Hoppa till sidinnehåll
Didaktik

Att utbilda mattelärare

Publicerad: 2012-09-07
Uppdaterad: 2012-09-12
John Miller
Skribent: John Miller
Jorryt van Bommel

Född 1974
i Nijmegen, Nederländerna

Disputerade 2012-09-10
vid Karlstads universitet

Avhandling

Improving Teaching, Improving Learning, Improving as a Teacher: Mathematical Knowledge for Teaching as an Object of Learning

Ämneskunskaper påverkar matematikdidaktiska kunskaper, men det krävs också att lärarstudenten kan byta perspektiv från lärare till matematiklärare. Det visar Jorryt van Bommel i sin avhandling.

Varför blev du intresserad av ämnet?

– Matematikdidaktik har sedan länge varit ett stort intresse för mig. Jag tycker om när teori och praktik möts. Då passar det att forska om learning study med matematikdidaktik som lärandeobjekt.

Vad handlar avhandlingen om?

– Det övergripande syftet är att utreda hur kurser i lärarutbildningen kan förbättra studenternas matematikdidaktiska kunskaper. Den bygger på genomförandet av en learning study på lärarutbildningen.

Vilka är de viktigaste resultaten?

– Resultaten är av två typer, den ena handlar om lärandet av matematikdidaktik och det andra är ett metodologiskt bidrag. Vad gäller matematikdidaktiken bör man fokusera mer på lärarrollen i matematik. Studenterna satt fast i elevrollen eller sin roll som pedagog och hade då svårt att ta till sig matematikdidaktiken i kursen. Som lärarutbildare måste man synliggöra den rollen. Vi såg dessutom att viss kunskap i matematik behövs för att överhuvudtaget kunna ta steget till att diskutera saker matematikdidaktiskt. Men enbart matematisk kunskap räcker inte. Till exempel behöver lärarstudenter under utbildningen lära sig att formulera lämpliga mål för en lektion. En lektion som i övrigt måste kunna beskrivas i detalj för att delarna ska hänga ihop.

– Det metodologiska bidraget innebär en utveckling av learning study-metoden. Jag har jobbat med meta-lärandeobjekt som öppnar för matematikdidaktik för learning study.

Vad överraskade dig?

– Det har varit mycket diskussion kring lärarens och lärarstudenternas ämneskunskaper. Det var intressant att se att sådana kunskaper verkligen påverkar ens utveckling i ämnesdidaktik. Däremot räcker det inte enbart med ämneskunskaper. Matematik och matematikdidaktik hänger ihop och påverkar varandra.

Vem har nytta av dina resultat?

– Lärarutbildare och lärarfortbildare i matematik, men även i andra ämnen. Det metodologiska bidraget är intressant för alla som skulle vilja utveckla sin undervisning. Redan vid kursstarten nu i höst implementerade jag några kritiska aspekter i undervisningen. Om man är elev ser man något i en övning, men som lärare ser man något annat. Som matematiklärare ser man ytterligare något annat. Detta synliggör de olika roller lärarstudenterna haft i sitt liv med matematik.

Gunilla Nordin

Forskningsbevakningen presenteras i samarbete med

forskningsinstitutet Ifous

Läs mer
Stockholm

Skolbibliotek

Välkommen till Skolportens konferens för dig som leder eller arbetar i Skolbibliotek! Delta på plats i Stockholm 6–7 maj eller digitalt via webbkonferensen 15 maj–5 juni. Ta del av den senaste forskningen och utvecklas i din yrkesroll. ERBJUDANDE! Bjud in rektor gratis på webbkonferensen.
Läs mer och boka
Åk F–Vux
6–7 maj

Tematiska projekt i fritidshemmet

I den här kursen som leds av Ann S. Pihlgren får du konkreta verktyg för att arbeta med tematiska projekt i fritidshemmet. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i 6 månader. Pris 749 kr ex. moms. Vi erbjuder rabatter för grupper. Är ni en grupp som vill delta? Kontakta oss för specialerbjudande!
Läs mer och boka
Åk F–6
Dela via: 

Relaterade artiklar

Neoliberal teacher preparation: Conceptualising a response in the US borderlands

2013-02-14
Nyliberal kapitalism har främjat en anda av konkurrens mellan skolor, lärare och elever, och i USA har det blivit allt vanligare att lärarutbildningarna hålls ansvariga för hur deras lärare inverkat på elevernas prestation, skriver Peter Farruggio och Michael D. Guerrero i denna artikel.

Att utmana eller återskapa traditionen. Sex skolors arbete med elever i relationssvårigheter

2012-11-13
Oroliga, otrygga, okoncentrerade och aggressiva elever innebär en stor utmaning för nästan alla lärare. Skolledningens roll är avgörande för de skolor som varit framgångsrika i sitt bemötande av elever med svårigheter, visar Hans Larssons och Claes Nilholms artikel.

The politics of intercultural education in Cyprus: Policy-making and challenges

2013-04-11
I denna artikel analyseras utbildningspolitiken i Cypern och en ny utbildningsreform. Författarna belyser det gap som finns mellan den politiska retoriken och den praxis som diskuteras av cypriotiska beslutsfattare under intervjuer.
Eija Kuyumcus

Genrebaserad pedagogik höjer elevers resultat

2013-05-02
Införandet av ett genrepedagogiskt arbetssätt på en skola i Rinkeby resulterade i förbättrade elevresultat. I en utvecklingsartikel berättar Eija Kuyumcu om det pedagogiska utvecklingsarbetet.

Tre barn återberättar. Struktursammanbindning i tal och skrift

2012-09-12
Att få berätta sagor och händelser av olika slag, och att lyssna till andra som berättar, ger barn möjlighet att utveckla språkfärdigheter som är betydelsefulla för lärande senare under skoltiden. Det skriver Åsa Wedin och Eva von Walter i sin artikel.
Nyhetskategorier

Hur ska du hjälpa elever i matte?

2012-09-18
Svenska elever sägs prestera allt sämre resultat i matematik. Med hjälp av sin nyligen slutförda doktorsavhandling hoppas Jorryt van Bommel kunna ändra på det med hjälp av ett nytt sätt att lära ut matematikdidaktik. Metoden riktar sig mot lärarstudenter på universitetsnivå.

Det handlar om allas rätt till kunskap

2013-03-01
I dag lämnar UR in sitt budgetunderlag för 2014–2019 till kulturdepartementet enligt public serviceutredningens förslag. Genom ökade medel kan UR stärka utbildning och folkbildning i samhället. Ett tjugotal ledande företrädare för utbildning och folkbildning, bibliotek och folkrörelser föreslår tillsammans med UR en kunskapsreform i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev

Prenumerera på Skolportens nyhetsbrev!

Vi ger ut kostnadsfria nyhetsbrev dagligen, veckovis och månadsvis. Breven sammanfattar nyheter och forskning inom olika områden.