Hoppa till sidinnehåll
Förskola

Woandering towards places of imagination. Reflections through anarchism on the role of educators in Early Childhood Education

Publicerad:20 september
Uppdaterad:19 november

Matteo Cattaneos avhandling belyser bland annat hur storytelling kan vara ett pedagogiskt verktyg för att skapa utrymme för möte, lek och filosofisk undersökning i förskolan.

Författare

Matteo Cattaneo

Handledare

Professor Niclas Månsson, Södertörns högskola. Associate professor Viktor Johansson, Södertörns högskola

Opponent

Associate professor Joanna Haynes, University of Plymouth

Disputerat vid

Södertörns högskola

Disputationsdag

2024-09-20

Abstrakt

I denna avhandling undersöks den transformativa potentialen av begreppet w/o/a/ndering, anarkism och storytelling inom early childhood education. Genom autoetnografins glasögon sammanflätar författaren personliga erfarenheter med teoretiska reflektioner och visar därmed på komplexiteten i dagens pedagogiska landskap. Med inspiration från olika filosofiska traditioner, bland andra anarkism och existentialism, omformuleras pedagogiska praktiker inom ett sociopolitiskt ramverk. Centralt för undersökningen är begreppet w/o/a/ndering – ett flytande samspel mellan förundran och vandring, som symboliserar ett öppet sökande efter kunskap och mening. Utgående från arbeten av filosofer som Luigina Mortari och María Zambrano erbjuder w/o/a/ndering en väg att tänka nytt kring pedagogiska möten bortom traditionella pedagogiska paradigm. Avhandlingen belyser hur storytelling framstår som ett kraftfullt pedagogiskt verktyg inom detta ramverk, som överskrider sin konventionella roll för att bli ett utrymme för möte, lek och filosofisk undersökning. Genom att placera storytelling som en plats för anarkistisk och pedagogisk praxis belyses dess potential att främja äkta kontakter mellan pedagoger och barn. Vidare undersöks anarkismens historiska utveckling och samtida relevans i den pedagogiska diskursen. Med hjälp av teoretiker som Colin Ward utforskas anarkism som en levd erfarenhet, som utmanar förankrad maktdynamik och förespråkar motstånd på gräsrotsnivå inom utbildningsväsendet. I de följande kapitlen tar avhandlingen upp bidrag från pedagoger som Paulo Freire, Simón Rodríguez, Walter Kohan och Janusz Korczak, och betonar vikten av en kritisk pedagogik för att skapa inkluderande lärmiljöer. I slutändan syftar den här avhandlingen till att väcka kritisk reflektion kring pedagogernas roll i utformningen av dagens förskoleverksamhet. Genom att varva teoretiska insikter med praktiska exempel ger avhandlingen en nyanserad förståelse av pedagogisk praxis, och uppmanar pedagoger att återta sitt handlingsutrymme och skapa meningsfulla relationer i strävan efter att uppnå holistiska pedagogiska mål.

Abstract in English

 

 

 

 

Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev