Hoppa till sidinnehåll
Grundskola 1-6

Fotosyntesen blir begriplig med praktik

Publicerad:2010-03-23
Uppdaterad:2012-03-28
Ebba Reinolf
Skribent:Ebba Reinolf

Fotosyntes har länge ansetts som en process som är svår för eleverna att förstå. Genom att arbeta mer praktiskt kring begreppet, och genom att konkretisera och resonera med eleverna, blir det mer begripligt för dem. Om detta skriver Helena Näs i sin avhandling, Teaching Phototosynthesis in a Compulsory School Context. Students reasoning, understanding and interactions.

Helena Näs

Född 1966
i Falun

Disputerade
2010-03-26

vid Umeå universitet med avhandlingen:

Avhandling

Teaching photosynthesis in a compulsory school context: Students’ reasoning, understanding and interactions

Varför blev du intresserad av ämnet?

– Det är till stor del för att jag har undervisat i biologi, kemi och naturvetenskap under många år. Fotosyntesen är central i hållbarutvecklingsfrågor och kommer upp i miljövetenskap i skolan. Under 30 år har det gjorts undersökningar som visat på svårigheten i att lära sig fotosyntesen, jag ville titta närmre på hur det förhöll sig.

Vad handlar avhandlingen om?

– Den handlar om två skolprojekt i klassrumsmiljö, ett på mellanstadiet och ett på högstadiet. Fokus på mellanstadiet var praktiska övningar med växter kopplat till fotosyntesen, och på högstadiet observationer av elevernas ordinarie ekologiundervisning där fotosyntes och cellandning ingick. I mellanstadieprojektet agerade jag delvis själv lärare i klassrummet medan högstadieundervisningen helt och hållet sköttes av lärarna. I båda projekten intervjuade jag efter avslutad undervisning eleverna om ett ämnesinnehåll som var kopplat till fotosyntes och växter. Jag också analyserat elevernas vanliga prov och enkäter, där ämnesinnehållet delvis eller helt har ingått.

Vilka är de viktigaste resultaten?

– Jag har sett att fotosyntes inte är svårt för eleverna att förstå om man tittar på det utifrån ett praktiskt perspektiv. Genom konkretisering, och inte bara en formel, förstår eleverna fotosyntesen. Jag har sett att de kan förvånansvärt mycket. I studierna på mellanstadiet har undervisningen bedrivits på en mer avancerad nivå än vanligt, ändå har eleverna där haft stor förmåga att lära sig. De har också visat ett större intresse än högstadieeleverna.
– En annan sak jag upptäckt är hur svårt det är för lärarna att genomföra undervisning i NO med dagens stora elevgrupper, det skapar svårigheten att fånga upp elevernas genuina intresse och funderingar i ekologi.

Vad överraskade dig?

– Att även svaga elever på högstadiet visade sig ha så mycket kunskap om fotosyntesen när jag tog mig tid att sitta ned och lyssna på dem. De kan ha kört på provet men hade inga problem att diskutera om och resonera kring begreppet. Eleverna kan ofta mer än de tror, och kanske också mer än proven visar. Jag förvånades också över hur mottagliga och intresserade mellanstadieeleverna var.

Vem har nytta av dina resultat?

– För högstadielärarna handlar det om att resultaten kan inspirera dem att göra ekologiundervisningen mer intressant genom att de fångar upp elevernas frågeställningar och låter undervisningen utgå från dem. För lärarutbildningen visar avhandlingen att man bör undervisa om fotosyntesen och liknande processer redan på mellanstadiet, men att det kräver att mellanstadielärarna får mer ämneskunskaper. Alla lärare med intresse av undervisning om växter och ekologi har nytta av att läsa avhandlingen.

Forskningsbevakningen presenteras i samarbete med

forskningsinstitutet Ifous

Läs mer
Stockholm

Fritidshem

Välkommen till Skolportens konferens för dig som arbetar i fritidshem! Ta del av föreläsningar om bland annat tillgängliga lärmiljöer och hur man kan arbeta förebyggande mot våld och kränkningar! Delta på plats i Stockholm 4 februari eller digitalt via webbkonferensen 11 februari - 4 mars.
Läs mer och boka
Åk F–6
4 feb 2025

Arbeta mot hedersrelaterat våld och förtryck i skolan

NY KURS HOS SKOLPORTEN! En kurs för lärare och övrig personal i grundskolan som behandlar hedersrelaterat våld och förtryck i skolsammanhang. Du lär dig att identifiera hedersrelaterade beteenden, arbeta förebyggande och hjälpa utsatta elever att komma ur sin situation. Kursledare är Issis Melin.
Läs mer och boka
Åk F–9
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev