer i geometri bättre genom att använda antingen ett fysiskt material eller ett digitalt material. Men jag kunde se att eleverna får olika möjligheter till lärande beroende på om materialet är fysiskt eller digitalt. Det tar längre tid att göra varje uppgift med ett fysiskt material. Det är en långsam process och lite mer tungrott, och man får inte alltid lika mycket repetition. Det är en annan typ av lärprocess, men en som kan innebära att man får en djupare, eller mer värdefull inlärning. I ett digitalt material kan man få till många repetitioner, det går ofta väldigt snabbt, man testar och får direkt feedback och så gör man det igen, det blir många gånger ett ganska mekaniskt sätt att lära sig. Den feedback eleverna får i digitala system är också väldigt lätt att bortse från. Det är lätt att gå vidare till nästa moment utan att reflektera över vad man har gjort för fel. För eleverna – men också för lärarna – kan det kännas som om man får ut mycket av ett digitalt material, men det kan bli ett ganska ytligt sätt att lära sig. Ibland kanske en elev behöver vägledning för att komma vidare i sin lärprocess, och då måste läraren vara där och guida eleven, vilket är resurskrävande. I ett digitalt material går det ju att prova igen och igen utan att be om hjälp. På ytan kan det se effektivt ut när en elev sitter och jobbar bakom en skärm eftersom man inte aktivt behöver be någon om hjälp för att få instruktioner. Men det är inte säkert att det blir så mycket lärande i slutändan.
− En anledning att använda sig av digital teknik är däremot om det ger ett tydligt mervärde som inte går att översätta till en analog värld. Exempelvis går det inte att översätta ett digitalt läromedel som adderar läraktiga agenter som eleverna ska försöka lära upp, till en fysisk kontext. Det här arbetssättet, som baserar sig på learning by teaching, har visat sig vara väldigt motiverande och effektivt för att få elever att stanna upp och reflektera. I det fallet kan man få till en bättre typ av lärande med ett digitalt material, men då handlar det väldigt mycket om exakt hur läromedlet är utformat.
Jag kunde se att eleverna får olika möjligheter till lärande beroende på om materialet är fysiskt eller digitalt.
Eva-Maria Ternblad
Vad överraskade dig?
− Jag hade inte förväntat mig att det skulle vara så fruktansvärt svårt att göra den här typen av jämförelser.
Vem har nytta av dina resultat?
− Jag hoppas att min avhandling kan väcka en tanke kring de här skillnaderna och att lärare, forskare på området och andra som är intresserade av de här ämnena, kan ha nytta av att läsa den.
Relaterade länkar

Svenska som andraspråk

Tematiska projekt i fritidshemmet
