Hoppa till sidinnehåll
Elevinflytande

Få frågor om undervisningen i klassråd och elevråd

Publicerad:2011-11-01
Uppdaterad:2012-03-26
Ebba Reinolf
Skribent:Ebba Reinolf

Betydligt fler flickor än pojkar engagerar sig i klassråd och elevråd. De som inte engagerar sig tycker att frågorna som tas upp är oviktiga och ointressanta. Till exempel behandlas sällan frågor som är nära knutna till undervisningen, konstaterar Maria Rönnlund i avhandlingen Demokrati och deltagande. Elevinflytande i grundskolans årskurs 7-9 ur ett könsperspektiv.

Maria Rönnlund

Född 1962
i Sävar utanför Umeå

Disputerade
2011-10-21
Umeå universitet

Avhandling

Demokrati och deltagande. Elevinflytande i grundskolans årskurs 7-9 ur ett könsperspektiv

Varför blev du intresserad av ämnet?

– Mitt arbete som lärare har gjort mig intresserad. Jag har jobbat i grundskolan i arton år. Tolv av dem på en skola där frågor om elevinflytande ständigt var aktuella, både i arbetslaget och när hela personalgruppen träffades.

Vad handlar avhandlingen om?

– Om elevinflytande i årskurs 7-9. Jag har särskilt intresserat mig för formellt elevinflytande eftersom det inte finns så mycket forskning om det, och studerat verksamheten i elevråd och klassråd på tre skolor ur ett könsperspektiv.

Vilka är de viktigaste resultaten?

– Det är ett fåtal elever som deltar aktivt i råden. Särskilt få pojkar engagerar sig. Trots att aktiviteten i råden ofta är låg tyder ändå resultaten på att kollektivt elevinflytande är viktigt för elevernas demokratiska fostran. De stärks i sin förmåga att påverka och vill ofta fortsätta att engagera sig. Då elevinflytande är en viktig del av skolans demokratifostran är det viktigt att pojkar, och även vissa grupper av flickor, stärks när det gäller inflytande.
– Eftersom elever framför kritik mot skolornas sätt att organisera inflytandet bör också formerna för inflytandet diskuteras. Det är särskilt de representativa systemen som får kritik. Då varje klass förväntas ha ett visst antal representanter i elevråden och andra representativa råd, kan eleverna ibland känna sig tvingade att ställa upp och ibland att de inte får plats att delta.
– Eleverna vill ha mer flexibla lösningar, som gör det möjligt att under en viss tid engagera sig i en specifik fråga. Samtidigt är det viktigt att lära elever att använda sig av representativa system. Det är ju så samhällsdemokratin fungerar.

Vad överraskade dig?

– Att så få frågor som är direkt kopplade till undervisningen behandlades i råden. Elever som lyfte sådana frågor hänvisades ofta till enskilda lärare, något som förhindrade att allmänna och återkommande problem diskuterades på klassråden och fördes vidare till elevråden.

Vem har nytta av dina resultat?

– Skolpersonal och lärarstudenter. Exempelvis kan avhandlingen fungera som ett diskussionsunderlag för hur man kan organisera elevers inflytande.

Forskningsbevakningen presenteras i samarbete med

forskningsinstitutet Ifous

Läs mer
Stockholm

Skolbibliotek

Välkommen till Skolportens konferens för dig som leder eller arbetar i Skolbibliotek! Delta på plats i Stockholm eller digitalt via webbkonferensen. Ta del av den senaste forskningen och utvecklas i din yrkesroll. Missa inte att boka till bästa pris redan idag!
Läs mer och boka
Åk F–Vux
6–7 maj 2025

Högläsning i förskolan

I den här kursen med kursledare Ann S. Pihlgren får du handfast information om hur högläsningsstunderna kan bli så språkutvecklande som möjligt, och ett viktigt nav som förskolans undervisning kan kretsa runt. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. Pris 749 kr ex. moms!
Läs mer och boka
Fsk
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev