Hoppa till sidinnehåll
Intervju

Arbetets organiserande styr lärandet

Publicerad:2011-06-13
Uppdaterad:2012-03-27
Ebba Reinolf
Skribent:Ebba Reinolf

Hur vi förhåller oss till våra arbetsuppgifter avgör hur vår kompetensutvecklas.
– Lärmiljön formas också av de individer som utför arbetsuppgiften ochdet skapas därför olika lärmiljöer på olika platser i organisationen,säger Peter Johansson som disputerat med avhandlingen Arbetsplatsenslärmiljöer: En organisationspedagogisk studie av konstruerande av lärmiljö ivuxenutbildningsverksamhet.

Peter Johansson

Född 1978
i Nyköping

Disputerade
2011-05-25

vid Stockholms universitet

Läs abstract och ladda ner avhandling nedan

Avhandling

Arbetsplatsens lärmiljöer. En organisationspedagogisk studie konstruerande av lärmiljö i en vuxenutbildningsverksamhet

Varför blev du intresserad av ämnet?

– Arbetsplatsen som miljö för lärande är något som alltid har intresserat mig ochdet har också skola och utbildning gjort. När jag fick möjlighet att kombinera detvå områdena i en studie så passade det bra.

Vad handlar avhandlingen om?

– Under ett år har jag följt en vuxenutbildningsverksamhet som framgångsriktlyckats hjälpa människor som var marginaliserade på arbetsmarknaden, attkomma ut i arbetslivet. Jag undrade vad de här lärarna gjorde som fick dem attlyckas med detta. Fokus ligger på arbetsplatsen som lärmiljö och avhandlingentar upp konsekvenserna av lärarnas sätt att organisera sitt arbete. En delarbetar ensamma, en del arbetar i ett arbetslag.Den tar också upp betydelsen av hur individen tolkar ramarna för sitt arbete.Vissa människor har ett reglerat sätt att förhålla sig till sitt arbete ochkoncentrerar sig på att följa de riktlinjer de har fått. Andra förhåller sig mer fritttill systemet och bedömer själva hur de ska utföra sina arbetsuppgifter, någotsom underlättas i en organisation som ger lärarna ett stort handlingsutrymme.

Vilka är de viktigaste resultaten?

– Att lärmiljöerna blir olika beroende på hur man förhåller sig till och väljeratt utföra sina arbetsuppgifter. Om man har ett mer reglerat förhållande tillarbetet eller ett mer flexibelt. De lärare jag studerade var väldigt måna om attorganisera utbildningen efter deltagarnas behov. De gav sig själva ett storthandlingsutrymme för att kunna anpassa utbildningen så att den skulle gynnadeltagarna. Vilket kan vara en orsak till att de lyckades så väl.

Vad överraskade dig?

– Att de pedagogiska utmaningarna var så stora trots att lärarna undervisademänniskor som i grunden var motiverade. Det krävs stor pedagogisk skicklighetatt ständigt justera undervisningen för att passa deltagarnas behov.

Vem har nytta av dina resultat?

– Praktiker som intresserar sig för frågor som rör lärande ochkompetensutveckling i arbetet och alla som är intresserade av hur lärmiljöerskapas. Lärmiljöer uppstår både avsiktligt och oavsiktligt. Hur vi förhåller oss till vårt arbete har betydelse för vårt lärande och är en stor del av det livslångalärandet.

Forskningsbevakningen presenteras i samarbete med

forskningsinstitutet Ifous

Läs mer
Stockholm

Fritidshem

Välkommen till Skolportens konferens för dig som arbetar i fritidshem! Ta del av föreläsningar om bland annat tillgängliga lärmiljöer och hur man kan arbeta förebyggande mot våld och kränkningar! Delta på plats i Stockholm 4 februari eller digitalt via webbkonferensen 11 februari - 4 mars.
Läs mer och boka
Åk F–6
4 feb 2025

Arbeta mot hedersrelaterat våld och förtryck i skolan

NY KURS HOS SKOLPORTEN! En kurs för lärare och övrig personal i grundskolan som behandlar hedersrelaterat våld och förtryck i skolsammanhang. Du lär dig att identifiera hedersrelaterade beteenden, arbeta förebyggande och hjälpa utsatta elever att komma ur sin situation. Kursledare är Issis Melin.
Läs mer och boka
Åk F–9
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev